Filters

Het herstellen van de longfunctie

Na het herstellen van een longaandoening of andere ziekte, bijvoorbeeld longontsteking, (langdurige) beademing of COVID-19, is de kans groot dat er longschade is ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld door littekenweefsel dat is ontstaan op de longen. Longschade kan kortademigheid en conditieverlies als gevolg hebben.

Maar soms komen de klachten door een chronische longaandoening, bijvoorbeeld in het geval van COPD of astma. In dat soort gevallen wordt soms longrevalidatie ingezet. Dit gebeurt altijd in overleg met de longarts of de longverpleegkundige. Vaak leer je dan omgaan met je ziekte en het te accepteren, maar ook om beter op je conditie te letten en genoeg rust te nemen.

Hoe kan je zelf de longfunctie verbeteren? Hoe leer je omgaan met je longklachten? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet*:

1. Longfunctie herstellen met ademhalingstrainer


Een ademhalingstrainer, bijvoorbeeld de Threshold PEP longvolumetrainer, is een geschikt hulpmiddel voor het trainen van jouw longen. PEP staat voor Positive Expiratory Pressure en betekent ‘positieve uitademingsdruk’. Met dit apparaat train jij namelijk jouw longen en uitademingsspieren. Hoe dat werkt? Op de Threshold PEP longvolumetrainer kun je de druk instellen**. Hoe hoger de druk, hoe intensiever de oefening. Doordat je met een clipje de neus afsluit, kan je alleen ademhalen via de mond. Zo worden de uitademingsspieren getraind. Je kan dit eigenlijk vergelijken met trainingsapparatuur om gewrichten soepel te houden.

Daarnaast gaan door het uitademen via dit apparaat jouw luchtwegen en longblaasjes beter openstaan. Hierdoor kan slijm uit de luchtwegen verwijderd worden.

Kortom: met de Threshold PEP longvolumetrainer vergroot jij de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren én kan je vrijer ademen.2. Oefeningen om longfunctie te herstellen


Voor mensen met longaandoeningen of longschade zijn er twee geschikte oefeningen om de klachten te verminderen of te verlichten, namelijk: oefeningen om benauwdheid te verminderen (1) of oefeningen om vastzittend slijm te verminderen (2). Voor het beste resultaat doe je deze oefeningen elke dag.

Benauwdheid verminderen


Oefening 1: buikademhaling


Veel mensen ademen via de borstkas. Soms gaat dit zelfs automatisch, zonder dat je het doorhebt. Vooral voor mensen met longklachten kost  het ademen via de borstkas veel energie, omdat je voor het in- en het uitademen spieren moet gebruiken. Ademen via je buik is daarom beter en werkt ook kalmerend. Hoe adem je via je buik? Leg één hand op je buik en één hand op je borst. Haal rustig adem en bekijk of jij jouw borst omhoog ziet gaan of jouw buik. Zie je jouw borst omhoog gaan? Probeer dan de ademhaling te verplaatsen naar de buik, maar gebruik daar niet teveel kracht bij. Als jij altijd via je borst ademt, kan je het best vaak oefenen. Met veel oefening merk je dat je de ademhaling kan verplaatsen naar je buik.

Oefening 2: uitademing verlengen


Leg voor deze oefening een hand op je buik. Adem drie seconden in door de neus en adem daarna langzaam uit door de mond. Houd je mond alsof je een kaars uitblaast. Herhaal deze oefening zeven keer. Kijk hierbij of jij de uitademing steeds langer kan maken. Het is normaal dat je bij deze oefening moet gapen, dat betekent dat je waarschijnlijk door je borstkas aan het ademen was. Word jij duizelig door de oefening? Stop er dan mee en probeer het op een ander moment opnieuw.

Oefening 3: spieren aanspannen


Bij deze oefening leg je de aandacht op verschillende spiergroepen in jouw lichaam. Werk van boven naar beneden, of andersom. Begin bijvoorbeeld bij je tenen. Adem in door je neus, houd je tenen drie seconden aangespannen en houd je adem vast. Adem daarna uit door de mond, terwijl jij je spieren weer loslaat.

Vastzittend slijm verminderen


Oefening 1: huffen


Deze oefening is bedoeld om vastzittend slijm los te maken. Adem eerst een aantal keren diep in en uit. Adem dan heel diep in en adem krachtig uit via de mond en keel. Span hierbij de buikspieren aan.

Oefening 2: verplaatsen van de zwaartekracht


Slijm kan op verschillende plekken vastzitten. Door de zwaartekracht te verplaatsen kan het slijm losraken. Voel je slijm in het middelste deel van de longen? Ga dan op je zij liggen. Voel je het slijm onderin de longen? Zorg er dan voor dat dit deel boven jouw keel komt te liggen. Ga bijvoorbeeld op handen en knieën zitten met het hoofd naar beneden. Of ga op je buik liggen en leg hier een aantal dikke kussens onder.

Conditie herstellen


Door longproblemen of het herstel hiervan, verliezen veel mensen hun conditie. Ben jij benieuwd hoe jij je conditie toch op peil kunt houden? Lees dan ons artikel over het herstellen van de conditie.

* Deze tips zijn alleen bedoeld om een positieve bijdrage te leveren aan jouw longklachten.

** Wij weten dat het genezen van een bepaalde longaandoening niet bij iedereen lukt. Bepaal daarom (de intensiteit van) de oefeningen altijd in overleg met jouw arts.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden