Valpreventie cursus


Veel ouderen hebben valangst. Ze zijn bang om te vallen, of zijn al een keer gevallen en durven daardoor niet zelfstandig de dagelijkse dingen te doen. Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat meer dan de helft van de ouderen die hun heup gebroken heeft, enorme last van valangst ondervindt. De gevolgen hiervan zijn dat zij verkrampen en minder in beweging blijven. Daardoor wordt het lichaam zwakker en neemt het valrisico toe. Voor deze mensen zou een valcursus enorm nuttig kunnen zijn.

Door het hele land worden cursussen georganiseerd, die u leren hoe u vallen kunt voorkomen. Deze cursussen leggen u bijvoorbeeld uit wat de meest voorkomende valoorzaken zijn, hoe u uw evenwicht kunt verbeteren, maar ook hoe u stabieler kunt lopen. Bij veel van deze cursussen zult u ook valpreventie oefeningen doen in groepsverband.

Overzicht cursussen


Verscheidene zorgorganisaties bieden cursussen in valpreventie aan, waarvoor u zich via de volgende websites kunt aanmelden:
  • Marente biedt de cursus ‘Valpreventie’ aan. Deze cursus bestaat uit tien bijeenkomsten, waarbij u voorlichting krijgt, maar ook verschillende praktijkoefeningen doet. Zo zult u oefeningen voor beenversterking doen, maar ook balansoefeningen en opsta oefeningen. Daarnaast krijgt u tijdens deze cursus informatie over onveilige situaties in uw eigen woning, en ontvangt u verschillende suggesties om vallen te voorkomen.                                
  • VeiligheidNL biedt de cursus ‘In Balans’ aan. Deze cursus is geschikt voor zelfstandig wonende ouderen, die zich onzeker op de been voelen, of misschien al eens gevallen zijn. Tijdens deze cursus zult u in groepsverband bewust worden gemaakt van valrisico’s en balansverstoring. U zult een beweegprogramma volgen dat gebaseerd is op Tai Chi, waarvan het doel is om de algehele fitheid, spierkracht en balans te verbeteren.                                
  • Vitras biedt de cursus ‘Valpreventie’ aan. Deze cursus is bestemd voor personen die onzekerheid bij het lopen ervaren, of voor personen nog wel een goede balans hebben, maar alvast tips voor valpreventie willen ontvangen. Deze cursus bestaat uit drie bijeenkomsten, waarbij u onder begeleiding van een deskundige docent nuttige tips, theorie, en praktijkgerichte oefeningen krijgt, waarmee u thuis aan de slag kunt.
Naast deze cursussen kunt u voor persoonlijk advies over valpreventie terecht bij de meeste fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten.

Let op! Valpreventie cursussen en trainingen worden vaak vergoed. Raadpleeg voor meer informatie uw zorgverzekeraar.


Valangst


Heeft u valangst? De beste oplossing voor valangst is om erover te praten. Dan maakt u het probleem bespreekbaar en kunnen mensen in uw omgeving u helpen. Bovendien is het uitermate belangrijk om te blijven bewegen. Uw spieren en gewrichten blijven dan sterk. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen, waardoor u zich beter gaat voelen. Hoe u in beweging blijft, ongeacht uw leeftijd, leest u op onze adviespagina over bewegen.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten