Filters

Peter Joosten: Biohacker


Biohacking: zelfmeten om je lichaam te optimaliseren


Biohacking? Wat is dat? Er zijn verschillende definities. Volgens biohacker Peter Joosten, tevens auteur van het boek Biohacking, gaat het erom dat je je lichaam optimaliseert door gebruik te maken van biologie en technologie. Het komt voort uit Quantified Self, een wereldwijde beweging van makers en gebruikers van instrumenten voor zelfmeting. Biohacking is nog relatief klein, maar wordt snel populair.

Van ziekenzorg naar preventie


In de gezondheidszorg zien we een verschuiving van ziekenzorg naar preventie. In plaats van aandoeningen alleen maar te behandelen, komt de nadruk te liggen op het voorkomen ervan. Zelfmeten en data delen zijn daarin belangrijk. Door veranderingen te monitoren met behulp van meetinstrumenten, kunnen we al in een vroeg stadium waarschuwingssignalen krijgen. Bijvoorbeeld voordat de aandoening merkbare klachten geeft. Deze ontwikkeling kan veel opleveren, juist omdat de technologische mogelijkheden er zijn.

Positieve Gezondheid en biohacking


Vanuit het oogpunt van Positieve Gezondheid is biohacking een mooie ontwikkeling. Patiënten verzamelen en delen steeds meer data over hun gezondheid. Ze willen zelf de regie houden. Positieve Gezondheid erkent dat gezondheid meer is dan een pakket lichamelijke gegevens. Volgens oprichtster Machteld Huber is gezondheid ‘het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’. De theorie is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven. Daaraan kan biohacking zeker een bijdrage leveren.

Privacy is nog wel een dingetje


Biohacking is wel een gevoelig onderwerp als het gaat om morele en maatschappelijke vragen, zoals privacy. Want data wordt gedeeld, en stel dat je daar geen trek in hebt. Welke gevolgen kan dat in de toekomst hebben? Houdt een weigering in dat je iets te verbergen hebt? “Dat zou ik jammer vinden, want ik zie de potentie van al die data. Door mezelf te meten, kan ik misschien allerlei aandoeningen voorkomen,” aldus Peter Joosten.

Vegro Publieksacademie over zelfmeten


Op 11 juni is er een gratis Publieksacademie met als onderwerp ‘Zelfmeten, trend of noodzaak?’. Deze wordt georganiseerd door Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen. Peter Joosten geeft een interactieve presentatie waarin hij de veranderingen in de gezondheidszorg belicht. En hij schetst een aantal mooie toekomstbeelden. Zoals dat van de huisarts die een abonnement neemt op de data van de patiënt. Zodra een algoritme een afwijking ziet, krijgt de huisarts een signaal en roept zij de patiënt op voor een consult.

Tijdens de publieksacademie is er veel te leren over zelfmeten. Mis niets van deze kennis en schrijf u gratis in voor de Publieksacademie over zelfmeten op 11 juni in de Balie te Amsterdam.

Biohacker Peter Joosten
Foto: Henry Dullink

Vegro Publieksacademie: 'Zelfmeten, trend of noodzaak?’


Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen organiseert regelmatig gratis informatiesessies over onderwerpen die met onze gezondheid te maken hebben. De Publieksacademie op 11 juni 2019 om 19:00 in Theater De Balie in Amsterdam gaat over zelfmeten: Zelfmeten, trend of noodzaak? Biohacking en Quantified Self zijn niet een ontwikkeling van nerds. Ook bedrijven, de wetenschap en de gezondheidszorg houden zich ermee bezig. Nieuwsgierig? Kijk op www.vegro.nl/zelfmeten

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden