Hoe gebruik je een rollator?

Vrouw op bankje met rollator

Een rollator is een hulpmiddel dat ondersteuning biedt tijdens het lopen. Het gebruik van een rollator kan je helpen om meer zelfstandigheid te behouden, zelfs als je minder goed ter been bent. Om veilig te kunnen lopen met een rollator is het essentieel dat deze goed is afgesteld op je lichaamsbouw en lengte. Bijna alle rollators zijn daarom in hoogte verstelbaar.

Rollator in hoogte afstellen

Om veilig op pad te gaan met je rollator, dien je deze dus eerst goed af te stellen. Dit doe je door te controleren of de rollator op de juiste hoogte staat. Je kunt dit het beste controleren door rechtop te gaan staan en je armen losjes langs je lichaam te laten hangen. Voor een fijn loopcomfortmoeten de handvaten zich ter hoogte van je polsen bevinden.

Je kunt de handvaten hoger of lager afstellen, door de hendels die zich onder de handvaten bevinden los te draaien en naar boven of beneden te halen. Daarna draai je de hendels weer goed vast – er mag geen beweging in de handvaten zitten.

Hoe houd je een rollator vast?

Het belangrijkste punt om rekening mee te houden bij het afstellen van je rollator, is dat je niet voorovergebogen achter je rollator loopt. Heb je het gevoel dat je toch een beetje voorovergebogen staat? Dan kun je het beste de handvaten nog een tikje hoger zetten om deze houding te corrigeren. De rollator moet zo zijn ingesteld dat je ontspannen rechtop kunt staan, met de armen lichtjes gebogen.

"

Heb je de rollator voor langere tijd nodig? Dan is het in de meeste gevallen goedkoper om een eigen rollator aan te schaffen.

Veilig lopen met de rollator

Om veilig met je rollator te kunnen lopen, is het goed om op je lichaamshouding te letten. Wanneer je achter de rollator staat, zorg er dan voor dat je voeten altijd tussen de achterwielen van de rollator blijven staan. Je lichaam bevindt zich op deze manier dicht bij de rollator, tussen de twee handvaten in.

Probeer daarnaast om niet te veel te steunen op de handvaten, maar deze alleen te gebruiken om je evenwicht te behouden. Wanneer er te veel gewicht aan de handvaten hangt, kan deze uit balans raken. Tassen leg je het beste in het mandje dat voorop de rollator geplaatst is.

Buiten lopen met de rollator

Wil je de rollator veel buiten gaan gebruiken? Let hier dan op bij de aanschaf van een rollator. Er zit namelijk verschil tussen een binnenrollator en een rollator voor buitengebruik.

Een buitenrollator heeft vaak grotere wielen met dikkere banden, waarmee trillingen en schokken beter worden opgevangen en wat ook het buitengebruik ten goede komt Daarnaast is constructie van een buitenrollator wat robuuster, waardoor de rollator langer meegaat. De buitenrollator wordt aangeraden bij een actievere levensstijl buitenshuis.

De rollator buiten gebruiken: waar moet je op letten?

Houd deze tips in je achterhoofd wanneer je de rollator buiten wil gaan gebruiken:

 • Zorg voor een vrij pad wanneer je buiten loopt. Vermijdt losse stoeptegels, opstaande randen, maar pas ook op voor takken, bladeren of rommel op straat. Voorkom dat dit tussen de banden van de rollator vast komt te zitten.
 • Een stoep met (natte) bladeren kan bovendien glad zijn. Let met name in de herfst goed op, om te voorkomen dat je onderuitgaat.
 • Houd zo veel mogelijk rekening met het weer. Kleed je tegen kou en regen, maar zorg ook voor stevig schoeisel met een goede grip. Zo voorkom je dat je uitglijdt en onderuit gaat.
 • Bij stevige (tegen)wind loop je bovendien meer risico om je evenwicht te verliezen. Probeer, indien mogelijk, te vermijden om met de rollator op pad te gaan bij hevige wind of storm.
Echtpaar maakt een wandeling. Vrouw loopt met rollator.

Veilig de stoep op- en aflopen met een rollator

Het kan soms lastig zijn om goed met je rollator de stoep of en af te komen. Neem daarom altijd goed de tijd om een stoep op of af te gaan. Zo ga je de stoep op met een rollator:

 1. Rijd de rollator tot aan de stoeprand en knijp de looprem in;
 2. Zet een kleine stap naar achteren en kantel de rollator naar achteren, naar je toe zodat de voorste banden van de grond komen;
 3. Houd de rollator naar achteren en laat de rem voorzichtig los;
 4. Rijd de rollator op de achterbanden naar de stoep toe totdat de voorste banden boven de stoep zweven;
 5. Laat de voorbanden rustig zakken op de stoep;
 6. Hevel nu de achterbanden ook op de stoep;
 7. Stap de stoep op.

De stoep af met een rollator is lastiger dan de stoep op. Omdat de rollator vaak vrij kort is, kun je deze niet de stoeprand af kantelen. Je loopt dan het risico dat de rollator voorovervalt of van je wegglipt.

Wanneer je een stoep afloopt, kun je het beste eerst de rollator voor je uit van de stoep afzetten. Vervolgens knijp je de loopremmen in en stap je zelf van de stoep af. Je kunt hierbij steunen op de rollator.

De helling op en af met een rollator

Wanneer je vaak buiten wandelt met je rollator, zul je ook hoogteverschillen tegenkomen. Denk daarbij aan een brug, een viaduct of een helling om een gebouw binnen te komen.

Op deze manier loop je zo veilig mogelijk een helling op en af:

 1. Rijd met de rollator tot aan de helling;
 2. Blijf altijd tussen de twee handvaten staan en duw de rollator een klein stukje voor je uit;
 3. Blijf altijd tussen de twee handvaten staan en duw de rollator een klein stukje voor je uit;
 4. Zet de rollator op de parkeerrem en zet dan een stapje tot je weer tussen de handvaten van de rollator staat;
 5. Haal de rollator vervolgens van de parkeerrem en duw de rollator weer een klein stukje voor je uit;
 6. Herhaal deze beweging tot je veilig boven bent.

Wanneer je een helling afloopt, kun je dezelfde beweegwijze aanhouden. Stap voor stap met behulp van de parkeerrem, kom je veilig beneden.

Onze rollators

€ 385,00
PRODUCTTILE
€ 405,00
PRODUCTTILE
€ 699,00
PRODUCTTILE
€ 699,00
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Je kunt een artikel opzoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert simpelweg de naam van het artikel in en klikt daarna op het vergrootglas.

Je kunt ook een product opzoeken door gebruik te maken van de tabbladen in het menu bovenaan homepage. 
Zodra u een artikel op de website hebt gekozen klikt u op 'kopen'. Wilt u een artikel huren of lenen, dan kunt u dit vinden onder de knoppen huren en lenen in de webwinkel. Volg verder de aanwijzingen in het scherm. De prijzen die u ziet zijn inclusief BTW.
Op de pagina die verschijnt na aanmaken van een account kunt je je gegevens bekijken en eventueel wijzigen. Ook je orderhistorie is daar zichtbaar. Dit is ook de plek om je aan of af te melden voor de nieuwsbrief.
Dat kan zeker en is kosteloos. Alle informatie vindt u op onze adviespagina over lenen.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden