Filters

Bloeddruk per leeftijd

Een gezonde bloeddruk

Ben je benieuwd of je een gezonde bloeddruk hebt? En wat een normale bloeddruk per leeftijd is? Dan is het belangrijk om te weten welke waarden goed zijn. Wanneer is je bloeddruk (ook wel tensie genoemd) normaal of te hoog? Je vindt de gezonde waarden in de handige bloeddruktabel hieronder. Verder lees je in dit artikel wat je aan een hoge bloeddruk kunt doen.

Een vrouw meet haar bloeddruk met een bovenarmbloeddrukmeter

Wat is een goede bloeddruk per leeftijd?

De ideale bloeddruk of tensie is voor elke leeftijdsgroep gelijk. In de tabel hieronder vind je de bloeddrukwaarden waar de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) van uit gaat. Dit zijn gemiddelde waarden, die gelden voor alle leeftijden.

Niveau bloeddruk
Systolisch (bovendruk)Diastolisch (onderdruk)
Normaal120 - 129 mmHg80 - 84 mmHg
Hoognormaal130 - 139 mmHg85 - 89 mmHg
Licht verhoogd (hypertensie niveau 1)140 - 159 mmHg
90 - 99 mmHg
Matig verhoogd (hypertensie niveau 2)160 - 179 mmHg100 - 109 mmHg
Ernstig verhoogd (hypertensie niveau 3)> 180 mmHg> 110 mmHg
 

Normale bloeddruk per leeftijd

Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81. 

Hypertensie bij 60-plussers

Toch is het normaal dat de bloeddruk licht stijgt als we ouder worden. Hypertensie komt wat vaker voor bij ouderen. Gelukkig leidt dat meestal niet tot problemen. Bij gezonde 60-plussers worden waarden van 160/90 gezien als te hoog.


Wat is bovendruk en onderdruk?

Tensie bestaat altijd uit twee getallen. Het eerste getal staat voor de bovendruk (systolische druk). Het tweede getal staat voor de onderdruk (diastolische druk). De bovendruk wordt gemeten als het hart samentrekt. De druk is dan het hoogst. De onderdruk wordt gemeten als het hart weer ontspant. De bloeddruk is dan het laagst. Let op: we spreken van hypertensie als één van de waarden (bovendruk of onderdruk) boven de norm ligt. Ook als de andere waarde normaal is, is er sprake van hypertensie. 

Normaalwaarden bloeddruk

Een bloeddruk onder de 140 is normaal, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als je bloeddruk stijgt. Hoe lager, hoe beter.

Heb je een hoognormale bloeddruk? Dan is het verstandig om regelmatig te meten. Zo ben je er meteen bij als de waarden té hoog worden.

Komt je bloeddruk boven de 140/90 uit? Dan is het verstandig om extra op te letten. Neem je gedurende een week lang je bloeddruk elke ochtend en avond op en blijven de waarden hoog? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb je een ernstig verhoogde bloeddruk, boven de 180/100? Herhaal je meting dan nog eens. Als je bloeddruk na een aantal keer nog steeds hoger is dan 180/100, neem dan direct contact op met je arts.

Schommelende bloeddruk

Het is normaal dat je bloeddruk schommelt. Je bloeddrukwaarden zijn van allerlei zaken afhankelijk, zoals de tijd, je voeding en je lichaamsbeweging. Meestal is je bloeddrukwaarde ‘s middags hoger dan ‘s avonds of ‘s ochtends. Daarom is het belangrijk om meerdere keren te meten. Ook medicijnen kunnen invloed hebben op de waarden.


Wat is een hoge bloeddruk? 

Een hoge bloeddruk (ook wel: hypertensie) is geen ziekte. Wel vergroot het de kans op hart- en vaatziekten. Vaak is er niets of weinig van te merken. Daarom is het goed om regelmatig je bloeddruk te (laten) meten. De volgende klachten kunnen optreden bij ernstige of langdurige hypertensie. Heb je last van dit soort klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

 • Hoofdpijn;

 • Misselijkheid en braken;

 • Vermoeidheid;

 • Wazig zien;

 • Rusteloosheid;

 • Kortademigheid.

Oorzaken van hypertensie

De oorzaken van een hoge bloeddruk zijn vaak niet duidelijk. Bij 9 op de 10 mensen is de oorzaak niet bekend. De volgende zaken kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van hypertensie:

 1. Inactiviteit (weinig bewegen);
 2. Ongezond eten (veel zout of verzadigd vet);
 3. Overgewicht;
 4. Roken en/of veel alcohol drinken;
 5. Stress;
 6. Genetische invloeden

Tips bij hypertensie

Heb je een hoge bloeddruk? Volg dan onderstaande tips. Deze adviezen krijg je ook van je arts. Soms kiest je arts ervoor om bloeddrukverlagende medicijnen voor te schrijven.

 1. Stop met roken;
 2. Beweeg minimaal 30 minuten per dag;
 3. Eet gezond en gevarieerd;
 4. Beperk je zoutinname;
 5. Probeer af te vallen als je te zwaar bent;
 6. Verminder spanning en stress.

Wat is een lage bloeddruk? 

De bloeddruk is laag wanneer het onder de normale waarden ligt. Normaal levert een lage bloeddruk (ook wel: hypotensie) geen problemen op.

Klachten bij hypotensie

Bij een lage bloeddruk kun je de volgende klachten hebben. Ervaar je deze klachten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je arts.

 1. Vermoeidheid;
 2. Duizeligheid;
 3. Flauwvallen;
 4. Misselijkheid;
 5. Wazig zien.

Tips bij hypotensie

Behandeling is bij een lage bloeddruk meestal niet nodig. Maar omdat de klachten vervelend zijn, is het wel belangrijk dat je ermee leert omgaan.

 1. Voel je dat je gaat flauwvallen? Ga zitten en leg je hoofd tussen je knieën. Zo stroomt het bloed makkelijker naar je hersenen;
 2. Sta rustig op als je je licht in je hoofd voelt;
 3. Drink genoeg water, vooral tijdens sporten of warm weer, maar ook als je overgeeft of diarree hebt. Je bloeddruk kan dalen als je veel vocht verliest.

Zelf je bloeddruk meten

Zelf je bloeddruk meten kan met een bovenarmbloeddrukmeter of een polsbloeddrukmeter. Een bovenarmbloeddrukmeter wordt over het algemeen betrouwbaarder gevonden dan een polsbloeddrukmeter. Wil je zelf je bloeddruk meten, dan is het belangrijk dat je meerdere metingen verdeeld over verschillende dagen doet.

Zo meet je de bloeddruk zo goed mogelijk:

 1. Meet je bloeddruk twee keer per dag, steeds op dezelfde tijd. Het beste doe je dat tussen 6 en 9 uur in de morgen en tussen 18 en 21 uur in de avond.

 2. Gebruik je bloeddrukverlagende medicijnen? Meet dan voordat je die inneemt.

 3. Plaats de manchet strak om je arm.

 4. Neem voor de meting minimaal een rustpauze van vijf minuten. Doe het niet net na sporten of inspanning.

 5. Beweeg en praat niet tijdens het meten.

Hier lees je meer over zelf je bloeddruk meten. Als je bij je zelf meet, houd dan rekening met de normaalwaarden uit de bloeddruktabel. 

Wil je een bloeddrukmeter kopen of huren?

Bij Vegro hebben we bloeddrukmeters, zodat je zelf kunt meten. Interesse? Je kunt de meters kopen, of huren. Kies bijvoorbeeld een bovenarmbloeddrukmeter of polsbloeddrukmeter.


Bekijk onze bloeddrukmeters

Lorum

Bovenarmmeters

Een bovenarmbloeddrukmeter plaats je om de bovenarm. Vind jouw betrouwbare bovenarm-bloeddrukmeter bij Vegro!

Lorum

Polsbloeddrukmeters

Een polsbloeddrukmeter meet de tensie ter hoogte van de pols: een betrouwbare, nauwkeurige uitslag gegarandeerd.

Lorum

Alle bloeddrukmeters

Door de tensie kun je in de gaten houden hoe gezond het lichaam is. Meet daarom regelmatig.Klantenservice

article

Kunnen we je helpen?

Onze Klantenservice staat 7 dagen per week voor jou klaar!

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden