Mantelzorg vergoeding

Dat mantelzorg onbetaald is is bekend. Veel mantelzorgers vragen zich echter af: 'heb ik recht op mantelzorgvergoeding?'. Het antwoord is nog niet zo gemakkelijk, want een eventuele vergoeding voor de mantelzorger hangt af van verschillende factoren. Onderstaand worden enkele belangrijke mantelzorgvergoedingen toegelicht. En net zo belangrijk: waar kunt u die mantelzorgvergoeding aanvragen?

Aanvullend verzekerd

We kunnen heel duidelijk zijn: enkel de basiszorgverzekering vergoedt geen kosten voor mantelzorgers. Bent u aanvullend verzekerd? Dan bestaat de kans dat u vanuit deze verzekering wel een vergoeding krijgt. Veelal is deze vergoeding bedoeld voor vervangende mantelzorg. Bijvoorbeeld als uzelf uw mantelzorgtaken niet kunt uitvoeren, i.v.m. griep of vakantie.

Ook vergoeden bepaalde zorgverzekeraars - in de aanvullende verzekering - cursussen voor mantelzorgers of een mantelzorgmakelaar (iemand die regeltaken van u overneemt, zodat u minder wordt belast). Informeer hiernaar bij uw eigen zorgverzekeraar. De Consumentenbond heeft een vergelijkingsoverzicht voor aanvullende zorgverzekeringen voor mantelzorg gemaakt. Hierin staat vermeld welke zorgverzekeraars vergoedingen voor mantelzorg bieden.

Let op! Soms kunt u aanspraak maken op bovenstaande vergoeding vanuit uw eigen zorgverzekeraar, en soms vanuit de zorgverzekeraar van degene die u verzorgt.

Aftrekbare kosten

Zorgt u voor iemand die deel uitmaakt van hetzelfde huishouden? In dit geval zijn er (mogelijk) specifieke zorgkosten, die afgetrokken kunnen worden van de belasting. Hiervoor dient wel aan bepaalde voorwaarden te worden voldaan. De Belastingdienst heeft deze voorwaarden op een rijtje gezet: welke kosten aftrekbaar zijn voor mantelzorgers.

Dubbele kinderbijslag

Als u thuis voor uw kind zorgt, die intensieve zorg nodig heeft, kunt u wellicht aanspraak maken op extra kinderbijslag. Deze onkostenvergoeding is uitsluitend bedoeld in de kosten voor de opvoeding en verzorging van uw kind. U vraagt de extra kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB.nl).

Persoonsgebonden budget

Een zorgbehoevende kan, eventueel met behulp van de mantelzorger, een aanvraag doen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Een bedrag waarmee de zorgbehoevende zelf hulp (zorg) kan inkopen. Een persoonsgebonden budget wordt verkregen aan de hand van een indicatie. Er zijn verschillende soorten vergoedingen:Het bedrag dat vergoed wordt mag aan u, als mantelzorg vergoeding, worden uitbetaald.
Voorwaarden:
  • U moet de hulp geven waarvoor het pgb is bedoeld.
  • U legt de afspraken vast in een zorgovereenkomst. Ook als u familie van elkaar bent.
De SVB heeft verplichte zorgovereenkomsten (SVB.nl). Dit zijn contracten die u moet gebruiken.

Overige vergoedingen

Bij het geven van mantelzorg kunt u diverse kosten maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reiskosten. Er bestaat echter geen algemene vergoeding voor mantelzorgers om dit soort kosten vergoed te krijgen, en per gemeente kan de invulling van een (eventuele) vergoeding verschillend zijn.

Hierbij aanvullende tips die een mantelzorger kunnen helpen:
  • Vergoeding van de reiskosten: woont u, als mantelzorger zijnde, samen met iemand die voor langere tijd is opgenomen in een (zorg)instelling? Dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de reiskosten af te trekken van de belasting. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.
  • Meereizen in het openbaar vervoer: als een mantelzorger kunt u aanspraak maken op een gratis OV-begeleiderskaart van Argonaut. Hiervoor dient de mantelzorger de zorgvrager te begeleiden in het openbaar vervoer, omdat hij/zij dat zelf niet kan.
  • Parkeervergoeding: er zijn gemeenten die een mantelzorger een parkeervergunning verstrekken, wanneer de zorgvrager in een buurt woont waar dit verplicht is. Vraag uw gemeente naar de mogelijkheden.

Mantelzorg compliment

Tot 2015 bestond het 'Mantelzorgcompliment'. Ofwel een blijk van waardering voor de goede zorgen. Sindsdien heet dit 'Mantelzorgwaardering'. Deze waardering voor mantelzorgers wordt gegeven door gemeenten. Elke gemeente krijgt hiervoor budget. Echter mogen zij dit naar eigen inzicht inzetten, waardoor de invulling per gemeente verschilt.

Sommige gemeenten bieden mantelzorgers een bepaald geldbedrag per jaar aan, waarbij andere hun waardering tonen door een beloning in natura, zoals bijvoorbeeld een bos bloemen of speciaal voor de mantelzorger georganiseerde bijeenkomsten.

U vraagt de 'Mantelzorgwaardering' aan in de gemeente waar degene voor u zorgt woont. Het Steunpunt Mantelzorg of een andere welzijnsorganisatie in die gemeente regelt doorgaans de aanmelding en uitreiking van de waardering. Neem voor meer informatie contact op met de desbetreffende gemeente.


Meer weten over mantelzorg?

Woensdag 13 november vindt de Vegro Publieksacademie over Mantelzorg plaats in Groningen. Een avond vol interessante lezingen van experts en ervaringsdeskundigen. Masseurs en leefstijlcoaches zijn aanwezig om u als mantelzorger volledig in het zonnetje te zetten. Schrijf u hier gratis in.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten