Bloeddruk per leeftijd

Wat kunt u meten?

Er zijn veel manieren waarop u uw lichaam kunt meten. U kunt bijvoorbeeld uw spiermassa, vetpercentage, metabolische leeftijd en glucosewaarde meten. Of meer voor de hand liggende dingen, zoals lengte en gewicht. De meest gemeten waarden zijn de hartslag en de bloeddruk. We geven hieronder tips over hoe u deze kunt meten en waarom dat belangrijk kan zijn.

Hartslagmetingen 

Een lage of hoge hartslag is niet altijd slecht, integendeel. Als we ons inspannen gaat onze hartslag omhoog, zodat het bloed door ons hele lichaam rondpompt. Tijdens rustmomenten komt het hart tot rust. Klopt uw hart echter snel in rustmomenten, of lijkt het alsof uw hart slagen overslaat? Raadpleeg dan altijd uw arts.

Door thuis regelmatig hartslagmetingen te doen met een betrouwbare meter, kan een huisarts beter inzicht krijgen in uw situatie. Dit komt doordat u zelf vaker de hartslag kunt meten op verschillende dagen gedurende een lange periode. Daarnaast meet u thuis onder normale omstandigheden. Vraag de huisarts om advies over wanneer en hoe vaak u een hartslagmeting moet doen en wanneer deze te hoog is.

Sommige mensen vinden het fijn om uit nieuwsgierigheid hun hartslag op elk gewenst moment te kunnen meten. Ook in dat geval is het noodzakelijk om betrouwbare meetapparatuur in huis te halen. Voor sporters is het bijvoorbeeld handig om te weten wat hun hartslag is, zodat ze op basis daarvan hun training kunnen aanpassen.

Bloeddrukmetingen

Een hoge bloeddruk is slecht voor uw gezondheid. De kans is dan aanwezig dat uw bloedvaten beschadigd raken en de wanden van uw slagaders langzaam nauwer worden. Dat kan op lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Een lage bloeddruk komt veel minder voor en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Wel kunt u last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms kunt u zelfs flauwvallen.

Een hoge bloeddruk ontstaat vaak door een ongezonde levensstijl. Een te hoge consumptie van zout en verzadigd vet verhoogd uw bloeddruk, evenals een te hoog gewicht. Roken, alcohol, stress en weinig lichaamsbeweging hebben eveneens een negatieve invloed op uw bloeddruk. Hanteer een gezonde levensstijl als u uw bloeddruk wilt verlagen.

Let op! Een gezonde levensstijl hoeft niet altijd (genoeg) positief effect te hebben. Leeftijd, aanleg, ziekten en de overgang kunnen ook de oorzaak zijn van een hoge bloeddruk.

Hartslag meten

Met speciale hartslagmeters kunt u op elk gewenst moment uw hartslag meten. Bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen hebben we een ruim aanbod aan bloeddrukmeters die ook uw hartslag meten.

In de ruststand ligt onze hartslag gemiddeld tussen de zestig en honderd slagen per minuut. Merkt u dat uw hartslag hoger is, terwijl u zich niet inspant? Dan kan dat duiden op een hartritmestoornis. Raadpleeg uw huisarts als uw hartslag vaak hoog is tijdens rustmomenten.

Bloeddruk meten

U kunt uw bloeddruk gemakkelijk meten met meetapparatuur. Deze apparatuur meet uw bloeddruk via uw pols of middels een manchet om uw bovenarm. Bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen hebben we een ruim aanbod aan bovenarmbloeddrukmeters. Deze zijn betrouwbaarder dan de polsbloeddrukmeters.

Wilt u uw bloeddruk zo betrouwbaar mogelijk vaststellen? Doe dan meerdere metingen, verdeeld over verschillende dagen. Neem voor de meting de volgende regels in acht:
  • Meet de bloeddruk zittend in een stoel. Ontspan en neem vijf minuten rust.
  • Dertig minuten voor de meting mag u niet baden, roken, eten lichamelijke inspanning verrichten, en geen cafeïne of alcohol consumeren. 
  • Leun uw arm ergens op, bijvoorbeeld een stoel of tafel. 
Is uw bloeddruk thuis na meerdere metingen hoger dan 135/85 mmHg? Raadpleeg dan uw huisarts.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Vegro organiseert regelmatig publieksacademies, waaronder de publieksacademie over een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is ontzettend belangrijk, maar waar moet je dan eigenlijk allemaal rekening mee houden? Tijdens deze publieksacademie wordt dit besproken.


  

Het witte jassensyndroom

Stel, u gaat naar de dokter om uw bloeddruk te meten. U wordt een beetje nerveus als de dokter uw bloeddruk meet, omdat u bang bent dat u iets mankeert. Deze nervositeit bij de dokter heet ook wel het witte jassensyndroom. Het gevolg van uw spanning is dat uw bloeddruk stijgt, met een vertekende bloeddrukmeting als resultaat!

Het voordeel van thuis uw bloeddruk meten is dat u op verschillende momenten van de dag kunt meten, zonder daarbij last te hebben van spanning of nervositeit. Ook voor mensen die geen last hebben van het witte jassensyndroom is het handig om zelf de bloeddruk te meten. Onze bloeddruk kan namelijk 20% hoger uitvallen op bepaalde momenten van de dag. 
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtMet ruim 60 winkels altijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0800 - 2 88 77 66 (gratis)
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten