Filters

11 tips voor een goede nachtrust

Slaap je weinig of heb je moeite om in slaap te komen? Of slaap je juist heel veel? In dit artikel vind je 11 handige tips voor een goede nachtrust. Met deze tips heb jij er alles aan gedaan om uitgeslapen wakker te worden.

Wat is een ‘goede nachtrust’?


Een ‘goede nachtrust’ betekent voor volwassenen (18 tot 65 jaar) 7 tot 9 uur slaap per nacht. Voor ouderen (65+) is 7 tot 8 uur voldoende. Behalve de duur, is ook de kwaliteit van slaap belangrijk. Het is een goed teken als je ‘s ochtends met een uitgerust gevoel wakker wordt. Let er ook op hoe snel je in slaap valt (het liefst binnen 30 minuten) en of je ‘s nachts niet te vaak wakker wordt. Te weinig slaap kan vervelende gevolgen hebben. Lees hier over de 11 belangrijkste gevolgen van slaaptekort.

Hoe kan je beter slapen?


1. Slaap lang genoeg (maar niet te lang)


Hoeveel slaap je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd. 65-plussers hebben 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Minder kan op den duur voor slaaptekort zorgen. Heb je meer slaap nodig? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Bespreek het met je huisarts.

2. Zorg voor een slaap- en eetritme


Het is heel belangrijk dat je lichaam ‘weet’ wanneer het naar bed moet en weer op moet staan. Ga daarom zoveel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed en sta op vaste tijden op. Ook in het weekend. Op dezelfde tijden eten zorgt ook voor een betere nachtrust. Eet ook niet te veel voordat je naar bed gaat.

3. Zorg voor een fijne slaapplek


Je bed is bedoeld om in te slapen. Veel mensen puzzelen of werken ook vanuit bed en ‘leren’ hun lichaam op die manier onbedoeld dat het daar iets anders moet doen dan slapen. Dat is geen goed idee. Zorg voor een goed matras, een goed kussen en een luchtdoorlatend dekbedovertrek. Zet een raam open voor een koele, goed geventileerde kamer, en beperk licht en geluid van buitenaf (bijvoorbeeld met een dik gordijn).

4. Beweeg voldoende


Zorg overdag voor voldoende beweging. Je slaapt veel beter als je tenminste 30 minuten per dag matig intensief beweegt. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen. ‘s Avonds wandelen kan ook veel ontspanning geven. Lees ook: oefeningen voor ouderen(geschikt voor jong en oud!)

5. Doe yoga- of mindfulness oefeningen


Yoga kan je helpen om te ontspannen en dagelijkse drukte en stress te een plek te geven. Met lichamelijke en geestelijke yoga- of mindfulness oefeningen leer je om je zorgen van je af te zetten. Hier vind je 5 yoga-oefeningen voor beginners.

6. Slaap genoeg, maar niet te veel.


Een tekort aan slaap is niet goed, maar te veel slapen heeft ook negatieve gevolgen. Ga na hoeveel slaap u nodig heeft. Volwassenen hebben gemiddeld aan zeven à acht uur slaap per nacht voldoende. Ouderen hebben meestal genoeg aan zeven uur of minder.

7. Los een piekerkwartiertje in.


Overdag zijn we druk bezig met van alles en nog wat. Veel mensen hebben pas vlak voor het slapengaan tijd om over zichzelf en de dag na te denken en daardoor liggen zij lang wakker. Verwerk je gedachtes eerder; neem ruim voor het slapengaan een kwartier de tijd om te piekeren over de indrukken van de dag.

8. Vermijd alcohol voordat je gaat slapen


Hoewel je door alcohol misschien sneller in slaap valt, wordt de kwaliteit van je nachtrust er niet beter op. Net als koffie, kun je wijn, bier of sterke drank dus maar beter laten staan. Toch behoefte aan iets ‘pittigs’? Probeer eens een (koude) kruidenthee met gember.

9. Geef jezelf 15 minuten om te piekeren (en niet meer)


Veel mensen nemen pas vlak voor het slapengaan de tijd om over zichzelf en de dag na te denken. Hierdoor kun je lang wakker liggen. Probeer je gedachten eerder en ergens anders dan in je bed te verwerken. Ga na het eten bijvoorbeeld een kwartiertje aan de keukentafel zitten om de dag ‘van je af te schrijven’.

10. Kun je niet slapen? Ga uit bed!


Val je maar niet in slaap? Dat kan gebeuren. Blijf in ieder geval niet gespannen en gefrustreerd in bed liggen, maar sta op en ga iets anders doen. Het liefst ook in een andere kamer. Lezen, bijvoorbeeld. Probeer beeldschermen, zoals dat van de televisie, te vermijden. Na een half uurtje kun je weer proberen te slapen. Een ontspannende yoga- of ademhalingsoefening kan dan ook helpen.

11. Neem er de tijd voor


Beter slapen kost tijd. Slaap je al een tijdje niet zo lekker? Het kan even duren voordat je nachtrust beter wordt. Probeer deze tips in ieder geval zes weken. Zie het als een training. En vier de kleine successen! Bijvoorbeeld dat je er al wel in bent geslaagd om een week om dezelfde tijd naar bed te gaan. Of dat je vandaag een half uur hebt gewandeld. Zo ga je langzaamaan weer beter slapen.

Kunnen we jou helpen?


Wil je meer weten over nachtrust? In het artikel ‘11 schadelijke gevolgen van slaaptekort’ lees je waarom een goede nachtrust zo belangrijk is. Op onze pagina over vitaliteit vind je meer handige tips en adviezen. En heb je daarna nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden