Spreker op de publieksacademie: Lianne de Groot

Zelfredzaamheid? Samenredzaamheid zul je bedoelen!


Als iemand thuiszorg nodig heeft, kijkt de moderne wijkverpleegkundige eerst naar de zorgvraag en daarna naar wat de cliënt zelf kan. Zijn er familieleden, kennissen of buren die kunnen helpen? Zorg of hulp wordt zo veel mogelijk in die eerste kring belegd. Zijn er hulpmiddelen nodig, zoals steunkousen of een medicijndispenser? Ook dat wordt geregeld. De specialistische hulpvraag die overblijft, kan de thuiszorg verzorgen.

Santé Partners, actief in de jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk, kleinschalig wonen en thuiszorg, werkt vanuit het holistische gedachtegoed van Positieve Gezondheid en kijkt dus verder dan de zorgvraag. De cliënt is meer dan zijn beperking. Hoe gaat het met zijn mentale welbevinden, zijn spirituele welbevinden? Is er een sociaal netwerk en kan de cliënt dat zelf onderhouden? Als gebiedsmanager coördineert Lianne de Groot tien thuiszorgteams.

“Veel cliënten én thuiszorgverleners moeten wennen aan deze cultuurverschuiving,” aldus De Groot. “Zelfredzaamheid wordt door de maatschappij als een toverwoord gebruikt, terwijl de praktijk vaak anders is. Die vraagt veel van de zorgmedewerkers. Ook cliënten hebben er soms moeite mee. Gelukkig hebben we een argument dat goed valt: langer thuis wonen. Dat wil bijna iedereen.”

Samenredzaamheid is waar het om gaat 


We hebben te maken met een dubbele vergrijzing: het aantal ouderen neemt toe en aandoeningen worden complexer en talrijker. In de thuiszorg kijken we vooral naar het bundelen van krachten. “Samenredzaamheid! Dat is waar we naar streven. We vormen een driehoek van cliënt-netwerk-thuiszorg. Zodat de buurman zorgt voor een praatje, de dochter voor boodschappen en de thuiszorgverlener voor de echte zorg.”

In haar presentatie gaat Lianne de Groot in op de praktijk van de thuiszorg. Het is opvallend dat het stimuleren en behouden van zelfredzaamheid niet altijd naar verwachting verloopt, vooral bij chronisch zieken, alleenstaande ouderen en mensen met een lage gezondheidsvaardigheid. Hoe gaan zorgverleners daarmee om?


Preventief trainen in zelfredzaamheid


Mensen melden zich pas als ze zorg nodig hebben. Wat Lianne de Groot graag zou zien, is dat mensen al preventief worden getraind in zelfredzaamheid. Dat ze de noodzaak inzien van het creëren van een netwerk en een gezonde levensstijl. Zodat ze zo lang mogelijk helemaal geen zorg nodig hebben, maar door hun informele netwerk worden ondersteund. Zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?Vegro Publieksacademie: ‘Zo lang mogelijk zelfstandig – wie wil dat nou niet?’


Vegro organiseert regelmatig informatiesessies over onderwerpen die met onze gezondheid te maken hebben. Deze Publieksacademies zijn gratis. Op 21 november 2018 was er de Publieksacademie in het Natlab in Eindhoven over zelfredzaamheid: Zo lang mogelijk zelfstandig – wie wil dat nou niet? Lianne de Groot was hier één van de sprekers.  Ook cabaretier en stand-up comedian Leon van der Zanden heeft hier opgetreden.

Wat kunt u zelf doen om Positief Gezond te worden en te blijven?
Nieuwsgierig? In navolging van de publieksacademie organiseert Vegro op 28 november een webinar over zelfredzaamheid.

Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten