Filters
Een Vegro-adviseur helpt een vrouw op een scootmobiel

Hulp bij scootmobiel aanvragen via gemeente (Wmo/pgb)

Wist je dat je een scootmobiel niet altijd helemaal zelf hoeft te betalen? In sommige gevallen kun je een scootmobiel aanvragen bij je gemeente via Wmo/pgb. Je kunt dan een vergoeding krijgen als je een scootmobiel koopt. Dit kan zowel een gedeeltelijke als volledige vergoeding zijn. De hoogte van de vergoeding hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je benieuwd hoe dit allemaal werkt? Op deze pagina leggen we je er alles over uit.

Scootmobiel aanvragen bij je gemeente


Een scootmobiel aanvragen doe je bij de gemeente via Wmo/pgb. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit is een wet die hulp en ondersteuning biedt aan mensen die ervoor in aanmerking komen. De wet is bedoeld voor mensen die thuis hulp nodig hebben, of hulp om in de samenleving mee te blijven doen. Daarom heb je in sommige gevallen recht op een vergoeding als je een scootmobiel aanvraagt. Bekijk deze video voor meer informatie over de Wmo.

Pgb staat voor persoonsgebonden budget. Als je hulp bij de gemeente aanvraagt, krijg je meestal de keuze tussen hulp in natura of het persoonsgebonden budget. Met het persoonsgebonden budget krijg je een bepaald budget om aan je scootmobiel te besteden. Je mag hiermee zelf een leverancier en scootmobiel uitkiezen.

Wanneer kom je in aanmerking voor hulp van de gemeente?


Hulp aanvragen doe je wanneer je een scootmobiel nodig hebt, omdat je anders een gebrek aan mobiliteit hebt. Mobiliteit heeft te maken met hoe goed jij je kunt verplaatsen. Lukt het je bijvoorbeeld niet om zonder scootmobiel zelf boodschappen te doen? Dan heb je een gebrek aan mobiliteit. Komt dit door fysieke beperkingen of medische redenen en kun je dit aantonen? Dan kun je in aanmerking voor een vergoeding komen.

Let op: je kunt hulpmiddelen uit de Wmo alleen krijgen als je een chronische aandoening of handicap hebt. Het geldt dus niet als je bijvoorbeeld alleen een gebroken enkel hebt.

Wat heb je nodig voor een aanvraag?


Je hebt altijd een aantal documenten nodig. Die gaan over de reden van de aanvraag en je fysieke conditie. Ben je bijvoorbeeld moeilijk ter been vanwege een medische oorzaak, dan heb je documenten van je arts nodig die dit bewijzen. Bij het Wmo-loket van je gemeente kun je de formulieren krijgen die je nodig hebt voor een aanvraag. Je moet dus naar de gemeente gaan als je een aanvraag in wil dienen. In veel gemeenten kun je de aanvraag online doen. Ga daarvoor naar de website van je gemeente.

Een scootmobielfiets is, zoals de naam zegt, een scootmobiel en fiets in één. Het is een driewielfiets die je meer ondersteuning biedt dan een normale fiets. Je kunt deze bijzondere fiets op verschillende manieren gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor elektrische trapondersteuning of rijd volledig op de motor.

Moeite om zelf een aanvraag te doen? 


Heb je moeite met het invullen van de benodigde formulieren? Of is het om een andere reden lastig voor je om de aanvraag zelf te doen? Dan kun je hulp aan je gemeente vragen. Zij zorgen dan dat je het niet alleen hoeft te doen.

Een vrouw rijdt op een scootmobiel over een fietspad

Vergoeding scootmobiel aanvragen


Wil je een scootmobiel aanvragen, dan vraag je niet letterlijk een scootmobiel aan. Het gaat om het aanvragen van een vergoeding. Je kunt twee soorten vergoedingen krijgen:
  • Een vergoeding in natura
  • Het persoongebonden budget
Krijg je een vergoeding in natura, dan geeft de gemeente je een scootmobiel. Met het persoonsgebonden budget kun je zelf een scootmobiel kopen.

Als je van je gemeente een scootmobiel krijgt, dan heb je geen invloed op het model dat ze geven. Soms gaat het om een tweedehands scootmobiel. Een 4-wiel scootmobielof opvouwbaar model krijg je bijna nooit. Het voordeel van de vergoeding in natura is dat de gemeente alles voor je regelt.

Met het persoonsgebonden budget heb je alles zelf in de hand. Je kunt elke scootmobiel uitkiezen die je wilt. Houd er wel rekening mee dat je met het geldbedrag dat je krijgt niet elke scootmobiel volledig kunt betalen. Soms zal je dit bedrag zelf moeten aanvullen. Dit hangt volledig af van de hoogte van het persoonsgebonden budget dat je krijgt.

Eigen bijdrage betalen


Wanneer je een vergoeding uit het Wmo krijgt (zowel bij de vergoeding in natura als bij het persoonsgebonden budget) moet je verplicht een eigen bijdrage betalen. Dat gebeurt 13 keer per jaar, om de vier weken. Vaak is dit voor een periode van 5 tot 7 jaar.

Heb je een hoger inkomen of pensioen? Dan kan je eigen bijdrage hoog oplopen. Soms betaal je aan het einde van de rit je scootmobiel zelfs dubbel. Denk er dus goed over na voordat je een aanvraag doet, want in sommige gevallen is het niet voordeliger.

Wat als je aanvraag wordt afgewezen?


Het kan gebeuren dat de gemeente jouw aanvraag voor een vergoeding afwijst. Je krijgt in dat geval een officieel bericht van je gemeente. Hierin legt de gemeente uit waarom je bent afgewezen. Gelukkig betekent dit niet dat je voor eens en altijd bent afgewezen. Je kunt op basis van de uitleg van de gemeente een nieuwe aanvraag indienen. Misschien heb je bijvoorbeeld niet genoeg bewijzen toegevoegd dat je echt een scootmobiel nodig hebt.

Wat kun je doen als je volgens de regels echt niet in aanmerking komt? Iedere gemeente heeft andere regels. Ook kan het gebeuren dat die regels weer veranderen. We raden je daarom aan om regelmatig te informeren naar de huidige stand van zaken. Als je eerder bent afgewezen, kun je soms op een later tijdstip toch nog in aanmerking komen door een versoepeling van de regels.

Wil je een scootmobiel kopen of huren?


Heb je interesse in een scootmobiel? Bij Vegro hebben we verschillende scootmobielen. Grote kans dat er een scootmobiel bijzit die aan je wensen voldoet. Bekijk hier alle scootmobielenin ons aanbod. De scootmobielen die we verkopen zijn:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden