Praktische tips voor rollator gebruik


Het gebruik van een rollator kan een positieve bijdrage leveren aan uw leven en mobiliteit. Toch kan het wel even wennen zijn om een rollator te gebruiken. Wij hebben een aantal handige tips voor u op een rijtje gezet, die u op weg zullen helpen met uw rollator.


Rollator inklappen


Rollators kunnen op verschillende manieren worden ingeklapt, afhankelijk van het model:

Horizontaal inklapbare rollators. Moderne rollators kunt u vaak horizontaal opvouwen. Met een handvat bij het zitje klapt u de rollator eenvoudig dicht. U kunt deze vervolgens rechtop laten staan. Om de rollator uit te klappen hoeft u enkel het zitje naar beneden te duwen.

Verticaal inklapbare rollators. Oudere rollators worden vaak verticaal ingeklapt. U kunt met een hendel de voorste twee wielen naar de achterste wielen halen. Helaas blijven deze rollators in ingeklapte vorm niet staan, wat bij de horizontaal inklapbare modellen wel het geval is.

Reisrollators. Reisrollators kunt u horizontaal opvouwen en daarna de achterwielen inklappen. Zo krijgt u een kleine rollator die u eenvoudig kunt meenemen op reis.

Laat uw rollator regelmatig controleren 


Om zo veilig mogelijk gebruik te maken van uw rollator, is het verstandig om deze regelmatig op werking of slijtage te laten controleren. U kunt hiervoor terecht bij de winkels van Vegro. Kleine reparaties kunnen de winkelmedewerkers van Vegro vaak zelfs direct voor u oplossen.

De rollator binnen gebruiken


Bij het binnenshuis gebruik van een rollator dient u rekening houden met andere dingen dan bij buitenshuis gebruik. Zo is het vrijmaken van de looppaden heel erg belangrijk. Met de volgende aandachtspunten kunt u uw rollator ook binnen veilig gebruiken:

  • Zorg dat er voldoende ruimte in de kamer is om met de rollator te lopen;
  • Kijk goed of er geen draden en snoeren op de vloer liggen, werk deze anders weg;
  • Verplaats meubels om de doorgangen zo breed mogelijk te maken;
  • Maak gebruik van Drempelhulpen bij te hoge drempels;
  • Verwijder kleedjes en uitstekende vloerbedekking.

De rollator afstellen


U kunt uw rollator alleen goed gebruiken als de handvatten op de juiste hoogte zijn ingesteld. Als de rollator te hoog staat, loopt u met opgetrokken schouders. Dit zorgt voor pijn in uw schouders en nek. Als uw rollator te laag staat, heeft u geen steun aan uw rollator. Ook neemt u dan een verkeerde loophouding aan en dat is slecht voor uw rug. De juiste hoogte stelt u als volgt in: 

• Ga tussen de handvatten van de rollator staan; 
• Houd uw armen langs uw lichaam;
• Stel de handvatten in op de hoogte van de pols. Bij de meeste rollators kunt u de handvatten losmaken door een hendel aan de zijkant los te maken. In de gebruiksaanwijzing van uw rollator vindt u hoe u dit kunt doen. Vergeet de hendel niet weer vast te maken als de juiste hoogte is ingesteld; 
• Maak een testrondje met uw rollator;
• Controleer of u recht loopt. Even uitrusten!


Wanneer u op pad gaat met uw rollator kan het voorkomen dat u even wilt rusten of dat u ergens moet wachten. Veel rollators hebben een zitje waar u dan gebruik van kunt maken. Het zitje vindt u tussen de twee hendels in het midden van de rollator. Het is belangrijk dat de parkeerrem altijd is ingeschakeld wanneer u op de rollator gaat zitten. De rem zorgt dat de rollator niet wegrijdt en voorkomt dat u valt. Houd uw benen altijd aan de loopzijde van de rollator. Voor sommige rollators kunt u ook een rugsteun kopen. Deze bevestigt u op de rollator en zorgt dat u nog beter kunt zitten.

Weet u dat u het zitje van uw rollator ook als tafeltje kunt gebruiken? Zo vervoert u uw kopje thee eenvoudig van de keuken naar de woonkamer.

Zoekt u aanvullend advies? 

Onze medewerkers van de klantenservice en die in onze thuiszorgwinkels geven u graag meer advies over het gebruik van rollators.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten