Filters

Praktische tips voor rollatorgebruikEen rollator gebruiken

Het gebruik van een rollator kan een positieve bijdrage leveren aan jouw leven en mobiliteit. Toch kan het wel even wennen zijn om een rollator te gebruiken. Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet, die je op weg zullen helpen met jouw rollator.

De rollator inklappen

Rollators kunnen op verschillende manieren worden ingeklapt, afhankelijk van het model:

 • .Horizontaal inklapbare rollators: moderne rollators kun je vaak horizontaal opvouwen. Met een handvat bij het zitje klap je de rollator eenvoudig dicht. Je kunt deze vervolgens rechtop laten staan. Om de rollator uit te klappen, hoef je enkel het zitje naar beneden te duwen;
 • .Verticaal inklapbare rollators: oudere rollators worden vaak verticaal ingeklapt. Je kunt met een hendel de voorste twee wielen naar de achterste wielen halen. Helaas blijven deze rollators in ingeklapte vorm niet staan, wat bij de horizontaal inklapbare modellen wel het geval is;
 • .Reisrollators: reisrollators kun je horizontaal opvouwen en daarna de achterwielen inklappen. Zo krijg je een kleine rollator die je eenvoudig kunt meenemen op reis (let op: dit type rollator is nog niet bij Vegro beschikbaar).

Laat jouw rollator regelmatig controleren

Om zo veilig mogelijk gebruik te maken van jouw rollator, is het verstandig om deze regelmatig op werking of slijtage te laten controleren. Je kunt hiervoor terecht bij de winkels van Vegro. Kleine reparaties kunnen de winkelmedewerkers van Vegro vaak zelfs direct voor jou oplossen.

De rollator binnen gebruiken

Bij binnenshuis gebruik van een rollator dien je rekening te houden met andere dingen dan bij buitenshuis gebruik. Zo is het vrijmaken van de looppaden heel erg belangrijk. Met de volgende aandachtspunten kun jij jouw rollator ook binnen veilig gebruiken:

 1. Zorg dat er voldoende ruimte in de kamer is om met de rollator te lopen;
 2. Kijk goed of er geen draden en snoeren op de vloer liggen, werk deze anders weg;
 3. Verplaats meubels om de doorgangen zo breed mogelijk te maken;
 4. Maak gebruik van een drempelhulp bij te hoge drempels;
 5. Verwijder kleedjes en uitstekende vloerbedekking.

De rollator afstellen

Je kunt jouw rollator alleen goed gebruiken als de handvatten op de juiste hoogte zijn ingesteld. Als de rollator te hoog staat, loop je met opgetrokken schouders. Dit zorgt voor pijn in de schouders en nek. Als jouw rollator te laag staat, heb je geen steun aan de rollator. Ook neem je dan een verkeerde loophouding aan en dat is slecht voor jouw rug.

De juiste hoogte stelt je als volgt in: 

 1. Ga tussen de handvatten van de rollator staan;
 2. Houd je armen langs jouw lichaam;
 3. Stel de handvatten in op de hoogte van de pols. Bij de meeste rollators kun je de handvatten losmaken door een hendel aan de zijkant los te maken. In de gebruiksaanwijzing van jouw rollator vind je hoe je dit kunt doen. Vergeet de hendel niet weer vast te maken als de juiste hoogte is ingesteld;
 4. Maak een testrondje met jouw rollator;
 5. Controleer of je recht loopt.

In onderstaande video licht de expert de instructies verder toe.Even uitrusten

Wanneer je op pad gaat met de rollator kan het voorkomen dat je even wil rusten, of dat je ergens moet wachten. Veel rollators hebben een zitje waar je dan gebruik van kunt maken. Het zitje vind je tussen de twee hendels in het midden van de rollator. Het is belangrijk dat de parkeerrem altijd is ingeschakeld wanneer je op de rollator gaat zitten. De rem zorgt dat de rollator niet wegrijdt en voorkomt dat je valt. Houd je benen altijd aan de loopzijde van de rollator. Voor sommige rollators kun je ook een rugsteun kopen. Deze bevestig je op de rollator en zorgt dat je nog beter kunt zitten.

Wist jij dat je bij ons ook verschillende dienbladen voor op rollators vindt? Zo vervoer jij jouw kopje thee eenvoudig van de keuken naar de woonkamer.

Zoek je aanvullend advies?

Lees al onze artikelen over rollators!

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden