Filters

Hoe breed moet mijn rolstoel zijn?

Het woord ‘breedte’ kan bij de aankoop van een rolstoel op twee manieren worden uitgelegd. ‘Zitbreedte’ heeft te maken met het vinden van een passende rolstoelmaat, zodat je comfortabel kunt bewegen. De breedte van jouw rolstoel zelf is bepalend voor waar je gaat en staat, bijvoorbeeld of je met jouw rolstoel door alle deuren past (ook wel ‘rolstoeltoegankelijkheid’). Zowel zitbreedte als rolstoeltoegankelijkheid zijn bij de aanschaf van een rolstoel belangrijk om over na te denken.

Zitbreedte rolstoel opmeten


Je vindt de juiste breedte van je rolstoel door jouw zitbreedte te bepalen. Ga hiervoor op een plat oppervlak zitten en meet dan (zittend!) jouw heupomvang. Tel hier vervolgens 3 centimeter bij op. Zo blijft er voldoende ruimte over, bijvoorbeeld wanneer je in de winter dikkere kleding draagt.
De kans bestaat dat je geen rolstoel vindt die precies bij jouw zitbreedte past. Kies in dit geval de dichtstbijzijnde maat, maar houd hier wel een marge van maximaal 5 centimeter aan. Heb je bijvoorbeeld (zittend) 40 centimeter gemeten? Dan is jouw ideale rolstoelmaat 43. In dit geval mag jouw rolstoel niet smaller zijn dan 35, en niet breder dan 45 centimeter.

Rolstoeltoegankelijkheid: belangrijke afmetingen


‘Roelstoeltoegankelijk’ is een lastig begrip. De ene rolstoel is namelijk de ander niet. En wat een locatie voor de een toegankelijk maakt, is voor de ander een belemmering. Houd in ieder geval de volgende afmetingen in de gaten:
  • Doorgangen (deuren en deurposten) van openbare gelegenheden (restaurants en hotels), die gebouwd zijn aan de hand van nieuwere bouwbesluiten, hebben een minimale breedte van 80 centimeter; drempels hoger dan 2 centimeter moeten worden voorzien van een oprijplaat.
  • Nieuwe OV-poortjes hebben een breedte van 90 centimeter.
  • In het openbaar vervoer (bus, tram en metro) geldt voor rolstoelen meestal een maximale breedte van 70 centimeter. Bekijk de regels van de aanbieder in jouw stad voor meer informatie.

Kunnen we jou helpen?

Bij Vegro vind je een ruim assortiment aan rolstoelen. Je kunt deze hulpmiddelen bij ons kopen, huren of voor een bepaalde tijd lenen. Lenen is in sommige gevallen zelfs gratis, als je daarvoor in aanmerking komt. Let op! Een hulpmiddel kopen is in sommige gevallen voordeliger dan huren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden