Respijtzorg voor mantelzorgers

Respijtzorg is een tijdelijke verlichting voor mantelzorgers, waarbij de mantelzorg wordt overgedragen aan iemand anders. Respijtzorg geeft mantelzorgers de tijd en ademruimte om zich op andere dingen te concentreren, stress te verminderen en weer op te laden.
Wat is respijtzorg?
Respijtzorg is vervangende mantelzorg, waarbij de mantelzorg tijdelijk wordt overgenomen. Bijvoorbeeld als de eigenlijke mantelzorger zelf ziek wordt of wat tijd voor zichzelf nodig heeft. Respijtzorg kan door vrijwilligers of door zorgprofessionals worden verleend.
Respijtzorg kun je één dag per week, één weekend per maand, of zelfs maar een paar uur overdag inzetten: je kiest zelf wat het beste past binnen je situatie en budget.
Welke soorten respijtzorg zijn er?
Respijtzorg kan op verschillende manieren worden ingevuld, maar is bedoeld om je een pauze te geven van je verantwoordelijkheden als verzorger.
Er bestaan verschillende soorten vervangende mantelzorg. De twee belangrijkste zijn:
- Dag- en logeeropvang
- Hulp aan huis
"
Respijtzorg kun je één dag per week, één weekend per maand, of zelfs maar een paar uur overdag inzetten: je kiest zelf wat het beste past binnen je situatie en budget.
Respijtzorg: dag- en logeeropvang
Er bestaan verschillende vormen van dag- en logeeropvang voor kinderen, volwassenen en ouderen. Bij dagbesteding kun je bijvoorbeeld denken aan cursussen of verschillende creatieve activiteiten. Bij een logeeropvang zit hier ook een overnachting (of meerdere overnachtingen) bij.
Respijtzorg: hulp aan huis
Heb je thuis een paar extra handen nodig? Vraag dan hulp uit je eigen omgeving of uit de omgeving van degene waarvoor je zorgt. Denk bijvoorbeeld aan de buren. Zijn die niet beschikbaar, dan kun je bij Stichting Handen in Huis terecht. Hier vind je meer informatie over het regelen van vervangende zorg. Bij professionele hulp kun je denken aan extra tijd van de thuiszorg of wijkverpleging.
Respijtzorg aanvragen: vergoedingen en kosten
Extra (professionele) hulp kan ook extra kosten met zich meebrengen. Hoeveel dat precies is hangt af van je persoonlijke situatie. Hetzelfde geldt voor hoeveel daarvan door je zorgverzekeraar wordt vergoed. Dit wordt ‘Mantelzorgvergoeding’ genoemd: regelingen en vergoedingen waarop je als mantelzorger aanspraak kunt maken – en hoe je ze kunt aanvragen.
Lees meer

Mantelzorgvergoeding
De mantelzorgvergoeding is een financieel steunprogramma voor mensen die onbetaalde zorg aan naasten verlenen.
Kom jij in aanmerking?

Dementie en mantelzorg
Speciaal ontwikkelde hulpmiddelen kunnen mensen met dementie helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven leven. Hoe kun jij als mantelzorger helpen?
Zo kun je helpen

Alles over mantelzorg
Mantelzorgers zijn mensen die vrijwillig de zorg dragen voor zieke naasten. Mantelzorg is vaak langdurig en veelal onbetaald werk. Veel mensen beseffen niet dat ze mantelzorger zijn, omdat ze de betekenis van het woord niet (goed) kennen.
Ben jij mantelzorger?
Interessant voor jou?
Veelgestelde vragen
Wanneer ben ik mantelzorger?
Hoeveel mantelzorgers zijn er in Nederland?
Van de mantelzorgers zorgt:
•15% voor hun partner
•39% voor hun (schoon)ouder
•9% voor hun (stief- of pleeg)kind
•17% voor een ander familielid
•19% voor een kennis, vriend, buurman/buurvrouw
•1% voor andere personen
81% van de mantelzorg wordt gegeven aan iemand buiten het eigen huishouden van de mantelzorgers, meestal aan uitwonende ouders.
Leeftijden geslacht van mantelzorgers:
•18-34 jaar 16 %
•35-44 jaar 22 %
•45-54 jaar 32 %
•55-64 jaar 17 %
•65-74 jaar 9 %
•> 75 jaar 4 %
Mannen vormen 42% van de mantelzorgers, vrouwen 58%.
Hoe kan ik mantelzorgen naast mijn werk?
Stichting Werk & Mantelzorg
Werkgevers worden opgeroepen om een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te voeren. Dit levert een win-win situatie op voor zowel werkgever als werknemer. Hiertoe is een stichting in het leven geroepen; de Stichting Werk & Mantelzorg. Deze stichting helpt om werk en privé zoveel mogelijk in balans te houden. De stichting is te vinden via www.werkenmantelzorg.nl, maar bijvoorbeeld ook op sociale media als Facebook en Twitter.
In gesprek
Het is belangrijk om mantelzorg bespreekbaar te maken op het werk. Zo kunnen werknemer en werkgever gezamenlijk zoeken naar oplossingen en een betere balans tussen werk en privé. Op de site van Stichting Werk & Mantelzorg staan praktijkverhalen die inspirerend kunnen zijn voor jou als mantelzorger.
Hulppunten
In heel Nederland zijn er Steunpunten Mantelzorg. Hier kunnen mantelzorgers persoonlijk terecht met al hun vragen. Voor emotionele steun, tips om mantelzorg en werk goed te combineren, praktische hulp en het regelen van vervanging kun je terecht bij deze steunpunten. Op de gemeentewebsite van jouw eigen woonplaats vindt u het dichtstbijzijnde steunpunt.
Mantelzorglijn
Voor vragen over mantelzorg naast het werk kun je telefonisch contact opnemen met de Mantelzorglijn via 0900 – 20 20 496 (€ 0,10 per gesprek). Bij de Mantelzorglijn kun je terecht voor informatie en advies, en kan jij jouw verhaal kwijt.
Welke mantelzorgvergoedingen zijn er beschikbaar?
Mantelzorgwaardering
De gemeente is wettelijk verplicht mantelzorgers te waarderen. Iedere gemeente doet dat echter op haar eigen manier. Raadpleeg het Wmo-loket of de website van jouw gemeente en vraag of ze jou bijvoorbeeld financieel tegemoetkomen.
Via zorgverzekeraar
Sommige zorgverzekeraars bieden vergoedingen vanuit aanvullende verzekeringen voor het inschakelen van een mantelzorgmakelaar en/of voor een aantal dagen vervangende mantelzorg. De beschikbaarheid en hoogte van deze vergoeding verschilt per verzekeraar en aanvullend pakket.
Het is raadzaam om bij je eigen zorgverzekeraar na te gaan of jouw pakket ruimte biedt voor vergoeding. De Consumentenbond heeft een vergelijkingsoverzicht voor aanvullende zorgverzekeringen voor mantelzorg gemaakt, waarin staat welke zorgverzekeraars vergoedingen voor mantelzorg bieden.
Aftrekbare kosten
Wanneer je iemand verzorgt die tot hetzelfde huishouden behoort, zijn er mogelijk specifieke zorgkosten die van de belastingen afgetrokken kunnen worden. Er dient dan wel aan bepaalde voorwaarden voldaan te worden. De belastingdienst heeft op een rijtje gezet welke kosten aftrekbaar zijn voor mantelzorgers.
Reis- en parkeerkostenvergoeding
Als je een bijstandsuitkering hebt, vergoedt de gemeente in sommige gevallen de reiskosten. Als degene die jij vervoert niet zelfstandig kan reizen als gevolg van een handicap, heb je ook recht op een gratis OV-begeleiderskaart.
Sommige gemeenten verlenen parkeervergunningen voor mantelzorgers. Neem hiervoor contact op met de gemeente.
Via Persoonsgebonden budget (Pgb)
Wanneer de persoon die verzorgd wordt een Persoonsgebonden budget heeft, kan de mantelzorger mogelijk betaald worden vanuit dit budget. De Rijksoverheid geeft alle informatie over het aanvragen van een Persoonsgebonden budget op hun website.
Dubbele kinderbijslag
Wanneer je een lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapt kind thuis verzorgt, kan jij in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag. Ook hieraan zijn voorwaarden verbonden. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank wordt uitleg gegeven over de voorwaarden rondom het aanvragen van dubbele kinderbijslag.