Echtgenoot duwt echtgenote voort in rolstoel.

Alles over rolstoelen van Vegro

Als je moeilijk ter been bent of tijdelijk niet kunt lopen, biedt een rolstoel uitkomst. Met behulp van een rolstoel blijf je langer mobiel en zelfstandig. Ontdek wat de verschillende rolstoelmogelijkheden zijn en welke rolstoel het beste bij jou past.

Wanneer heb je een rolstoel nodig?

Wanneer je steeds meer moeite krijgt met wandelen of lang staan, kan het gebruik van zorghulpmiddelen geen gek idee zijn. Een rolstoel kan je helpen om langer zelfstandig en mobiel te blijven, zonder daarbij afhankelijk te zijn van mensen in je omgeving.

Ben je slecht ter been of tijdelijk minder mobiel als gevolg van een operatie of blessure? Ook dan kan een rolstoel uitkomst bieden.

Zelf een rolstoel aanschaffen is in zo'n geval niet altijd noodzakelijk. Je kunt bij Vegro ook een rolstoel lenen of huren.

Rolstoel voor tijdelijk gebruik

Heb je slechts tijdelijk een rolstoel nodig? Dan kun je in de meeste gevallen een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt doorgaans door je zorgverzekeraar uit je basisverzekering vergoed.

Je zorgverzekeraar vergoedt in dat geval de benodigde medische hulpmiddelen via de zorgverzekeringswet. Vegro werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland.

Tijdelijk een rolstoel huren bij Vegro

Tijdelijk hulpmiddelen huren doe je gemakkelijk bij Vegro. Het huren van (medische) hulpmiddelen is een goed alternatief wanneer je deze niet gratis kunt lenen en het hulpmiddel maar voor een korte periode nodig hebt.

In dat geval is het vaak voordeliger om het hulpmiddel te huren dan deze te kopen. Hulpmiddelen die je kunt huren zijn onder andere loopkrukken, een rollator of een rolstoel. Deze medische hulpmiddelen zijn ook per dag te huur.

Oma zit in haar rolstoel. Opa en kleindochter zijn er gezellig bij aan de waterkant.

Wanneer heb je recht op een gratis rolstoel?

Bij de thuiszorgwinkel kun je tot maximaal zes maanden een rolstoel lenen, mits de thuiszorgwinkel een contract heeft met je zorgverzekeraar. Vegro heeft contracten met elke zorgverzekeraar. Je hebt voor het gratis lenen van een rolstoel via de zorgverzekering wel een medische indicatie nodig.

Voorbeelden van een medische indicatie zijn:

  • Je bent aan het revalideren na een val of ongeluk en daardoor slecht ter been;
  • Je bent aan het herstellen van een operatie en daardoor slecht ter been;
  • Je bent aan het herstellen van een breuk en daardoor slecht ter been;
  • Je bent om een andere medische reden tijdelijk slecht ter been

Hoe wordt een rolstoel vergoed?

Het tijdelijk lenen van medische hulpmiddelen wordt door je zorgverzekeraar tot maximaal 26 weken vergoed. Dat is fijn, want als je bijvoorbeeld je been breekt en een rolstoel nodig hebt, hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over de kosten.

Vraag je bij Vegro een leenhulpmiddel aan, dan regelen wij de afhandeling met de zorgverzekeraar. Wel zo gemakkelijk.

Af en toe een rolstoel huren

Heb je de rolstoel niet structureel nodig, maar is het wel fijn om af en toe een rolstoel te huren bij een dagje weg? Het is ook mogelijk om af en toe een rolstoel te huren bij de thuiszorgwinkels van Vegro. Je zorgverzekeraar vergoedt dit meestal niet.


Rolstoel voor langdurig gebruik

Heb je voor langere periode een rolstoel nodig, dan kun je er beter voor kiezen om een rolstoel aan te schaffen. Je kunt via de gemeente een rolstoel vergoed krijgen, indien je kunt aantonen dat je deze om medische redenen langdurig nodig hebt.

Hoe kom je in aanmerking voor een rolstoel via de gemeente?

Je kunt via de gemeente een rolstoel vergoed krijgen wanneer je deze in het dagelijks leven nodig hebt om mobiel te blijven. Deze vergoeding komt vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO zorgt er voor dat mensen zelfstandig kunnen blijven en regelt (medische) ondersteuning zodat mensen met een beperking gewoon mee kunnen blijven doen aan de samenleving.

Het verschaffen van een rolstoel vanuit de WMO is zo’n vorm van ondersteuning en wordt gezien als een maatwerkvoorziening die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Wat kost een goede rolstoel?

Rolstoelen zijn er in verschillende prijsklassen. De prijzen liggen tussen de 450 euro voor een basisrolstoel tot ongeveer 2500 euro voor elektrische rolstoelen – vaak met extra comfortopties.

Bekijk of jouw zorgverzekeraar de aanschaf van een rolstoel vergoedt. In sommige gevallen kun je aanspraak maken op een WMO-vergoeding via de gemeente.

Rolstoel kopen of huren bij Vegro

Wellicht ben je nog in afwachting van het toekennen van de WMO-aanvraag of weet je nog niet helemaal zeker welke rolstoel het beste bij jouw situatie past: het kopen van een rolstoel is best een ingrijpende stap om te zetten. In afwachting daarvan, of voor wie slechts tijdelijk wat minder mobiel is, is een huurrolstoel een goede optie.

Weet je al zeker dat je geen aanspraak maakt op een WMO-vergoeding maar heb je de rolstoel wel langdurig nodig? Dan kun je het beste meteen overgaan tot de aanschaf van een rolstoel. Laat je bij dit proces adviseren door een ergotherapeut en een thuiszorgwinkeladviseur.


Als je een hulpmiddel huurt betaal je zelf de kosten. Wanneer je een hulpmiddel leent, betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Niet alle hulpmiddelen vallen binnen je zorgverzekering. Lees hieralles over hulpmiddelen lenen.
Ja. Bestel de hulpmiddelen online of via de klantenservice en deze worden thuisbezorgd. Je kunt er ook voor kiezen om je hulpmiddelen op te halen in één van onze winkels.

Wil je zelf je product ophalen? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice.
Bestel je op zondag t/m vrijdag voor 21:00 uur, dan heb je het artikel de volgende dag in huis. Wanneer je een artikel aanvraagt in de winkel of in een uitleenpunt kun je het meestal direct meenemen.
Ja. Maar een account aanmaken is binnen 3 minuten gebeurd. Houd je BSN bij de hand. 
De termijn voor hulpmiddelen huren is onbeperkt. Als je een hulpmiddel lang huurt kan het soms goedkoper zijn om het te kopen.

De termijn voor hulpmiddelen lenen is maximaal 26 weken. Na deze periode is het mogelijk dat je huur moet betalen. Neem contact op met onze klantenservice wanneer je het leenartikel langer dan 26 weken wilt lenen. Zij controleren of je in aanmerking komt voor een langere leenperiode.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden