Rollators: veiligheid en onderhoud

Vrouw met rollator op bankje. Gezellig met kleindochter aan de waterkant.

Het gebruik van een rollator helpt je om veilig rond te lopen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om deze veiligheid te kunnen waarborgen. Heb je de rollator goed afgesteld? Is je huis eigenlijk wel rollatorveilig? En weet je waar je terecht kunt voor regelmatig onderhoud aan je rollator?

De rollator veilig afstellen

Je kunt een rollator alleen veilig gebruiken als deze op de juiste manier is afgesteld. Dit houdt in dat de handvaten op de juiste hoogte staan. Is de rollator te hoog afgesteld? Dan loop je rond met opgetrokken schouders. Op de langere termijn zorgt dit zorgt een pijnlijke rug en nek.

Staat de rollator te laag, dan heb je eigenlijk geen steun aan de rollator. Bovendien neem je dan automatisch een voorovergebogen houding aan, waarbij ook weer je het risico op nek- en rugklachten loopt.

De juiste rollatorhoogte stel je als volgt in:

 1. Ga tussen de twee handvaten van de rollator in staan;
 2. Houd je armen ontspannen langs je lichaam;
 3. Stel de handvaten nu vast ter hoogte van je polsen (dit doe je door het loshalen van de hendel onder de handvaten en daarna de gewenste hoogte in stellen);
 4. Maak een klein testrondje met de rollator;
 5. Controleer of de hendels goed vastzitten en of je rechtop loopt.

Bekijk de instructievideo hieronder voor meer uitleg:

"

Door je rollator op de juiste manier af te stellen, voorkom je fysieke klachten op de langere termijn.

Is jouw huis volledig rollatorveilig?

Als je een rollator binnenshuis gebruikt, zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden dan wanneer je hem buitenshuis gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de looppaden vrij te maken, zodat je niet kunt struikelen en vallen.

Is jouw huis geschikt om met een rollator rond te lopen? Beantwoord eerst de volgende vragen:

 • Ligt er laminaat of vaste vloerbedekking op alle vloeren?
 • Is er voldoende ruimte om met de rollator door de kamer te lopen, zonder dat je ergens tegenaan stoot?
 • Zijn alle losliggende snoeren en andere losse objecten weggewerkt?
 • Zijn alle hoge drempels in huis weggehaald of zijn er drempelhulpen aangebracht?
 • Is er voldoende ruimte bij de stoel en/of bank om de rollator neer te zetten? Je dient de rollator voor én naast je stoel te kunnen plaatsen.

Kun je alle vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan kun je zonder problemen de rollator in huis gebruiken. Heb je ergens ‘nee’ geantwoord? Pas dit dan eerst aan voordat je met een rollator door het huis gaat lopen.

Vraag hierbij eventueel hulp van een familielid, buurman, technische dienst of klusdienst van het welzijnswerk voor ouderen.

De rollator binnen gebruiken

Naast het rollatorveilig maken van je huis, zijn er nog een aantal andere dingen waar je op moet letten als je een rollator binnenshuis gebruikt. Het vrijmaken en vrijhouden van looppaden is bijvoorbeeld erg belangrijk.

Bij het gebruik van een rollator binnenshuis is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • Houd de looppaden ruim, vrij en schoon;
 • Verwijder losliggende kleedjes en andere uitstekende vloerbedekking;
 • Kijk goed of er geen draden en snoeren op de vloer liggen, werk deze anders weg;
 • Zorg dat er voldoende ruimte in de kamer(s) is om met de rollator te lopen;
 • Maak gebruik van een drempelhulp bij te hoge drempels.

Opstaan en gaan zitten met een rollator

Het veilig opstaan en gaan zitten met behulp van een rollator vergt ook wat instructies:

Op een stoel gaan zitten:

Wanneer je op een stoel wil gaan zitten is het belangrijk dat je zo dicht mogelijk met de rollator tegen de stoel gaat staan. Plaats nu je kuiten tegen de zitting van de stoel. Zet vervolgens de rollator op de handrem en laat je langzaam in de stoel zakken. Indien aanwezig, leun dan op de armleuningen van de stoel en niet op de handvaten van de rollator.

Opstaan uit een stoel:

Bij het opstaan uit een stoel kun je gebruik maken van de rollator. Zorg dat deze recht voor je staat. Kom omhoog uit de stoel met behulp van de stoelleuningen. Pak pas wanneer je rechtop staat de handvaten van de rollator vast en haal deze van de handrem.

Gaan zitten op de rollator zelf

Wanneer je op pad gaat met de rollator, kan het voorkomen dat je even wil rusten of dat je ergens moet wachten. Veel rollators zijn voorzien van een zitje waar je dan gebruik van kunt maken. Het zitje vind je tussen de twee hendels in het midden van de rollator. 

Zorg er voor dat je eerst de rollator op de handrem zet alvorens je gaat zitten: de rem zorgt dat de rollator niet wegrijdt en voorkomt dat je valt. Houd je benen bij het zitten altijd aan de loopzijde van de rollator.

Voor sommige rollators kun je ook een rugsteun kopen. Deze bevestig je op de rollator en zorgt dat je nog makkelijk op je rollator kunt zitten.

Laat je rollator regelmatig controleren

Om zo veilig mogelijk gebruik te kunnen maken van je rollator, is het verstandig om deze regelmatig op werking of slijtage te laten controleren. Je kunt hiervoor terecht bij de winkels van Vegro. Kleine reparaties kunnen de winkelmedewerkers van Vegro vaak zelfs ter plekke oplossen. Kleine moeite, groot gemak.

Rollator-accessoires en andere loophulpmiddelen kopen

Je kunt het loopcomfort met een rollator nog meer verhogen door extra rollator-accessoires toe te voegen. Denk daarbij aan rollatortassen, rollatorparaplu's, rugsteunen, armsteunen, wandelstokhouders, dienbladen, mandjes en andere rollator-extra's.

Je bestelt deze en andere accessoires eenvoudig online via de webwinkel of in één van de Vegro thuiszorgwinkels

Onze rollators

€ 459,00 € 349,00
Hoge korting
PRODUCTTILE
€ 475,00 € 359,00
Hoge korting
PRODUCTTILE
€ 4.255,00 € 3.399,00
Hoge korting
PRODUCTTILE
€ 2.475,00 € 1.849,00
Hoge korting
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Je kunt een artikel opzoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert simpelweg de naam van het artikel in en klikt daarna op het vergrootglas.

Je kunt ook een product opzoeken door gebruik te maken van de tabbladen in het menu bovenaan homepage. 
 Je kunt een artikel zoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert in waar je naar op zoek bent en klikt daarna op enter. Het hele assortiment van Vegro vind je hier. Je kunt daar filteren op leenproducten, koopproducten en huurproducten.
Online kun je betalen met Ideal, Riverty (Afterpay) en met een creditcard. Voor leenproducten hoef je niet te betalen. De betaling wordt gedaan door je zorgverzekering.

In de Vegrowinkels kun je ook betalen met bankpas en met contant geld. 
Je kunt je bestelling alleen telefonisch annuleren. Je kunt deze bestelling niet meer annuleren als deze al verzonden is.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden