Filters

De verlofrechten van een mantelzorger

Veel mantelzorgers combineren de zorg met een baan. Deze combinatie kan erg veel van een mantelzorger vragen. En ook al is mantelzorg altijd vrijwillig, er zijn verschillende regels om te voorkomen dat een (werkende) mantelzorger aan zijn lot wordt overgelaten. Lees hier alles over de wettelijke verlofregelingen waarop je als mantelzorger recht kunt hebben.

Wanneer heb je als mantelzorger recht op zorgverlof?


Om mantelzorgers minder last te laten hebben van de combinatie tussen werk en zorg, kan hij of zij bij de werkgever vragen om een verlofregeling. Er zijn bestaan drie wettelijke regelingen waarop je als mantelzorger recht kunt hebben:  calamiteitenverlof (1), kortdurend zorgverlof (2) en langdurend zorgverlof (3). Dat kun je krijgen als je zorgt voor:

  • je kinderen, partner, ouders, grootouders, kleinkinderen, broers en zussen (tweedegraads bloedverwanten); 
  • anderen die deel uitmaken van je huishouden (bijvoorbeeld een oom die bij jou woont); 
  • bekenden, maar alleen als je de enige bent die de zieke zorg kunt geven.

Calamiteitenverlof


Is de persoon waarvoor je zorgt plotseling ziek en moet je direct verlof opnemen? Dan kun je recht hebben op het calamiteitenverlof. Dit verlof duurt zo lang als nodig is, om de belangrijkste zaken te regelen; of dat nu een paar uur of een paar dagen duurt. Calamiteitenverlof neem je op na overleg met je werkgever.

Kortdurend zorgverlof


Kortdurend zorgverlof kan worden aangevraagd wanneer je een zieke in je naaste omgeving wil verzorgen. De lengte van dit type zorgverlof is maximaal twee keer het aantal arbeidsuren dat in je contract staat. Werk je bijvoorbeeld 40 uur per week, dan kun je per jaar maximaal 80 uur kortdurend zorgverlof inzetten.

Kortdurend zorgverlof geeft je recht op 70% van je salaris. Het inzetten van kortdurend zorgverlof moet je zo snel mogelijk bij je werkgever te melden. Houd er rekening mee dat de werkgever je (ook achteraf) om bewijs kan vragen, waarmee je laat zien dat je aanvraag klopt.

Langdurend zorgverlof


Langdurend zorgverlof kun je aanvragen wanneer je iemand wil verzorgen die langdurig ziek of hulpbehoevend is. De belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn dat jouw verzorging noodzakelijk is en dat jij de enige bent die de zorg kan geven. De maximale lengte van het langdurend zorgverlof is 6 keer het aantal arbeidsuren per week die in je contract staat. Als je bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, kun je maximaal 240 uur langdurend zorgverlof per jaar inzetten. Je moet je werkgever minstens 2 weken vooraf schriftelijk informeren. De werkgever mag vragen om meer informatie om te beoordelen of je aanvraag klopt. Tijdens het langdurend zorgverlof heb je geen recht op ontvangen van je loon.

Wettelijke regelingen en je cao


Elke werknemer heeft recht op calamiteitenverlof, kortdurend en langdurend ziekteverlof, omdat het wettelijke afspraken zijn. Wel kunnen er in jouw collectieve arbeidsovereenkomst (cao) andere afspraken of voorwaarden staan. De afspraken in jouw cao gaan altijd voor de wettelijke regelingen, ook als de cao nadeliger is.

Kunnen we jou helpen?


Elke situatie waarin mantelzorg wordt gegeven is anders. Heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze Klantenservice via 0900 - 288 77 66. We helpen je graag. Wil je meer lezen? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen over mantelzorg. Bijvoorbeeld over respijtzorg of over de verschillende mantelzorgvergoedingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden