Tips voor mantelzorgers

Misschien dat u er niet altijd even bij stil staat, maar de kans dat u mantelzorger wordt is aanwezig. Als u al mantelzorger bent dan weet u als geen ander dat het erg zwaar kan zijn. Vaak wordt een mantelzorger voor het eerst geconfronteerd met een ernstige ziekte en alle zorgen die daarbij komen kijken. Dit vergt fysiek en emotioneel erg veel energie. Mantelzorg betekent niet alleen zorgen voor een ander, maar ook zorgen voor uzelf. Dit is misschien niet altijd even makkelijk, maar wel een voorwaarde om goed voor een ander te kunnen blijven zorgen.


Wat is respijtzorg?

Respijtzorg houdt in dat de zorgtaken tijdelijk overgenomen worden door iemand anders. Dit kan zowel een beroepskracht zijn als een vrijwilliger. Om de mantelzorgtaken vol te houden is het namelijk belangrijk dat de mantelzorger om tijd voor zichzelf kan nemen en de zorg over kan dragen aan een ander.
Wanneer respijtzorg wordt uitgevoerd door een vrijwilliger, kan dit gratis zijn. Als er wel kosten aan verbonden zijn, kan de mantelzorger die mogelijk verstrekt krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz), het persoonsgebonden budget (pgb) of vergoed worden door de zorgverzekering.

10 procent van de mantelzorgers in Nederland is overbelast. Dat zijn ongeveer 450.000 mensen!
De hoofdoorzaak van de overbelasting ligt in het feit dat veel mantelzorgers niet op de hoogte zijn van hun rechten. Zo weten ze vaak niet dat gemeenten sinds 2015 verplicht zijn om vervangende zorg voor mantelzorgers aan te bieden - de zogenaamde 'respijtzorg'.

Bent u mantelzorger en herkent u de drukte die mantelzorgen met zich meebrengt? Ga dan bij uw gemeente na hoe u respijtzorg aan kunt vragen. Dan kunt u energie opdoen terwijl u de zorgverlening in goede handen laat.
Vegro wil mantelzorgers helpen. Via de onderstaande pagina vindt u veel informatie over diverse situaties waar u als mantelzorger in kan belanden.


Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigenhuis. In deze woning mag zowel de mantelzorger of de zorgvrager wonen. Dit stelt een mantelzorger in staat om dichter bij de zorgvrager te wonen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een mantelzorgwoning te bouwen. Hier zijn enkele mogelijkheden:
 • Een kant-en-klare mantelzorg woning op uw terrein plaatsen
 • Een aanbouw aan uw huis laten bouwen
 • Een bestaand onderdeel van uw huis, zoals een garage,  laten ombouwen tot mantelzorgwoning
Voor het bouwen van een mantelzorgwoning op uw eigen terrein is geen vergunning nodig, waardoor de gemeente niet op de hoogte gesteld hoeft te worden. Er zijn echter wel regels gesteld waaraan voldaan dient te worden.
 • Er moet voldaan worden aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Deze regels beschrijven onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk.
 • Er moet voldaan worden aan het Bouwbesluit. Hierin staan onder andere eisen over veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. De informatie hierover kan worden teruggevonden in het Bouwbesluit 2012.
Ook bij huurwoningen zijn er mogelijkheden tot het plaatsen van een mantelzorgwoning. Er zijn verschillende corporaties die meewerken aan het plaatsen van een tijdelijke woning. De gemeente zal de plaatsing regelen. Dit wordt betaald vanuit het Wmo-budget.


Samenwerken met zorgprofessionals

Een mantelzorger zal bij het verlenen van zorg regelmatig in contact komen met zorgprofessionals. Een goede samenwerking tussen beiden levert duidelijkheid, rust, vertrouwen, energie en veiligheid op.

Hierbij tips om de samenwerking zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen:
 • Zorg voor een goede voorbereiding op het gesprek. Bepaal vooraf de punten die u wil bespreken en schrijf deze op.
 • Ga open het gesprek aan en luister naar elkaar. Neem niets voor vanzelfsprekend aan en vraag door. Het kan ook helpen om alles uiteindelijk nog is samen te vatten en vragen of die samenvatting overeenkomt met hetgeen dat bedoeld wordt.
 • Geef als mantelzorger aan wat belangrijk is. Door dit te doen, kunnen beide partijen werken vanuit hetzelfde oogpunt
 • Vraag een eigen gesprek aan. Er zijn situaties die het beste niet besproken kunnen worden waar de zorgvrager bij is, omdat het lastig of kwetsend kan zijn voor diegene.
 • Wees realistisch. Stel realistische vragen en stel geen hoge eisen. Een zorgprofessional kan niet altijd aan alle vragen en eisen voldoen.
 • Maak duidelijke afspraken en zet ze op papier
  Er kunnen afspraken worden gemaakt over de eerste contactpersoon, bereikbaarheid, taken, verantwoordelijkheden en evaluatiemomenten. Deze afspraken kunnen veel duidelijkheid geven.
 • Vertrouw elkaar. Om goed samen te werken moeten een mantelzorger en een zorgprofessional elkaar kunnen vertrouwen. Het opbouwen van vertrouwen kost tijd.
 • Ga niet in de slachtofferrol zitten. Een mantelzorger die in de slachtofferrol zit, zal de zorg vanuit een ander perspectief benaderen. Dit perspectief is doorgaans niet bevorderlijk voor een gelijkwaardige oplossingsgerichte samenwerking.
 • Vraag om hulp. Wees als mantelzorger bewust van uw eigen gevoelens. Wanneer u tegen problemen aanloopt is het verstandig om dit met een huisarts of mantelzorgconsulent te bespreken.

10 tips voor een mantelzorger

Hierbij 10 tips die u kunnen helpen bij uw mantelzorgwerkzaamheden.

1. Verzamel informatie 
Zorg dat u zo uitgebreid mogelijk geïnformeerd bent over het ziektebeeld en behandeling van uw naaste. Kennis van de ziekte en de gevolgen hiervan kan ervoor zorgen dat u bepaalde gedragingen beter begrijpt en sneller accepteert.
2. Hou een (digitaal) zorgdagboek bij als u de zorg deelt 
Hierin kunt u bijhouden wie wat doet, wanneer bepaalde afspraken zijn gemaakt en hoe het met uw naaste gaat. Zo komt u nooit voor onaangename verassingen te staan.
3. Zorg voor een noodplan 
Mocht er onverwachts iets gebeuren dan kunt u altijd het noodplan in werking stellen. Dit geeft u rust in een situatie waar u niet op gerekend heeft.
4. Respecteer elkaars verwerkingsstijl 
Het verlies van de gezondheid en de afhankelijkheid die daarbij komt kijken moet verwerkt worden. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier en de ene manier van verwerken is daarbij niet beter dan de andere.
5. Vraag om hulp 
Als mantelzorger heeft u het druk genoeg. Het is niet erg om een keer niet te stofzuigen in huis of de vaat te laten staan. Wees ook niet bang om een keer iemand in uw familie- of vriendenkring te vragen om te helpen in het huishouden.
6. Vergeef uzelf voor uw fouten 
Het zorgen voor iemand anders kan erg zwaar zijn. Het is niet erg als u een keer uit uw slof schiet, humeurig bent of uw geduld verliest.
7. Zet uzelf ook eens op de eerste plek 
Geef uzelf eens een schouderklopje. Voor sommigen is het soms vanzelfsprekend dat u voor iemand zorgt. Dit zorgt ervoor dat mantelzorgers (helaas!) te weinig complimenten krijgen. Een complimentje krijgen geeft iemand vaak meer energie en waardering.
8. Maak regelmatig tijd voor uzelf vrij
Blijf leuke dingen ondernemen met vrienden of familie. Zo voorkomt u dat u in een isolement of in een sleur raakt.
9. Let op signalen van spanning en neem deze serieus 
Zorgen voor een naaste kan zowel geestelijk als lichamelijk erg zwaar zijn. Neem signalen serieus, want gespannenheid wordt op den duur overspannenheid en vermoeidheid wordt oververmoeidheid.
10. Leef bij de dag
Blijf niet hangen in het verleden en probeer zo weinig mogelijk zorgen te maken over datgene wat er in de toekomst kan gebeuren.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtMet ruim 60 winkels altijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
 • Bezoek één van onze winkels.
 • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten