Thijs Wetzels: Huisarts
Geen beter medicijn dan een gezonde leefstijl
Toen huisarts Thijs Wetzels het concept van een gezonde leefstijl als medicijn ontdekte, besloot hij het op zichzelf toe te passen. Al was hij kerngezond, hij wilde het effect ervaren. “Het had een enorme impact op hoe ik me voelde. Een gezonde leefstijl gaat verder dan voeding. Ook beweging, zingeving, goed slapen en ontspanning horen erbij.” Gezond leven werd steeds belangrijker voor hem.
Oorzaak aanpakken in plaats van pleisters plakken
De meeste huisartspraktijken hebben weinig aandacht voor een gezonde leefstijl. “We plakken pleisters, maar pakken de oorzaak niet aan,” aldus Wetzels. “Dat geldt voor specialisten in allerlei vakgebieden. We geven medicatie om cholesterol te verlagen of een hoge bloeddruk aan te pakken, terwijl er wetenschappelijk bewijs is dat die aandoeningen meestal worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.”
Hoe onderzoek je het effect?
Het effect van een gezonde leefstijl is lastig te onderzoeken. Onderzoek je een medicijn, dan kun je met een echte pil en een placebo werken. Dat gaat niet met een stronk broccoli. Toch weten inmiddels veel artsen en gezondheidsprofessionals dat een gezonde leefstijl niet alleen aandoeningen kan voorkomen, maar zelfs kan genezen.
Succesverhalen uit eigen praktijk
Thijs Wetzels kan de nodige succesverhalen vertellen. Zo begeleidde hij een patiënt met diabetes en overgewicht die zowel de nodige kilo’s als medicatie kwijt wilde. Door een gezonde leefstijl aan te nemen, is dat gelukt.
“Of neem dat meisje met acne en eczeem in het gelaat. We hebben drie adviesgesprekken over voeding gevoerd. Zij is volledig genezen en heeft weer een puntgave huid. Een andere arts had haar misschien antibiotica en een zalfje gegeven.”
Begeleiding en coaching
De overstap naar een gezonde leefstijl is voor veel patiënten moeilijk. Ga maar na: ze moeten hun gedrag veranderen en verantwoordelijkheid nemen voor hun leefstijl. Keuzevrijheid is daarvoor een randvoorwaarde. Mensen moeten voelen dat ze zelf een keuze kunnen maken. Hebben ze dat eenmaal gedaan, dan hebben ze begeleiding en coaching nodig in het hele proces.
“Dus is een gezonde leefstijl hét nieuwe medicijn? Volmondig ja!”
