Mantelzorgvergoeding

De mantelzorgvergoeding is een financieel steunprogramma voor mensen die onbetaalde zorg aan naasten verlenen. Ben je 18 of ouder en verleen je minstens drie maanden lang meer dan 8 uur per week onbetaalde zorg? Dan kun je in aanmerking komen voor de vergoeding.

Wat is mantelzorgvergoeding?

Mantelzorgvergoeding biedt financiële steun aan mensen die onbetaald zorgen voor een hulpbehoevende, die niet hun echtgenoot of partner is. Je kunt een aanvraag voor mantelzorgvergoeding indienen als je ouder bent dan 18 jaar en in Nederland woont.

Daarnaast moet je meer dan acht uur per week zorg verlenen, voor een periode van minimaal zes maanden. Op het moment van aanvragen moet je al meer dan drie maanden mantelzorg hebben verleend, alvorens je in aanmerking komt.

Waar is de mantelzorgvergoeding voor bedoeld?

Een mantelzorgvergoeding is bedoeld voor de dagen dat je:

 1. Vervangende mantelzorg moet regelen (bijvoorbeeld omdat je ziek bent);
 2. Een mantelzorgcursus wil volgen;
 3. Een mantelzorgmakelaar om hulp wil vragen (iemand die de regeltaken van je overneemt zodat je minder druk ervaart).

Voorwaarden voor de mantelzorgvergoeding

Wil je in aanmerking komen voor een mantelzorgvergoeding, dan zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden:

 • Zorg voor een aanvullende verzekering en controleer je polisvoorwaarden. Alleen een basisverzekering vergoed de kosten voor mantelzorg niet.
 • Zorgverzekeraars kunnen extra voorwaarden stellen aan de vergoeding van vervangende mantelzorg. Zo moet er bij sommige verzekeraars eerst toestemming worden gevraagd of kan de vervangende mantelzorg alleen bij een speciale stichting worden geregeld.
 • Voor vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering is het eigen risico niet van toepassing.

Hoe kun je mantelzorgtoeslag aanvragen?

Een aanvraag voor een vergoeding kun je bij je zorgverzekeraar aanvragen. Dit kan in de meeste gevallen online. Op het aanvraagformulier vul je wat basisinformatie over jezelf en de zorgbehoevende in, alsmede documentatie van je uitgaven.

Op Zorgwijzer, een onafhankelijke vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen, kun je een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar vinden.

Welke mantelzorgkosten zijn aftrekbaar voor de belasting?

Zorg je voor iemand die deel uitmaakt van hetzelfde huishouden? In dit geval zijn er misschien speciale zorgkosten waar minder belasting over betaald hoeft te worden. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. De Belastingdienst heeft deze voorwaarden  op een rijtje gezet. 

Welke andere vergoedingen en subsidies voor mantelzorgers zijn er?

Behalve de vergoedingen bij de verzekering zijn er, wat afhangt van jouw precieze situatie, ook andere vergoedingen waarop je recht kunt hebben:

 • Een zorgbehoevende kan een aanvraag doen voor een persoonsgebonden budget (pgb) . Dit is een bedrag waarmee de zorgbehoevende zelf hulp (zorg) kan inkopen.  
 • Zorg je thuis voor je kind en neemt dit veel tijd in beslag? Dan heb je misschien recht op dubbele kinderbijslag. Deze onkostenvergoeding is alleen bedoeld voor de (extra) kosten voor de opvoeding en verzorging van je kind. Je vraagt de extra kinderbijslag aan bij de  Sociale Verzekeringsbank  
 • Ben je mantelzorger en woon je samen met iemand die voor langere tijd is opgenomen in een (zorg)instelling? Dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de reiskosten af te trekken van de belasting. Meer informatie hierover kun je vinden op de  website van de Belastingdienst 
 • Er zijn gemeenten die een mantelzorger een parkeervergunning geven, wanneer de zorgvrager in een buurt woont waar dit verplicht is. Vraag je gemeente naar de mogelijkheden. 
 • Als mantelzorger kun je ook recht hebben op een gratis OV-begeleiderskaart van Argonaut  

Wanneer heb je als mantelzorger recht op zorgverlof?

Om mantelzorgers minder last te laten hebben van de combinatie tussen werk en zorg, kan hij of zij bij de werkgever vragen om een verlofregeling. Er zijn bestaan drie wettelijke regelingen waarop je als mantelzorger recht kunt hebben: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof.

Je hebt recht op dit verlof wanneer je zorgt voor:

 1. Je kinderen, partner, ouders, grootouders, kleinkinderen, broers en zussen (tweedegraads bloedverwanten);
 2. Andere familieleden die deel uitmaken van je huishouden (bijvoorbeeld een oom die bij je inwoont);
 3. Vrienden en bekenden, maar alleen als jij de enige bent die de zorgbehoevende de vereiste zorg kunt geven.

Mantelzorg en calamiteitenverlof

Is de persoon waarvoor je zorgt plotseling ziek en moet je direct verlof opnemen? Dan kun je recht hebben op het calamiteitenverlof. Dit verlof duurt zo lang als nodig is, om de belangrijkste zaken te regelen; of dat nu een paar uur of een paar dagen duurt. Calamiteitenverlof neem je op na overleg met je werkgever.

Kortdurend zorgverlof

Kortdurend zorgverlof kan worden aangevraagd wanneer je een zieke in je naaste omgeving wil verzorgen. De lengte van dit type zorgverlof is maximaal twee keer het aantal arbeidsuren dat in je contract staat. Werk je bijvoorbeeld 40 uur per week, dan kun je per jaar maximaal 80 uur kortdurend zorgverlof inzetten.

Kortdurend zorgverlof geeft je recht op 70% van je salaris. Het inzetten van kortdurend zorgverlof moet je zo snel mogelijk bij je werkgever te melden. Houd er rekening mee dat de werkgever je (ook achteraf) om bewijs kan vragen, waarmee je laat zien dat je aanvraag klopt.

Langdurend zorgverlof

Langdurend zorgverlof kun je aanvragen wanneer je voor iemand zorgt die langdurig ziek of hulpbehoevend is. De belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn dat de door jou verzorgde hulp noodzakelijk is en dat jij de enige bent die de zorg kan geven. De maximale lengte van het langdurend zorgverlof is 6 keer het aantal arbeidsuren per week die in je contract staat. Als je bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, kun je maximaal 240 uur langdurend zorgverlof per jaar inzetten. 

Je moet je werkgever minstens twee weken voorafgaand schriftelijk informeren over het verlof. Tijdens het langdurend zorgverlof heb je geen recht op het ontvangen van je loon.

Wettelijke regelingen en je cao

Elke werknemer heeft recht op calamiteitenverlof, kortdurend en langdurend ziekteverlof, omdat het wettelijke afspraken zijn. Wel kunnen er in jouw collectieve arbeidsovereenkomst (cao) andere afspraken of voorwaarden staan. De afspraken in jouw cao gaan altijd voor de wettelijke regelingen, ook als de cao nadeliger is.

"

Mantelzorgvergoeding biedt financiële tegemoetkoming aan mensen die onbetaald zorgen voor een hulpbehoevende, die niet hun echtgenoot of partner is.

Wat is het Mantelzorgcompliment (en hoe dien ik die in)?

Het 'Mantelzorgcompliment' is een blijk van waardering voor de goede zorgen van een mantelzorger. Sinds 2015 heet het de 'Mantelzorgwaardering'. Dit compliment voor mantelzorgers wordt gegeven door gemeenten. Elke gemeente krijgt budget hiervoor.

Iedere gemeente mag dit budget zelf uitgeven, waardoor de invulling per gemeente kan verschillen. Sommige gemeenten bieden mantelzorgers een geldbedrag aan, waar in andere gemeenten een beloning in natura wordt geschonken. Denk bijvoorbeeld aan een bos bloemen of een speciaal voor de mantelzorger georganiseerde bijeenkomst.

Wil je een Mantelzorgwaardering voor iemand aanvragen? Doe dit dan bij de gemeente waarin de mantelzorger woonachtig is. Het Steunpunt Mantelzorg of een andere welzijnsorganisatie regelt meestal de aanmelding en de uitreiking van het compliment.

Ons assortiment

€ 64,99
PRODUCTTILE
€ 89,99
PRODUCTTILE
€ 109,00
PRODUCTTILE
€ 9,99
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Je kunt een artikel opzoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert simpelweg de naam van het artikel in en klikt daarna op het vergrootglas.

Je kunt ook een product opzoeken door gebruik te maken van de tabbladen in het menu bovenaan homepage. 
Zodra u een artikel op de website hebt gekozen klikt u op 'kopen'. Wilt u een artikel huren of lenen, dan kunt u dit vinden onder de knoppen huren en lenen in de webwinkel. Volg verder de aanwijzingen in het scherm. De prijzen die u ziet zijn inclusief BTW.
Op de pagina die verschijnt na aanmaken van een account kunt je je gegevens bekijken en eventueel wijzigen. Ook je orderhistorie is daar zichtbaar. Dit is ook de plek om je aan of af te melden voor de nieuwsbrief.
Dat kan zeker en is kosteloos. Alle informatie vindt u op onze adviespagina over lenen.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden