Rechten mantelzorger

Rechten mantelzorger

Een mantelzorger moet zijn privé leven met dat van de zorgvrager combineren. Dit levert een druk schema op voor de mantelzorger en is daarom intensiever dan gebruikelijk zorg.
Het verlenen van mantelzorg is nooit verplicht en wordt zodoende gezien als vrijwillig en onbetaald. Een gemeente kan een mantelzorger dus nooit verplichten om de zorg van iemand op zich te nemen. Hierdoor kan er bij de gemeente op aangedrongen worden om met alternatieven voor mantelzorg te komen.

Mantelzorg is dus op vrijwillige basis, maar ondanks dat hoeft een mantelzorger niet aan zijn lot overgelaten te worden. Veel mantelzorgers combineren de zorg met een baan. Deze combinatie kan erg veel vragen van een mens. Om mantelzorgers deels te ontzien van de gecombineerde werkzaamheden van werk en zorg, zijn er verschillende verlofregelingen voor zorg.
Zo kan er gebruik gemaakt worden van kortdurend en langdurend zorgverlof.


Hoe combineer ik werk met mantelzorg?

Menig mantelzorger heeft naast de zorg voor iemand uit zijn of haar omgeving een baan. Om een inkomen te behouden is het van belang om het werk te combineren met de mantelzorg.
De situatie kan worden besproken met de werkgever om een oplossing te vinden wat werkt voor zowel de werknemer als de werkgever. Wellicht is het mogelijk om flexibele arbeidstijden aan te houden.

Ook kan iemand die mantelzorg geeft aanspraak maken op zorgverlof. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen kortdurend en langdurend zorgverlof.


Kortdurend zorgverlof
Kortdurend zorgverlof kan worden aangevraagd wanneer u een zieke in uw naaste omgeving wil verzorgen. Dit geldt voor het verzorgen van kinderen, partners, ouders, grootouders, kleinkinderen, broers en zussen. Een andere voorwaarde is dat u gezien de omstandigheden de enige persoon bent die de zieke zorg kan geven.

Bij het opnemen van kortdurend zorgverlof dient u dit zo spoedig mogelijk bij uw werkgever te melden. Houdt er daarbij rekening dat de werkgever u om een bewijs kan vragen dat het verlof terecht is. De werkgever mag in principe het verlof niet weigeren op voorwaarde dat het bedrijf niet in ernstige problemen komt door uw aanwezigheid. De werkgever mag zodoende het kortdurend zorgverlof weigeren, nadat het u het bij de werkgever heeft gemeld.
Gedurende het kortdurend zorgverlof heeft u recht op 70% van uw salaris. U kunt niet minder dan het minimumloon ontvangen.

De lengte van het kort zorgverlof is maximaal twee maal de arbeidsuren per week dat u contractueel bent overeengekomen met uw werkgever. Als u bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, kunt u per jaar maximaal 80 uur opnemen. Hierbij kunt u meer dan eens zorgverlof opnemen, maar het totaal opgenomen zorgverlof mag niet meer zijn dan het maximale aantal uren.
Het kan zijn dat er in uw CAO andere afspraken staan.


Langdurend zorgverlof
Langdurend zorgverlof kan worden aangevraagd wanneer u iemand uit uw iemand uit uw omgeving wil verzorgen die levensbedreigend ziek is of als iemand langdurig ziek of hulpbehoevend is. De voorwaarde hiervoor is dat de verzorging noodzakelijk is en dat u de enige bent die de zorg kan geven.

Bij het opnemen van langdurend zorgverlof dient u uw werkgever minstens 2 weken van te voren schriftelijk te informeren. De werkgever mag vragen om meer informatie om te beoordelen of de aanvraag gegrond is. Bij zowel kortdurend als langdurend zorgverlof mag de werkgever het verlof in principe niet weigeren op voorwaarde dat het bedrijf niet in ernstige problemen komt door uw aanwezigheid. De werkgever mag het langdurend verlof niet meer weigeren wanneer deze reeds is begonnen.

Tijdens het langdurend zorgverlof heeft u geen recht op uitbetaling van uw loon.
De lengte van het langdurend zorgverlof is 6 maal de arbeidsuren per week dat u contractueel bent overeengekomen met uw werkgever. Als u bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, kunt u maximaal 240 uur per jaar opnemen. Het totaal opgenomen zorgverlof mag niet meer zijn dan het maximale aantal uren.

Stress verminderen

Het geven van mantelzorg is intensief. Zeker als u mantelzorg geeft en dit moet combineren met uw werk. Denk bij het verlenen van (mantel)zorg ook altijd aan uw eigen welzijn.
In het artikel hiernaast staat beschreven hoe u kort- en langdurend zorgverlof kunt gebruiken om het geven van zorg beheersbaar te maken. Dit zijn echter slechts middelen om u te helpen functioneren als mantelzorger.
Zowel u als mantelzorger, als de zorgvrager is het beste af als u goed kunt functioneren. Probeer zoveel mogelijk mantelzorgstress te voorkomen. Uw vitaliteit is erg belangrijk.

Hierbij kunnen de volgende tips helpen:
Beweeg regelmatig
Als u meer gaat bewegen of sporten kunt u beter uw hoofd leegmaken. Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen.
Spreek af met vrienden of familie
Het kan opluchten door uw (zorg)problemen te bespreken met uw vertrouwelingen.
Doe wat u leuk vindt 
Heeft u hobby’s, vind u het fijn om met vrienden af te spreken of sport u graag? Blijf hier mee doorgaan! Deze activiteiten laten u ontspannen en geven een welkome afleiding.
Geef uw grenzen aan
Het is niet meer dan menselijk als het geven van mantelzorg u teveel wordt. Probeer dit aan te geven aan uw omgeving. Wellicht zijn er andere mensen in uw omgeving en die van de zorgvrager die de zorg van u (tijdelijk) kunnen overnemen. Ga na of respijtzorg een optie is.

Meer weten over mantelzorg?

Woensdag 13 november vindt de Vegro Publieksacademie over Mantelzorg plaats in Groningen. Een avond vol interessante lezingen van experts en ervaringsdeskundigen. Masseurs en leefstijlcoaches zijn aanwezig om u als mantelzorger volledig in het zonnetje te zetten. Schrijf u hier gratis in.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten