Filters

Bloeddruk per leeftijd

Een gezonde bloeddruk

Ben je benieuwd of je een gezonde bloeddruk hebt? En wat een normale bloeddruk per leeftijd is? Dan is het belangrijk om te weten welke bloeddrukwaarden goed zijn. Wanneer is je bloeddruk normaal of te hoog? Hier zijn gemiddelde waarden voor. Je vindt deze waarden in de handige tabel hieronder. Verder lees je in dit artikel wat een hoge bloeddruk is en wat je eraan kunt doen.

Lorum

Wat is een goede bloeddruk per leeftijd?

In deze tabel vind je de bloeddrukwaarden die de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) gebruikt. Dit zijn gemiddelde waarden die voor alle leeftijden gelden.

BloeddrukniveauSystolisch (bovendruk)Diastolisch (onderdruk)
Normale bloeddruk120 - 129 mmHg80 - 84 mmHg
Hoognormale bloeddruk130 - 139 mmHg85 - 89 mmHg
Licht verhoogde bloeddruk (hypertensie niveau 1)140 - 159 mmHg
90 - 99 mmHg
Matig verhoogde bloeddruk (hypertensie niveau 2)160 - 179 mmHg100 - 109 mmHg
Ernstig verhoogde bloeddruk (hypertensie niveau 3)> 180 mmHg> 110 mmHg
 

Normale bloeddruk per leeftijd

Een normale bloeddruk is per leeftijd hetzelfde. Een gezonde bloeddruk is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Een bloeddruk boven de 140/90 is dus voor alle leeftijden een hoge bloeddruk.

Bloeddruk 60-plussers

Toch is het normaal dat de bloeddruk een beetje stijgt als we ouder worden. Een hoge bloeddruk komt daarom vaker voor bij ouderen. Gelukkig leidt dat meestal niet tot problemen. Bij gezonde 60-plussers wordt een bloeddruk van 160/90 gezien als te hoog.


Wat is bovendruk en onderdruk?

De bloeddruk bestaat altijd uit twee getallen. Het eerste getal staat voor de bovendruk (systolische druk). Het tweede getal staat voor de onderdruk (diastolische druk). De bovendruk wordt gemeten als het hart samentrekt. De bloeddruk is dan het hoogst. De onderdruk wordt gemeten als het hart weer ontspant. De bloeddruk is dan het laagst. Let op: we spreken van een hoge bloeddruk als één van de waarden (bovendruk of onderdruk) boven de norm ligt. Ze hoeven dus niet allebei hoog te zijn om een hoge bloeddruk te hebben.

Normaalwaarden bloeddruk

Een bloeddruk onder de 140 is normaal, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als je bloeddruk stijgt. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter.

Heb je een hoognormale bloeddruk? Dan is het verstandig om je bloeddruk regelmatig te meten. Zo ben je er meteen bij als je bloeddruk te hoog wordt.

Komt je bloeddruk boven de 140/90 uit? Dan is het verstandig om extra op te letten. Neem je gedurende een week lang je bloeddruk elke ochtend en avond op en blijft je bloeddruk hoog? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb je een ernstig verhoogde bloeddruk, boven de 180/100? Herhaal je meting dan nog eens. Als je bloeddruk na een aantal keer nog steeds hoger is dan 180/100, neem dan direct contact op met je arts.

Schommelende bloeddruk

Het is normaal dat je bloeddruk schommelt. Je bloeddrukwaarden zijn van allerlei zaken afhankelijk, zoals de tijd, je voeding en je lichaamsbeweging. Meestal is je bloeddrukwaarde ‘s middags hoger dan ‘s avonds of ‘s ochtends. Daarom is het belangrijk om meerdere keren te meten. Ook medicijnen kunnen invloed hebben op je bloeddrukwaarden.


Wat is een hoge bloeddruk? 

Een hoge bloeddruk is geen ziekte. Wel vergroot het de kans op hart- en vaatziekten. Vaak merk je helemaal niet dat je een hoge bloeddruk hebt. Daarom is het goed om je bloeddruk te (laten) meten. De volgende klachten kunnen optreden bij een ernstig of langdurig verhoogde bloeddruk. Heb je last van dit soort klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

 • Hoofdpijn;

 • Misselijkheid en braken;

 • Vermoeidheid;

 • Wazig zien;

 • Rusteloosheid;

 • Kortademigheid.

Oorzaken van een hoge bloedruk

De oorzaken van een hoge bloeddruk zijn vaak niet duidelijk. Bij 9 op de 10 mensen is de oorzaak niet bekend. De volgende zaken kunnen bijdragen aan het ontwikkelen een hoge bloeddruk:

 1. Inactiviteit (weinig bewegen);
 2. Ongezond eten (veel zout of verzadigd vet);
 3. Overgewicht;
 4. Roken en/of veel alcohol drinken;
 5. Stress;
 6. Genetische invloeden

Tips bij een hoge bloeddruk.

Heb je een hoge bloeddruk? Volg dan onderstaande tips. Deze adviezen krijg je ook van je arts als je een hoge bloeddruk hebt. Soms kiest je arts ervoor om medicijnen voor te schrijven die bloeddruk verlagen.

 1. Stop met roken;
 2. Beweeg minimaal 30 minuten per dag;
 3. Eet gezond en gevarieerd;
 4. Beperk je zoutinname;
 5. Probeer af te vallen als je te zwaar bent;
 6. Verminder spanning en stress.

Wat is een lage bloeddruk? 

De bloeddruk is laag wanneer het onder de waarden van de normale bloeddruk ligt. Normaal levert een lage bloeddruk geen problemen op.

Klachten bij een lage bloeddruk

Bij een lage bloeddruk kun je de volgende klachten hebben. Ervaar je deze klachten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je arts.

 1. Vermoeidheid;
 2. Duizeligheid;
 3. Flauwvallen;
 4. Misselijkheid;
 5. Wazig zien.

Tips bij een lage bloeddruk.

Behandeling is bij een lage bloeddruk meestal niet nodig. Maar omdat de klachten vervelend zijn, is het wel belangrijk dat je hiermee leert omgaan.

 1. Voel je dat je gaat flauwvallen? Ga zitten en leg je hoofd tussen je knieën. Zo stroomt bloed makkelijker naar je hersenen;
 2. Sta rustig op als je je licht in je hoofd voelt;
 3. Drink genoeg water, vooral tijdens sporten of warm weer, maar ook als je overgeeft of diarree hebt. Je bloeddruk kan dalen als je veel vocht verliest.

Zelf je bloeddruk meten

Zelf je bloeddruk meten kan met een bovenarmbloeddrukmeter en met een polsbloeddrukmeter. Een bovenarmbloeddrukmeter wordt over het algemeen betrouwbaarder gevonden dan een polsbloeddrukmeter. Wil je zelf je bloeddruk meten, dan is het belangrijk dat je meerdere metingen verdeeld over verschillende dagen doet.

Zo meet je de bloeddruk zo goed mogelijk:

 1. Meet je bloeddruk twee keer per dag, steeds op dezelfde tijd. Het beste doe je dat tussen 6 en 9 uur in de morgen en tussen 18 en 21 uur in de avond.

 2. Gebruik je bloeddrukverlagende medicijnen? Meet je bloeddruk dan voordat je die inneemt.

 3. Plaats de manchet strak om je arm.

 4. Neem voor de meting minimaal een rustpauze van vijf minuten. Doe het niet net na sporten of inspanning.

 5. Beweeg en praat niet tijdens het meten.

Hier lees je meer over zelf je bloeddruk meten. Als je zelf je bloeddruk meet, houd dan rekening met de normaalwaarden uit de tabel. 


Wil je een bloeddrukmeter kopen of huren?

Bij Vegro hebben we bloeddrukmeters, zodat je zelf je bloeddruk kunt meten. Interesse? Koop of huur dan een van onze bloeddrukmeters. Kies bijvoorbeeld een bovenarmbloeddrukmeter of polsbloeddrukmeter.


Bekijk onze bloeddrukmeters

Lorum

Bovenarmmeters

Een bovenarmbloeddrukmeter plaats je om de bovenarm. Vind jouw betrouwbare bovenarm-bloeddrukmeter bij Vegro!

Lorum

Polsbloeddrukmeters

Een polsbloeddrukmeter meet de bloeddruk ter hoogte van de pols: een betrouwbare, nauwkeurige uitslag gegarandeerd.

Lorum

Alle bloeddrukmeters

Door de bloeddruk kun je in de gaten houden hoe gezond het lichaam is. Meet jouw bloeddruk daarom regelmatig.Klantenservice

article

Kunnen we je helpen?

Onze Klantenservice staat 7 dagen per week voor jou klaar!

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden