Medische hulpmiddelen helpen je om te kunnen doen wat jij wil.

Medische hulpmiddelen van Vegro

Vaak kunnen ouderen met een paar kleine aanpassingen al een stuk langer zelfstandig thuis blijven wonen. Hulpmiddelen kunnen helpen bij het bevorderen van de mobiliteit, valpreventie of persoonlijke hygiëne. Vegro is de zorgwinkel met alle hulpmiddelen voor ouderen en mensen met een lichamelijke handicap.

Hulpmiddelen voor in en om het huis

Al met een aantal kleine aanpassingen kunnen ouderen, mensen met dementie en invaliden langer thuis blijven wonen. Er zijn diverse laagdrempelige hulpmiddelen op de markt, zoals verzwaard bestek, een douche- of wc-stang voor extra steun of een speciale senioren telefoon. Daarnaast bestaan er ook hulpmiddelen die een wat ingrijpendere aanpassing vragen, zoals een sta-op toilet of een traplift.

Hulpmiddelen bij ADL

Een belangrijk begrip in de zorg voor zelfstandig thuiswonende ouderen is de term ‘Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen’, afgekort ADL. Onder ADL vallen alle activiteiten die een oudere zelfstandig (of met behulp van hulpmiddelen) uit moet kunnen voeren.

Voorbeelden hiervan zijn onder meer:

  • Naar het toilet gaan;
  • Aan- en uit kleden;
  • Medicijnen (tijdig) innemen;
  • Douchen of baden;
  • In- en uit bed komen;
  • Lopen en bewegen;
  • Persoonlijke hygiëne;
  • (Zorgen voor) Eten en drinken;
  • Jezelf van A naar B verplaatsen (middels het OV, auto of fiets);
  • Lichaamswarmte kunnen regelen (bijvoorbeeld de kachel aanzetten).

Nu ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, neemt het belang van ADL-hulpmiddelen toe. Verschillende laagdrempelige hulpmiddelen helpen bij het langer veilig thuis blijven wonen.

Hulpmiddelen voor ouderen

Hulpmiddelen voor ouderen stimuleren de zelfredzaamheid waardoor ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Er zijn tal van hulpmiddelen die je kunt inzetten om zelfredzaam te blijven. De bekendste hulpmiddelen zijn rollators, looprekken, sta-op stoelen en wandbeugels, maar er zijn tal van medische hulpmiddelen voor ouderen waar je misschien nog helemaal niet aan had gedacht.

Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen voor in de badkamer, keukenhulpmiddelen, telefoons voor senioren, grijpstokken, aantrekhulpen en huishoudelijk hulpmiddelen.

Hulpmiddelen voor in de slaapkamer

Zelfstandig in en uit bed komen kan een uitdaging vormen wanneer je mobiliteit afneemt. Hiervoor zijn verschillende zorgbedden ontwikkeld, ook wel hoog-laag bedden of seniorenbedden genoemd. Deze bedden vergemakkelijken het in- en uitstappen doordat de hoogte van het bed elektrisch verstelbaar is. Een hogere instap is hiermee realiseerbaar.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen een elektrische lattenbodem aan te schaffen. Een elektrisch verstelbare bodem helpt bij het rechtop gaan zitten en het gaan liggen. Een lattenbodem die aan beide zijden verstelbaar is, helpt bovendien met het ontlasten van de benen en bevordert de bloedsomloop.

Hulpmiddelen voor ouderen in bed

Een bedpapegaai of bedgalg is een handig hulpmiddel dat helpt bij het gemakkelijk wisselen van houding in bed. Een bedpapegaai staat naast het bed, een bedgalg is aan het hoofdeind van het bed bevestigd.

Andere handige hulpmiddelen voor in bed zijn bijvoorbeeld een rugsteun of bedrelaxer, een bedleestafel of een orthopedisch hoofdkussen.

Hulpmiddelen in huis zorgen voor zelfredzaamheid.


Hulpmiddelen voor in de keuken

Naarmate we ouder worden, verliezen we langzaam kracht en grip in onze handen. Gelukkig bestaat er een scala aan ergonomisch ontworpen keukengerei om het koken zelf gemakkelijker te maken. Zoals ergonomisch bestek: lichtgewicht bestek of bestek dat juist is verzwaard, vaak met dikke handvaten voor extra grip. De ergonomisch ontworpen handvaten zorgen er ook voor dat je minder kracht hoeft te zetten.

Ook bestaan er makkelijk te gebruiken snijplanken, kaasschaven, broodmessen, blikopeners en anti-lekbekers.

Hulpmiddelen voor senioren in de badkamer

De meeste valongelukken vinden plaats in de badkamer. De gladde tegels in combinatie met nattigheid creëren een hoog risico op valgevaar. Er zijn gelukkig een hoop hulpmiddelen beschikbaar om dit valgevaar te verkleinen, zodat je op oudere leeftijd zo lang mogelijk zelfstandig én veilig kunt blijven douchen. Denk hierbij aan een douchekruk, wandbeugel of een toiletverhoger.

Hulpmiddelen bij valpreventie

Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Met het langer thuis wonen is het ook belangrijk om preventief de juiste hulpmiddelen aan te schaffen. Het is immers belangrijk om valongelukken te voorkomen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan anti-slipmatten in de badkamer of aan een binnenhuisrollator voor meer stabiliteit.

Hulpmiddelen voor ouderen met dementie

Met name in de eerste stadia van dementie, wanneer iemand nog zelfstandig woont, zijn er hulpmiddelen die kunnen dienen als geheugensteuntjes en er zo voor zorgen dat veel handelingen nog zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Er zijn veel hulpmiddelen ontwikkeld die mensen met dementie ondersteunen in dagelijkse handelingen.

Speciale dementieklokken, pillendoosjes met een timer, horloges met GPS functie: ze helpen stuk voor stuk om het leven met dementie makkelijker te maken. Ook is er de levensechte, interactieve knuffelkat op de markt die al van grote therapeutische waarde is gebleken.

Hulpmiddelen voor ouderen met Alzheimer

In een later stadium van dementie bestaan er ook speciale Alzheimer besteksets: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met Alzheimer gevoelig zijn voor de kleur rood. De opvallende kleur rood zorgt ervoor dat Alzheimerpatiënten 25% meer voedsel tot zich nemen en zelfs 84% meer drinken.

Een DayClock is in dit stadium ook onmisbaar. De DayClock is een multifunctionele klok met belangrijke visuele en cognitieve functies, maar geeft naasten en zorginstellingen ook de mogelijkheid om op afstand berichten, agenda-afspraken en foto’s op de klok weer te laten geven.

Hulpmiddelen kopen, lenen en huren

Naast een groot assortiment aan koopproducten, kun je hulpmiddelen bij Vegro ook huren of gratis lenen. ‘Gratis lenen’; dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch is dit wat gratis hulpmiddelen lenen betekent: als je in aanmerking komt, is het lenen van hulpmiddelen gratis. Je zorgverzekeraar vergoedt de hulpmiddelen dan via de zorgverzekeringswet. In de meeste gevallen wordt een hulpmiddel helaas niet langer vergoed vanuit het basispakket.

Daarnaast kan je bij Vegro hulpmiddelen huren. Het huren van (medische) hulpmiddelen is een goed alternatief wanneer je niet gratis kunt lenen en het hulpmiddel voor een korte periode nodig hebt.

Vegro BV
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01

E-mailadres: Contactformulier
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenservice ook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Ja, al onze winkels zijn bereikbaar voor mensen met een beperking.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden