Respijtzorg

Als mantelzorger bent u geneigd om zoveel mogelijk taken op zich te nemen. Dit kan er echter toe leiden dat u overbelast raakt, en de taken aan een ander over moet dragen. Onthoud dat dat niet erg is! U bent beter in staat om voor uw naaste te zorgen, als u geregeld tijd voor uzelf neemt.

Zorgtaken tijdelijk overdragen aan een ander staat bekend als respijtzorg, en kan gedaan worden door zowel een beroepskracht als een vrijwilliger. Wanneer respijtzorg wordt uitgevoerd door een vrijwilliger, kan dit gratis zijn. Als er wel kosten aan verbonden zijn, kan de mantelzorger die mogelijk verstrekt krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz), het persoonsgebonden budget (pgb) of vergoed krijgen door de zorgverzekering.

Bijna 10 procent van de mantelzorgers in Nederland is overbelast. Dat zijn ongeveer 450.000 mensen!
De hoofdoorzaak van de overbelasting ligt in het feit dat veel mantelzorgers niet op de hoogte zijn van hun rechten. Zo weten ze vaak niet dat gemeenten sinds 2015 verplicht zijn om vervangende zorg voor mantelzorgers aan te bieden - de zogenaamde 'respijtzorg'.

Bent u mantelzorger en herkent u de drukte die mantelzorgen met zich meebrengt? Ga dan bij uw gemeente na hoe u respijtzorg aan kunt vragen. Dan kunt u energie opdoen terwijl u de zorgverlening in goede handen laat. Vegro wil mantelzorgers helpen. Via de onderstaande pagina vindt u veel informatie over diverse situaties waar u als mantelzorger in kunt belanden.

Mantelzorgwoning


Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis. In deze woning mag zowel de mantelzorger als de zorgvrager wonen. Dit stelt een mantelzorger in staat om dichter bij de zorgvrager te wonen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een mantelzorgwoning te bouwen: 
 • Een kant-en-klare mantelzorg woning op uw terrein plaatsen
 • Een aanbouw aan uw huis laten bouwen
 • Een bestaand onderdeel van uw huis, zoals een garage,  laten ombouwen tot mantelzorgwoning
Voor het bouwen van een mantelzorgwoning op uw eigen terrein is geen vergunning nodig, waardoor de gemeente niet op de hoogte gesteld hoeft te worden. Er zijn echter wel regels gesteld waaraan voldaan dient te worden:
 • Er moet voldaan worden aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Deze regels beschrijven onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk.
 • Er moet voldaan worden aan het Bouwbesluit. Hierin staan onder andere eisen over veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. De informatie hierover kan worden teruggevonden in het Bouwbesluit 2012.
Ook bij huurwoningen zijn er mogelijkheden tot het plaatsen van een mantelzorgwoning. Er zijn verschillende corporaties die meewerken aan het plaatsen van een tijdelijke woning. De gemeente zal de plaatsing regelen. Dit wordt betaald vanuit het Wmo-budget.

Samenwerken met zorgprofessionals


Een mantelzorger zal bij het verlenen van zorg regelmatig in contact komen met zorgprofessionals. Een goede samenwerking tussen beiden levert duidelijkheid, rust, vertrouwen, energie en veiligheid op.

Hieronder geven wij u tips om de samenwerking zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen:
 • Zorg voor een goede voorbereiding op het gesprek. Bepaal vooraf de punten die u wilt bespreken en schrijf deze op.
 • Ga open het gesprek aan en luister naar elkaar. Neem niets vanzelfsprekend aan en vraag door. Het kan ook helpen om alles uiteindelijk nog eens samen te vatten en vragen of die samenvatting overeenkomt met hetgeen dat bedoeld wordt.
 • Geef als mantelzorger aan wat belangrijk is. Door dit te doen, kunnen beide partijen werken vanuit hetzelfde oogpunt.
 • Vraag een eigen gesprek aan. Er zijn situaties die het beste niet besproken kunnen worden waar de zorgvrager bij is, omdat het lastig of kwetsend kan zijn voor diegene.
 • Wees realistisch. Stel realistische vragen en stel geen hoge eisen. Een zorgprofessional kan niet altijd aan alle vragen en eisen voldoen.
 • Maak duidelijke afspraken en zet ze op papier
  Er kunnen afspraken worden gemaakt over de eerste contactpersoon, bereikbaarheid, taken, verantwoordelijkheden en evaluatiemomenten. Deze afspraken kunnen veel duidelijkheid geven.
 • Vertrouw elkaar. Om goed samen te werken moeten een mantelzorger en een zorgprofessional elkaar kunnen vertrouwen. Het opbouwen van vertrouwen kost tijd.
 • Ga niet in de slachtofferrol zitten. Een mantelzorger die in de slachtofferrol zit, zal de zorg vanuit een ander perspectief benaderen. Dit perspectief is doorgaans niet bevorderlijk voor een gelijkwaardige oplossingsgerichte samenwerking.
 • Vraag om hulp. Wees als mantelzorger bewust van uw eigen gevoelens. Wanneer u tegen problemen aanloopt, is het verstandig om dit met een huisarts of mantelzorgconsulent te bespreken.

Meer weten over mantelzorg?

Woensdag 13 november vindt de Vegro Publieksacademie over Mantelzorg plaats in Groningen. Een avond vol interessante lezingen van experts en ervaringsdeskundigen. Masseurs en leefstijlcoaches zijn aanwezig om u als mantelzorger volledig in het zonnetje te zetten. Schrijf u hier gratis in.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
 • Bezoek één van onze winkels.
 • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten