Filters

Vegro Publieksacademie Zelfmeten, trend of noodzaak?Bekijk hierboven de gehele Publieksacademie terug


Informatieavond over zelfmeten – 11 juni 2019


Stappentellers, hartslagmeters, bloeddrukmeters... De ene technologische ontwikkeling volgt de andere op. Steeds meer mensen maken gebruik van apps en instrumenten om hun fitheid en gezondheid te meten. Je kunt zelfs een chip in je arm laten implanteren. Misschien gaat dat jou te ver, maar heb je al een activity tracker of een smartwatch? En levert die nuttige informatie op? Kortom, is zelfmeten een trend of een noodzaak? Op 11 juni werd hier over gesproken en gediscussieerd tijdens de Vegro Publieksacademie over zelfmeten.  

Zelfmeten, trend of noodzaak? 


Het programma stond dit keer bol van de informatie over zelfmeten en gezondheid. Verscheidene experts deelden hun uitgesproken mening en gingen de discussie aan. De Publieksacademie over zelfmeten was onder leiding van dagvoorzitter Kim Coppes.


Gregory Sedoc, voormalig topsporter

Gregory was topsporter en militair. Als iemand iets kan vertellen over ‘meten is weten’, is hij het wel. Voor hem was het een noodzaak, maar vindt hij dat nog steeds?
Klik hier voor het interview met Gregory Sedoc.
Peter Joosten, biohacker

Peter is oprichter van het Quantified Self Institute. Hij wordt gedreven door het optimaliseren van zijn leven en lichaam. En dat zouden we eigenlijk allemaal moeten doen, vindt Peter.
Klik hier voor het interview met Peter Joosten.


David van Bodegom, arts en onderzoeker aan LUMC en LAVA, bekijkt het zelfmeten vanuit een medische en wetenschappelijke invalshoek. Want is het echt nodig dat mensen zonder enige medische kennis allerlei lichaamsfuncties meten? Sterker nog, moeten we dat wel willen?
Elie Rusthoven is projectleider eHealth & Innovatie bij Cordaan. Hij gaat in op Active & Healthy Ageing.
Misschien is zelfmeten wel een trend én een noodzaak!
Peter Joosten is biohacker en oprichter van het Quantified Self Institute en verteld over "de impact van technologie op de mensen. 
Wat kun je allemaal met de hedendaagse software?
David van Bodegom, Peter Joosten, Elie Rusthoven en Karel Jonker beantwoorde 
tijdens de panel discussie over zelfmeten vele vragen uit het publiek.
Actief en gezond ouder worden


Jong of oud, een gezonde levensstijl houdt lichaam en geest fit. Bewegen is goed voor iedereen. Kinderen die op school actief zijn, bijvoorbeeld door te springen tijdens de rekenles, blijken beter te leren. Een leven lang bewegen is op allerlei manieren goed voor ons lichaam. Het voorkomt welvaartsziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Het houdt onze botten sterk en zorgt voor een goede spijsvertering. Kortom, door actief te zijn en te blijven, worden we gezonder oud. Dit is wetenschappelijk bewezen. In dit opzicht kunnen we dus zeggen: meten is weten.


Meten is weten


Ook in de sport is meten belangrijk. Door te blijven trainen, kun je je prestaties verder verbeteren. En je hoeft geen topsporter te zijn om te weten dat het er bij wedstrijden op aankomt. Hoe bepalend zijn je voeding, de data die je verzamelt en de juiste flow? Welke rol kan de wetenschap daarin spelen?
Een misschien nog controversieel onderwerp is biohacking. Dit heeft alles te maken met het optimaliseren van je leven en lichaam. Daarbij maak je gebruik van technologie, biologie, systeemdenken en persoonlijke experimenten. Is biohacking nog ver van ons bed of is het binnenkort de normaalste zaak van de wereld?


Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen


Bij Vegro vinden we het belangrijk dat je op een verstandige manier aan je gezondheid werkt. Jong of oud, gezond of met een beperking – iedereen kan gezond leven. Als het aan ons ligt, maken we je leven zo comfortabel mogelijk en houd je zelf de regie over je gezondheid.
Daarom zijn de gratis Publieksacademies zo belangrijk voor ons: we delen graag onze kennis over gezondheid en gezond blijven met jou. Met het thema Zelfmeten willen we laten zien dat ieder mens gezond kan leven en bewegen.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden