Filters

Privé en werk gescheiden houden

Dankzij technologische en maatschappelijke ontwikkelingen is de manier waarop we werken flink veranderd. We kunnen altijd en overal verbinding maken met collega’s of klanten. Daardoor is de grens tussen werk en privé behoorlijk vaag geworden. Verschillende onderdelen van ons leven – werk, privé, hobby, mantelzorg, vrijwilligerswerk – beginnen steeds meer door elkaar te lopen. Moeten we ons best doen om werk en privé gescheiden te houden? Of is het juist een goede ontwikkeling?

Balans tussen werk en privé, weet jij hem te vinden?

Als je ‘werk en privé’ googelt, zie je hoe populair het onderwerp is. Er zijn veel voorstanders van de nieuwe manier van werken. Veel zzp'ers vinden het heerlijk om hun werk te kunnen combineren met hun privéleven. Maar er zijn ook mensen die worstelen met het scheiden van werk en privé. Ze ervaren dat hun privéleven in de knel komt door hun werk. Of andersom: dat de verplichtingen in hun privéleven zo zwaar zijn, dat ze hun werk niet goed kunnen doen. Hoe dan ook, het is duidelijk dat niet iedereen zich prettig voelt bij de verdwijning van de grens tussen werk en privé. Of je nu bij de voor- of tegenstanders hoort, het is een feit dat we moeten wennen aan nieuwe ontwikkelingen.

Waar zit de balans tussen werk en privé? 

Wat kun je zelf doen om je de balans tussen werk en privé te vinden of te herstellen?

De juiste balans tussen werk en privé is voor iedereen verschillend. Wat voor jou prettig is, kan voor een ander juist niet werken. Een goede werkgever geeft jou de vrijheid om te bepalen hoe de ideale balans tussen werk en privé eruitziet, en hoe jij de beide wilt combineren. Als ondernemer, met of zonder personeel, ben je sowieso zelf de baas.

Hoe bepaal jij je grenzen?

Je grenzen kennen en aangeven is meer dan alleen ‘nee’ leren zeggen. Het is vooral ook ‘ja’ zeggen. Waar het om gaat, is dat je zelf de regie neemt en houdt. Hoe wil jij je leven leiden? In hoeverre wil jij dat werk en privé met elkaar verbonden zijn? En welke activiteiten geven jou energie?

Maak een lijst van alles wat je dagelijks, wekelijks en maandelijks doet. Van je werk tot aan je privéverplichtingen, zoals naar een eetclub en de wekelijkse wandeling met je oma. Zet je activiteiten en verplichtingen op een rijtje en plaats ze daarna in volgorde van belangrijkheid. Aan dit overzicht kun je ook wensen of doelen toevoegen. Zou je een yogacursus willen volgen? Wil je meer tijd met je gezin doorbrengen? Wil je studeren om hogerop te komen? Zet ze erbij! Wensen en verlangens zijn belangrijk en door ze in te plannen, kun je jouw doelen bereiken.

Dit is werk, dat is privé 

De volgende stap is om tijd te besteden aan elke activiteit. Misschien heb je helemaal geen zin meer in je eetclub. Het kan dus gebeuren dat je een activiteit helemaal schrapt, omdat je je realiseert dat je er te weinig tijd voor hebt of dat je er geen energie meer van krijgt. Het kost even tijd, maar het levert je een goed inzicht op. Want door tijd toe te kennen aan de verschillende activiteiten, kun je ze ook beter scheiden. Alleen al het benoemen 'dit hoort bij werk, dat bij privé' zal jou helpen. En als jij je er prettig bij voelt, is het goed. Mocht er iets veranderen, dan bepaal je zelf hoe je daarmee omgaat.

Ga in gesprek 

Soms moet je erkennen dat iets je niet alleen lukt. Als de relatie met je gezin bijvoorbeeld lijdt onder je werk. Daarover in gesprek gaan hoort ook bij zelfregie. Door het gesprek aan te gaan, zowel thuis als op het werk, kun je met alle betrokkenen naar een oplossing zoeken. En schaam je ook zeker niet om hulp via je huisarts of een coach te zoeken.

Zorg voor een positieve houding

Als je op zoek bent naar manieren om werk en privé gescheiden te houden, brengt een positieve houding je snel verder. Natuurlijk bekijk je kritisch hoe je leven er nu uitziet. Als je je activiteiten en verplichtingen in kaart hebt gebracht, is het goed om te kijken naar wat er wél kan en welke stapjes je kunt zetten. Waarom? Gewoon omdat je er gelukkiger en leuker mens van wordt. In plaats van te blijven hangen in wat er niet goed gaat, richt je je op de kleine veranderingen waardoor je werk en privé beter kunt scheiden. Een positieve houding gaat niet uit van de strenge NEE, maar van de enthousiaste JA!

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden