Filters

Lichttherapie bij een depressie: zo werkt het

Voel jij je moe, somber en slaap je slecht? Een gebrek aan daglicht kan voor depressieve klachten zorgen. Lichttherapie kan dan uitkomst bieden.

Wat is lichttherapie?


Bij lichttherapie (soms ook wel ‘lichtlamp therapie’ genoemd) word je door middel van een daglichtlamp aan intensief licht blootgesteld. Hiermee wordt het effect van natuurlijk daglicht nagebootst. Dit zorgt ervoor dat je ‘s avonds makkelijker in slaap komt en ‘s ochtends makkelijker wakker wordt. Ideaal, voor wie veel nachtdiensten draait of last heeft van een jetlag. Behalve voor jouw bioritme, zijn er ook positieve gevolgen voor jouw gemoedstoestand door lichttherapie: depressie, depressieve klachten en somberheid - bijvoorbeeld in de winter - kunnen verminderen.

Hoe gebruik ik een daglichtlamp thuis?


Voor lichttherapie hoef je niet direct naar een specialist. Een daglichtlamp gebruik je gewoon thuis, waar en wanneer jou uitkomt. Bijvoorbeeld aan de ontbijttafel, als hulp bij het opstaan, of tijdens het werken aan jouw bureau. Hoelang je de lamp gebruikt is afhankelijk van je afstand tot de lamp: bij 20 centimeter is een half uur voldoende, bij een afstand van 70 centimeter houd je de lamp 2 uur aan.Waar moet ik op letten bij het kopen van een lichtlamp?


Zorg voor voldoende lichtsterkte (ten minste 2000 lux op 50 centimeter afstand), zodat je zeker weet dat de daglichtlamp genoeg licht afgeeft. Het is vooral heel belangrijk dat je geen UV-lamp koopt. Het gebruik van deze lampen kan helpen bij andere aandoeningen, bijvoorbeeld huidklachten, maar zijn erg schadelijk voor jouw ogen. Daarnaast is het goed om in je achterhoofd te houden dat een lichttherapielamp - in tegenstelling tot zonlicht - niet voor de aanmaak van vitamine D zorgt. Een vitamine-D-tekort kan ook somberheid en depressieve gevoelens tot gevolg hebben: probeer dus elke dag even naar buiten te gaan en een frisse neus te halen.

Kunnen we jou helpen?

Bij Vegro hebben we verschillende daglichtlampen in ons assortiment. Deze lampen kun je bij ons kopen of voor een bepaalde tijd huren. Let op! Een hulpmiddel kopen is in sommige gevallen voordeliger dan huren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden