Rolstoelbreedte en rolstoeltoegankelijkheid

Opa in rolstoel geniet met kleindochter van een uitje. De steiger is rolstoeltoegankelijk.

Rolstoelen zijn er in diverse soorten, maten en uitvoeringen. Naast het kiezen van de rolstoel die het beste bij jouw wensen past, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de afmetingen van de rolstoel. Hoe breed moet je rolstoel zijn? En hoe zit het eigenlijk met rolstoeltoegankelijkheid?

Hoe breed is een rolstoel?

De 'breedte’ van je rolstoel kan eigenlijk op twee manieren worden uitgelegd. De 'zitbreedte’ heeft te maken met het bepalen van de juiste rolstoelmaat, zodat je comfortabel in je rolstoel zit. Over het algemeen heeft een standaard rolstoel gemiddeld een zitbreedte van 55 centimeter, een diepte van 100 centimeter en een hoogte van 85 centimeter. Deze afmetingen zijn wel afhankelijk van het type rolstoel en kunnen daardoor flink afwijken. 

De totale breedte van een rolstoel

De breedte van je rolstoel is van invloed op je bewegingsvrijheid met de stoel. Een te brede rolstoel kan er namelijk voor zorgen dat je maar beperkt toegang hebt tot smallere ruimtes, deuren en gangen.

Jouw 'rolstoeltoegankelijkheid' hangt dus af van de breedte van je rolstoel, die bepaalt waar je wel en niet kunt gaan en staan. Vergeet daarom niet om rekening te houden met zowel de zitbreedte als de rolstoeltoegankelijkheid bij de aanschaf van een rolstoel.

Zitbreedte rolstoel opmeten

Om de benodigde zitbreedte van een rolstoel te bepalen, kun je simpelweg je eigen zitbreedte opmeten. Ga hiervoor op een plat oppervlak zitten en meet vervolgens zittend met een centimeterlint de breedte van je eigen heupen (achterlangs) op. Hier tel je nog eens drie centimeter bij op, om voldoende ruimte over te houden om comfortabel te kunnen zitten. Bijvoorbeeld voor het dragen van dikkere kleding in de winter.

De kans bestaat dat je geen rolstoel vindt die precies bij de voor jou geschikte zitbreedte past. Kies in dit geval de dichtstbijzijnde breedtemaat, maar houd hier wel een marge van maximaal 5 centimeter aan. Heb je bijvoorbeeld (zittend) 40 centimeter gemeten? Dan is de ideale rolstoelmaat 43 centimeter. In dit geval mag je rolstoel niet smaller zijn dan 35 centimeter, en niet breder dan 45 centimeter.

"

Rolstoeltoegankelijkheid houdt in dat gebouwen en ruimtes worden afgestemd en aangepast rolstoelgebruikers, zodat zij deze ook kunnen betreden.

Afmetingen van een rolstoel: maatwerk

In principe heeft een rolstoel geen vaste afmetingen, omdat het een maatwerkvoorziening is. De exacte afmetingen zijn afhankelijk van zowel het type rolstoel als de individuele behoeften en maten van de rolstoelgebruiker. 

De maten van een sportrolstoel zijn bijvoorbeeld anders dan een rolstoel die je in het dagelijks leven gebruikt. De afmetingen van een rolstoel zijn sterk persoonsafhankelijk. Het belangrijkste aan je rolstoel is dat je zithouding in de stoel goed is en je de juiste ondersteuning geeft.

Om die reden wordt een rolstoel aangemeten op basis van jouw lichaam en lichaamshouding. Daarom gaan onze adviseurs ook altijd met jou om tafel om jouw persoonlijke situatie door te lichten. Op basis van dit gesprek gaan we bij Vegro bekijken wat de afmetingen van je rolstoel zullen worden.


Rolstoeltoegankelijke steiger. Kleindochter en grootvader genieten zichtbaar.

Wat is rolstoeltoegankelijkheid?

Hoge drempels, smalle deuropeningen, krappe wc's, oude gebouwen zonder lift; als je in een rolstoel terechtkomt, kom je er opeens achter dat de maatschappij niet op jou is ingericht.

Rolstoeltoegankelijkheid houdt in dat gebouwen en ruimtes wél worden afgestemd en aangepast rolstoelgebruikers. Met als doel dat iemand in een rolstoel de ruimte ook probleemloos kan betreden.

Maten en afmetingen voor rolstoeltoegankelijkheid

Een gemiddelde rolstoel is tussen de 55 en 65 centimeter breed. De breedte die iemand in een rolstoel nodig heeft om rechtdoor te kunnen rollen is 90 centimeter. Voor een openbare ruimte waar meerdere mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn en elkaar moeten passeren, zijn paden met een breedte van minimaal 120 centimeter aan te bevelen.

Een aantal belangrijke afmetingen om rekening mee te houden in het kader van rolstoeltoegankelijkheid:

 • Doorgangen (toegangsdeuren en deurposten) van openbare gelegenheden (restaurants, winkels en hotels), die gebouwd zijn aan de hand van nieuwere bouwbesluiten, hebben een minimale breedte van 80 centimeter;
 • Drempels hoger dan 2 centimeter moeten worden voorzien van een drempelhulp of oprijplaat;
 • Nieuwe OV-poortjes hebben een breedte van 90 centimeter;
 • In het openbaar vervoer (bus, tram en metro) geldt voor rolstoelen meestal een maximale breedte van 70 centimeter.

Een ruimte rolstoeltoegankelijk maken

Een ruimte is pas rolstoeltoegankelijk als de volgende dingen in acht zijn genomen:

 • Afwezigheid van hoogteverschillen van meer dan een meter;
 • Indien deze wel aanwezig zijn, zijn deze voorzien van drempelhulpen of oprijplaten;
 • De doorgangen zijn breed genoeg (minimaal 80 centimeter);
 • Deuren in het pand openen en sluiten automatisch of kunnen worden geopend door iemand in een rolstoel;
 • Afwezigheid van obstakels in de paden;
 • Afwezigheid van losliggende snoeren, draden of vloerbedekking;
 • Aanwezigheid van een rolstoeltoegankelijk toilet.4

De voordelen van rolstoeltoegankelijkheid

Rolstoeltoegankelijkheid kent verschillende voordelen, waaronder:

 1. Toegankelijkheid voor iedereen: wanneer gebouwen en ruimtes rolstoeltoegankelijk zijn gemaakt, kunnen mensen met een mobiliteitsbeperking deze ook goed betreden. Dit zorgt voor gelijke toegang tot openbare ruimtes voor iedereen, ongeacht een fysieke beperking.
 2. Verhoogde veiligheid: rolstoeltoegankelijke gebouwen en ruimtes zijn niet alleen toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar ook voor andere mensen die mogelijk moeite hebben met traplopen of het navigeren door smalle doorgangen. Dit kan de veiligheid verhogen in geval van nood en evacuatie.
 3. Verbeterde inclusiviteit: door te investeren in rolstoeltoegankelijkheid, wordt een inclusieve omgeving gecreëerd die rekening houdt met de behoeften van alle individuen, ongeacht hun mobiliteitsniveau.
 4. Hogere klanttevredenheid: bedrijven die rolstoeltoegankelijke gebouwen en ruimtes bieden, tonen dat zij zich bewust zijn van de behoeften van álle klanten en hierop inspelen. Dit kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

Ons assortiment

€ 445,00
PRODUCTTILE
€ 369,00
PRODUCTTILE
€ 965,00
PRODUCTTILE
€ 475,00
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Vegro BV
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenserviceook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden