Filters

Vegro Publieksacademie


Op 21 november 2018 heeft Vegro de vierde (gratis) publieksacademie van het jaar georganiseerd. Hierbij deelden 5 deskundigen hun expertise over zelfredzaamheid. Wat is het effect van een positieve houding en gezond leven op uw zelfredzaamheid? De presentatie van de Publieksacademie "Samen Zelfredzaam" was opnieuw in handen van voormalig tweede-kamerlid Sabine Uitslag.

Zelfredzaamheid, een positieve houding en gezond leven zijn een krachtig trio. Ze stellen ons in staat om nog jaren te genieten van onze vertrouwde omgeving, omringd door mensen die we kennen. Oud worden in ons eigen huis, dat willen we toch allemaal?

In de praktijk hebben we misschien wat hulp nodig bij een aantal dingen. Dat kan uiteenlopen van huishoudelijke taken tot hulp bij het wassen en aankleden. Maar ook voor een ritje naar het ziekenhuis, een wandeling of administratieve taken doen we graag een beroep op anderen.
Misschien heeft u kinderen die u regelmatig bijspringen. Of wie weet kunnen uw buren de helpende hand bieden. Hoe dan ook, die extra hulp stelt u in staat om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.


Krimpgebieden: de bevolking daalt 


In krimpgebieden daalt de bevolking. Wat we veel zien is dat jongeren het ouderlijk huis verlaten en na hun studie niet terugkeren. Ze blijven in de stad of trekken zelfs nog verder weg. Doordat gezinnen gemiddeld minder kinderrijk zijn, vergrijst de bevolking nog sterker. De winkels verdwijnen uit de dorpen, net als andere voorzieningen, zoals de bank, de bibliotheek en de basisschool.

Kinderen wonen steeds vaker op grote afstand van hun ouders. Ze hebben een baan, een druk sociaal leven en hun kroost vraagt aandacht. Zij kunnen dan niet regelmatig hand- en spandiensten verlenen.
De vraag is dus: wie kan er dan nog mantelzorg verlenen? De weinige mensen in de omgeving die overblijven, hebben het er maar druk mee.


Initiatieven voor informele zorg 


Gelukkig ontstaan er overal initiatieven waarbij informele zorg wordt aangeboden. Behalve bedrijven die betaalde diensten aanbieden, zijn er ook maatschappelijke initiatieven waarbij vrijwilligers hun tijd beschikbaar stellen. In alle gevallen komen ze als geroepen! Door mantelzorgers een aantal taken uit handen te nemen, kunnen zij uit hun rol stappen en op adem komen.


Vegro biedt als gesprekspartner de helpende hand


Misschien kent u Vegro alleen van de hulpmiddelen. En inderdaad, wij leveren hulpmiddelen zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Als het aan ons ligt, maken we uw leven zo comfortabel mogelijk en houdt u zelf de regie over uw gezondheid.

Vegro is ook graag een gesprekspartner voor u. We vragen naar uw verhaal. We willen weten hoe en waarmee we u echt kunnen helpen. Als we uw leven aangenamer kunnen maken met een hulpmiddel, is dat prima. Maar heeft u informele zorg nodig? Ook daarvoor bieden wij mogelijkheden. Wij zijn immers een schakel in het zorgtraject en kunnen u goed verder helpen. Dankzij ons grote netwerk kunnen we u aan de juiste zorgpartner koppelen die informele zorg biedt.

De gratis Publieksacademies zijn belangrijk voor ons. We delen graag onze kennis over gezondheid en gezond blijven met u. Met het thema van 21 november, zelfredzaamheid, willen we laten zien dat iedereen de regie over zijn eigen leven kan houden, ongeacht gezondheid.


De sprekers


Tijdens deze avond spraken diverse sprekers over zelfredzaamheid.
Leon van der Zanden, cabaretier

Leon heeft snel de lachers op zijn hand. Als cabaretier weet hij alledaagse situaties uit te vergroten tot hilarische voorstellingen die voor iedereen herkenbaar zijn. Maar hij is ook confronterend en laat ons zien hoe bot en egoïstisch mensen kunnen zijn. In een interactieve presentatie over zelfstandigheid kan er van alles gebeuren.
Machteld Huber is grondlegster van het concept ‘Positieve Gezondheid’ in Nederland. Gezondheid heeft volgens dit concept alles te maken met ons vermogen om met de uitdagingen van het leven om te gaan en zo veel mogelijk zelf de regie te houden. Hoe beter we met veranderende omstandigheden kunnen omgaan, hoe beter het met ons gaat. Hoe zit het met úw Positieve Gezondheid?

Er waren ook presentaties van de volgende sprekers:


Lianne de Groot werkt bij Santé Partners, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen die dat nodig hebben. Ze werkt vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. Hoe ervaart u uw gezondheid? Hoe zit het met uw mentale welbevinden: hoe zorgt u voor zingeving? Heeft u het idee dat u nog meedoet in de maatschappij? En als u de wind tegen hebt, is die regie dan ook nog leuk? Hoe vindt u de kracht om positief te blijven als het tegenzit?

       

Monique Kalkman, topsporter
Monique Kalkman-Van den Bosch is topsporter. Ze doet op het hoogste niveau aan rolstoeltennis en tafeltennis en is in beide sporten meervoudig paralympisch kampioen. Ook werkt ze als manager Participatie en Innovatie bij Welzorg. In haar werk staan innovatie en integratie centraal. Haar motto: koers houden in je leven is topsport.Langer genieten van het leven in uw eigen huis? Binnenkort krijgt u misschien wel een robot in huis die voor u zorgt. De opmars van slimme apparaten en robots in de ouderenzorg is niet te stuiten. Er wordt druk gesleuteld aan mensachtige robots, huishoudrobots die schoonmaken, robots die mensen in en uit bed kunnen tillen, camerasystemen en telezorg. We noemen dat domotica, oftewel thuisrobots. Het mes snijdt aan twee kanten bij deze technologische ontwikkelingen: ze ondersteunen de zelfstandigheid van hun eigenaar én ontlasten de mantelzorgers. Dat willen we toch allemaal, zelfredzaam zijn, samen met een robot?  

Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen


Na afloop van de lezingen konden gasten langskomen in ons Expertisecentrum. Hierbij konden de nieuwste technologieën op het gebied van zelfredzaamheid en gezondheid worden bekeken en was er de mogelijkheid om met de deskundigen in gesprek te gaan.


Bekijk het webinar over zelfredzaamheid!


Heeft u de publieksacademie gemist en wilt u toch nog meer te weten komen over zelfredzaamheid? Dat komt goed uit! Op 28 november hebben wij een webinar over zelfredzaamheid georganiseerd. Tijdens deze avond hebben deskundige sprekers het onderwerp benaderd en daarmee waardevolle informatie gegeven.

U kunt het webinar hier terugkijken.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden