Filters

Op vliegreis met een rolstoel

Een rolstoel is een perfect hulpmiddel voor wie geen lange afstanden (meer) kan lopen, maar er wel op uit wil. Van een dagje dierentuin tot een weekendje weg - je neemt een rolstoel makkelijk overal mee naartoe. Maar wat als je verder weg wil? Vliegen met een rolstoel vraagt om een goede voorbereiding. Voor veel vliegmaatschappijen valt een rolstoel namelijk onder het type ‘afwijkende bagage’. In dit artikel vind je de afspraken van de grootste vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen van Nederland, over het vervoer van een rolstoel en wat je vooraf moet regelen.

Toegankelijkheid en rolstoelbeleid op vliegvelden


Hieronder vind je de belangrijkste informatie over de (rolstoel)toegankelijkheid op Nederlandse vliegvelden. Ook lees je wat je van tevoren moet regelen.

Schiphol rolstoel

Op Schiphol Airportis assistentie beschikbaar voor mindervaliden personen, waaronder rolstoelvervoer. Vraag deze assistentie op tijd aan via je reisagent of direct bij de luchtvaartmaatschappij om te voorkomen dat je lang moet wachten. Dit kun je al doen op het moment dat je je vlucht boekt, maar maximaal 48 uur voor vertrek.

In veel gevallen word je in een rolstoel - van de luchthaven - direct na het inchecken naar de gate gebracht door een assistent. Als je afhankelijk bent van jouw eigen rolstoel en niet in een ‘gewone’ rolstoel vervoerd kan worden is dat mogelijk, maar ook dit moet je op tijd melden. Kun je zelfstandig instappen? Dan neemt de assistent bij de gate afscheid van je. Kun je dit niet, dan brengt hij of zij je aan boord. Daar helpt het cabinepersoneel je verder.

Bijzonderheden


Schiphol heeft ook busgates’. Instappen gaat hier via een trap. Kun je geen trappen lopen, dan word je met de rolstoelbus van het luchthavengebouw naar het vliegtuig gebracht, en met een assistent het vliegtuig in geholpen. Ook bij vertrek vanaf een ‘busgate’ kun je in jouw eigen rolstoel vanaf de check-in naar de gate worden gebracht.

Eindhoven Airport rolstoel

Op Eindhoven Airportmoet je maximaal 48 uur voor vertrek of aankomst de door jou gewenste assistentie bekendmaken, bij de luchtvaartmaatschappij of je reisagent. Op het vliegveld zijn rolstoelen beschikbaar waarin je naar de gate gebracht kunt worden. Je eigen rolstoel wordt ingecheckt en in het ruim van het vliegtuig meegenomen. Zorg dat je ruim op tijd op het vliegveld bent en je rolstoel ‘reisklaar’ maakt.

Bijzonderheden


Eindhoven Airport heeft ook een service om jou van de bushalte (vlakbij de vertrekhal) naar de informatiebalie (in de vertrekhal) te brengen (en andersom). Je vraagt dit van te voren aan door een mail te sturen naar info@eindhovenairport.nl, met hierin jouw naam, vluchtnummer en datum van vertrek.

Rotterdam-The Hague Airport rolstoel


Assistentie op Rotterdam-The Hague Airportmoet je maximaal 48 uur voor vertrek aanvragen. Dit doe je via je reisbureau, reisorganisatie, touroperator of direct bij de luchtvaartmaatschappij. Maak ook speciale wensen direct bekend, bijvoorbeeld als je in je eigen rolstoel vervoerd moet worden.

Bijzonderheden


Je kunt de assistentie ook aanvragen via rtm.ticketing@aviapartner.aero. Meld hierbij in ieder geval:

1. persoonsgegevens en (mobiele) telefoonnummer;
2. gewenste assistentie en informatie over je eigen rolstoel;
3. vluchtnummer, datum van vertrek en je verwachte aankomsttijd op het vliegveld.

Maastricht Aachen Airport rolstoel

Reis je vanaf Maastricht Aachen Airport, dan moet je maximaal 48 uur voor vertrek de gewenste assistentie aanvragen. Dit regel je via je reisagent of direct bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Het aanvragen van de assistentie bij Maastricht Aachen Airport kan al vanaf het moment dat je jouw vakantie/vlucht boekt.


Vanaf Maastricht Aachen Airport kan je rolstoel worden meegenomen in het ruim van het vliegtuig. Het vliegveld adviseert om een half uur voor de standaard inchecktijd bij de check-in balie te zijn om de rolstoel ‘reisklaar’ te maken. Voor meer informatie m.b.t. assistentie op Maastricht Aachen airport verwijzen wij je graag naar: Toegankelijkheid Maastricht Aachen Airport.Groningen Airport Eelde rolstoel

Assistentie, zoals rolstoelservice, moet ook bij Groningen Airport Eelde minimaal 48 uur van te voren worden aangevraagd via je reisagent of direct bij de luchtvaartmaatschappij. Zorg dat je minimaal twee uur voor vertrek op het vliegveld bent en meld je bij de balie van ‘Groningen Airport Handling’. Zij vangen je op en helpen je verder.

Bijzonderheden


Op Groningen Airport Eelde zijn rolstoelen beschikbaar. Ook kun je bij het in- en uitstappen van het vliegtuig van speciale liften gebruikmaken. Dit moet je wel maximaal 72 uur voor vertrek aanvragen. Je eigen rolstoel wordt meegenomen in het ruim van het vliegtuig. Zorg ervoor dat je ruim op tijd op het vliegveld bent voor het ‘reisklaar’ maken van de rolstoel.

Toegankelijkheid en rolstoelbeleid voor iedere luchtvaartmaatschappij


Net als op vliegvelden is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen de assistentie voor mindervaliden goed geregeld. Hieronder lees je de regels voor het gebruik en vervoer van je rolstoel voor iedere Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

KLM rolstoel

Vlieg je met KLM, dan kun je je eigen rolstoel gratis meenemen. Je moet de aanvraag hiervoor wel minimaal 48 uur van tevoren reserveren. Dit doe je via je online-account ‘Mijn Reis’ of via de telefoon. Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent. Met een elektrische rolstoel minimaal één uur vóór de standaard inchecktijd, en met alle andere rolstoelen maximaal 30 minuten voor de standaard inchecktijd. Aan boord van alle KLM-toestellen is een opvouwbare rolstoel aanwezig.

Bijzonderheden


De belangrijkste regels voor hoe groot de rolstoel mag (lengte x breedte x hoogte) zijn:
  • Een handbewogen rolstoel die inklapbaar of uit elkaar te halen is mag mee als handbagage (let op: de ingeklapte/opgevouwen rolstoel mag niet groter zijn dan 13 x 36 x 42 centimeter). 
  • In alle andere gevallen dient de rolstoel meegenomen te worden in het ruim van het vliegtuig. Voor ieder vliegtuigtype gelden er andere regels: 
- Boeing 777, , 787 en Airbus 330: 152 x 139 x 149 centimeter, geen maximaal gewicht;
- Boeing 737: 112 x 113 x 85 centimeter, geen maximaal gewicht;
- Embraer 175 en 190: 120 x 100 x 70 centimeter, maximaal 150 kilo.

Transavia rolstoel

Ga je op reis met Transavia en wil je jouw rolstoel meenemen? Let er dan op dat je dit maximaal 48 uur voor vertrek bij hen meldt. Dit kun je doen via jouw online-account ‘Mijn Transavia’ of via het service center. Weegt je rolstoel meer dan 23 kilo en/of is hij hoger dan 86 centimeter? Dan gelden er andere regels. Neem in dit geval direct na je boeking contact op met Transavia en vraag naar de mogelijkheden.

Bijzonderheden


Je rolstoel wordt gratis meegenomen in het ruim van het vliegtuig. Bij de check-in wordt de rolstoel ‘ingenomen’ en op jouw bestemming vind je de rolstoel terug op de bagageband. Je bent zelf verantwoordelijk voor het ‘reisklaar’ maken van de rolstoel. Transavia adviseert: “Zorg ervoor dat alle losse onderdelen van je rolstoel (zoals een accu of batterij) losgemaakt zijn vóór je incheckt. Op het vliegveld is er geen gereedschap om je rolstoel uit elkaar te halen. Neem iets mee waarmee je de losse onderdelen aan je rolstoel kunt vastmaken, zoals tie-wraps.”

TUI rolstoel

Ook bij luchtvaartmaatschappij TUI kun je je rolstoel gratis mee op reis nemen. Je rolstoel wordt meegenomen in het ruim van het vliegtuig. Ook hier geldt dat je je verzoek vooraf en op tijd moet aanvragen Dit doe je via een online formulier. TUI raadt aan om 2,5 uur voor vertrek bij de check-in balie te zijn op het vliegveld voor het ‘reisklaar’ maken van de rolstoel. Het liefst wordt de rolstoel ingecheckt als ruimbagage; alle losse onderdelen (zitkussen, voetsteunen enzovoorts) neem je mee aan boord als handbagage. Op het vliegveld kun je dan van een leenrolstoel gebruikmaken.

Bijzonderheden


Een elektrische rolstoel mag niet hoger zijn dan 80 centimeter, omdat TUI deze niet rechtop in het ruim kan meenemen. TUI stelt ook nog een aantal extra voorwaarden voor het meenemen van een rolstoel met een accu: 
  • Alleen rolstoelen met een droge accu mogen mee.
  • Om kortsluiting te voorkomen, moeten de accupolen van een rolstoel met een droge accu worden losgemaakt. 
  • Bij het inchecken wordt gecontroleerd of beide polen zijn geïsoleerd of zijn voorzien van kapjes. 
  • Er wordt gecontroleerd of de accu stevig aan de rolstoel is vastgemaakt.

Corendon rolstoelGa je op reis met Corendon Airlines of Corendon Dutch Airlines? Dan kun je je rolstoel gratis meenemen. Zorg dat je je rolstoel minimaal 48 uur voor vertrek, maar liever direct na het boeken van je vakantie, via het contact center aanmeldt. Bij het aanmelden moet je het gewicht en de grootte van de rolstoel doorgeven. Is je rolstoel hoger dan 86 centimeter en/of zwaarder dan 32 kilo? Dan wordt eerst gecontroleerd of de rolstoel op de door jouw gekozen vlucht mee kan.

Bijzonderheden


Bij Corendon Airlines en Corendon Dutch Airlines geldt er een apart beleid voor vervoer van elektrische rolstoelen. Houd rekening met het volgende: 
  • Alleen rolstoelen met een droge accu mogen mee. 
  • Zorg dat je de accupolen losmaakt. Op het vliegveld is geen gereedschap aanwezig om jouw rolstoel uit elkaar te halen.
  • Accu’s of batterijen moeten in een stevige verpakking worden vervoerd. Bij het inchecken controleert het luchthavenpersoneel of beide polen geïsoleerd zijn of voorzien van kapjes.
  • Corendon adviseert je om bijvoorbeeld tie-wraps mee te nemen waarmee je losse onderdelen, zoals de accu, stevig aan de rolstoel kunt vastmaken. Het luchthavenpersoneel controleert dit bij het inchecken.

Kunnen we jou helpen?


Kortom: op vliegreis met een rolstoel is geen probleem. Het is wel belangrijk dat je op tijd contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij over het vervoer van je rolstoel, en voor het aanvragen van mogelijke assistentie voor op het vliegveld. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Let op! Vegro is niet verantwoordelijk van alle hierboven vermelde informatie. Neem bij twijfel of vragen contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt of benader jouw reisagent. Wil je meer lezen? Kijk dan eens bij onze andere artikelen over vitaliteit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden