Filters

Valangst bij ouderen

Ben je de hele tijd bang om te vallen? Dan heb je misschien wel last van valangst. Meer dan de helft van de ouderen in Nederland heeft hier last van. In dit artikel lees je wat valangst is en wat je kunt doen om er weer vanaf te komen.

Wat is valangst?


Onder ‘vallen’ verstaan we ‘plotseling en onvrijwillig op de grond terechtkomen’. Bijvoorbeeld wanneer je misstapt, struikelt of uitglijdt. Hier kun je lichamelijke schade aan overhouden, zoals een blauwe plek of een verstuikte enkel. ‘Mentale schade’, zoals angst, is minder goed zichtbaar, maar daarom niet minder vervelend. Ben je de hele tijd bang om te vallen? Dan spreken we van ‘valangst’.

Waar komt valangst vandaan?


Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat meer dan de helft van de ouderen die hun heup gebroken heeft, veel valangst ervaart. Maar ook als je niet eerder gevallen bent, kun je hiervoor angst ontwikkelen. Ruim de helft van alle zelfstandig wonende 70-plussers heeft valangst. Bijna 40% van de ouderen vermijdt dagelijkse activiteiten vanwege de angst om te vallen.

Wat zijn de symptomen van valangst?


Iemand met valangst vertoont vermijdend gedrag. Hij of zij durft bijvoorbeeld niet meer naar buiten om boodschappen te doen. Door de angst om te vallen kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Je gaat minder bewegen, waardoor je spierkracht en evenwicht afnemen. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Omdat valangst veel stress met zich meebrengt, komen ook paniekaanvallen ook regelmatig voor.

Wat kan ik doen om van mijn valangst af te komen?


1. Herken je de symptomen? Of twijfel je nog?


Met de Zelftest Angststoornissen van PsyQ kun je snel en gemakkelijk uitvinden of je valangst hebt. Een echte ‘diagnose’ kan je helpen om ermee aan de slag te gaan.

2. Voorkom dat je (nog eens) valt


Bekijk hier onze 6 belangrijkste tips en oefeningen voor valpreventie. ‘Valpreventie’ is alles wat je kunt doen om te voorkomen dat je valt. Hier bestaan verschillende hulpmiddelen en oefeningen voor. Veel van de tips in het artikel, zoals voldoende beweging en het controleren van je huis, zorgen er ook voor dat je je zelfverzekerder zal voelen. Ook als je al gevallen bent. Zelfvertrouwen zal de kans op een volgende val sterk verkleinen.

3. Een cursus valpreventie kan helpen


Deze cursussen worden door het hele land gegeven. Je leert hoe je vallen kunt voorkomen, hoe je je evenwicht kunt verbeteren en hoe je stabieler kunt lopen. Bekijk hier het cursusoverzicht.

4. Praat erover!


Dat kan bijvoorbeeld met familie of vrienden. Vergeet ook je huisarts niet. Hij of zij kan je snel doorverwijzen naar de juiste zorgverlener. De behandeling van valangst is vaak een combinatie van cognitieve gedragstherapie en fysiotherapie. Zo leer je mentaal en fysiek weer stevig in je schoenen te staan.

Kunnen we jou helpen?


Lees onze andere artikelen over valangst en valpreventie voor handige tips en hulpmiddelen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Welke producten kunnen helpen bij valangst?


Bij Vegro vind je een ruim assortiment aan producten die jou ondersteunen bij valpreventie. Met deze producten kun je de kans om te vallen beperken, en neemt jouw valangst hopelijk af.

Rollator Move light


Dé lichtgewicht rollator voor binnens- en buitenshuis gebruik. Met de quick-rem knijp je in de handrem en duw je deze naar beneden als je de rem wil vastzetten.


Wuzzi Watch


Als je zelfstandig woont, is het wel zo prettig om hulp te kunnen inroepen als dat nodig is. Roep met Wuzzi door slechts een druk op de knop om de hulp van een bekende.
 


Drempelhulp


Een drempelhulp is een ideale en veilige oplossing om met lage tot middelhoge obstakels, in en rondom je huis om te gaan.
Bad-/Douchemat


Met een douchemat voorkom je uitglijden in de douche. Deze mat heeft zuignappen aan de onderkant en een extra antislipwerking.


 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden