Mantelzorg vergoeding

Wanneer krijg je als mantelzorger wat vergoed? Mantelzorgers kunnen te maken krijgen met verschillende vergoedingen. Zo is er een mantelzorg vergoeding, maar er zijn ook vergoedingen voor de hulpvrager waar een mantelzorger wel mee te maken kan krijgen. Onderstaand worden enkele belangrijke vergoedingen toegelicht.

Mantelzorgcompliment


Het mantelzorgcompliment bestaat sinds 2015 niet meer. Sindsdien heet het mantelzorgwaardering. Deze waardering voor mantelzorgers wordt gegeven door gemeenten. Per gemeente is de invulling van deze waardering en ondersteuning voor een mantelzorger verschillend.
Sommige gemeenten bieden mantelzorgers een bepaalde geldbedrag per jaar aan, waarbij andere hun waardering tonen door een beloning in natura, zoals bijvoorbeeld een bos bloemen.
Voor de invulling van deze waardering binnen uw gemeente kunt u het beste informeren bij uw gemeente.


Vergoeding mantelzorg


Voor een mantelzorger zelf zijn er weinig vergoedingen waar hij of zij aanspraak op kan maken. Een mantelzorger kan echter wel een belangrijke bijdrage leveren bij de aanvraag van vergoedingen, ook wel persoonsgebonden budget (pgb), voor de zorgbehoevende.

Iemand die zorg nodig heeft kan verschillende vergoedingen aanvragen. Een persoonsgebonden budget wordt verkregen aan de hand van een indicatie. Bij deze indicatiestelling kan een mantelzorger de desbetreffende instelling van belangrijke informatie voorzien en daarmee de zorgvrager ontlasten van deze taak.

Er zijn verschillende soorten vergoedingen, namelijk:

Mantelzorg vergoeding aanvragen


Bij het geven van mantelzorg kan een mantelzorger kosten maken bij bijvoorbeeld het meereizen met degene die u verzorgt. Er bestaat echter geen algemene vergoeding voor mantelzorg om dit soort kosten vergoed te krijgen en per gemeente kan de invulling van een (eventuele) vergoeding verschillend zijn.
Een gemeente kan dus niet altijd helpen bij vergoedingen voor de mantelzorger.

Hierbij aanvullende tips die een mantelzorger kunnen helpen:
  • Vergoeding van de reiskosten
Woont u, als mantelzorger zijnde, samen met iemand die voor langere tijd is opgenomen in een (zorg)instelling? Dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de reiskosten af te trekken van de belasting. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de belastingdienst.
  • Meereizen in het openbaar vervoer
Als een mantelzorger kunt u aanspraak maken op een gratis OV-begeleiderskaart van Argonaut. Hiervoor dient de mantelzorger de zorgvrager te begeleiden in het openbaar vervoer, omdat hij/zij dat zelf niet kan.
  • Parkeervergoeding
Er zijn gemeenten die een mantelzorger een parkeervergunning verstrekken, wanneer de zorgvrager in een buurt woont waar dit verplicht is. Vraag uw lokale gemeente naar de mogelijkheden.
  • Extra kinderbijslag
Ouders van ernstige zieke of gehandicapte kinderen kunnen in aanmerking komen voor extra kinderbijslag. Hierbij is het van belang dat het kind tussen de leeftijd van 3 en 18 jaar is, hij/zij bij de ouders thuis woont en een indicatie heeft voor intensieve zorg. Bekijk meer informatie hierover op de website van SVB.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtMet ruim 60 winkels altijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten