Filters

Mantelzorgvergoeding

Als mantelzorger kun je recht hebben op verschillende vergoedingen. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In dit artikel lees je alles over de verschillende mantelzorgvergoedingen – en hoe je deze kunt aanvragen.

Wanneer heb ik recht op mantelzorgvergoeding?


Wil je recht hebben op mantelzorgvergoeding? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
  • Een mantelzorgvergoeding is bedoeld voor de dagen dat je (1) vervangende mantelzorg moet regelen (bijvoorbeeld omdat je ziek bent), (2) een mantelzorgcursus wil volgen of (3) een mantelzorgmakelaar om hulp wil vragen (iemand die de regeltaken van je overneemt zodat je minder druk ervaart).
  • Zorg voor een aanvullende verzekering en controleer je polisvoorwaarden. Alleen een basisverzekering vergoed de kosten voor mantelzorg niet.
  • Voor vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering is het eigen risico niet van toepassing.
  • Zorgverzekeraars kunnen extra voorwaarden stellen aan de vergoeding van vervangende mantelzorg. Zo moet er bij sommige verzekeraars eerst toestemming worden gevraagd of kan de vervangende mantelzorg alleen bij een speciale stichting worden geregeld.

Welke mantelzorgkosten zijn aftrekbaar voor de belasting?


Zorg je voor iemand die deel uitmaakt van hetzelfde huishouden? In dit geval zijn er misschien speciale zorgkosten waar minder belasting over betaald hoeft te worden. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. De Belastingdienst heeft deze voorwaarden op een rijtje gezet.

Hoe dien ik een aanvraag voor een mantelzorgvergoeding in?


Een aanvraag voor een vergoeding kun je bij je zorgverzekeraar aanvragen. Op Zorgwijzer, een onafhankelijke vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen, kun je een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar vinden.

Wat is een ‘Mantelzorgcompliment’ (en hoe dien ik die in)?


Het 'Mantelzorgcompliment' is een blijk van waardering voor de goede zorgen van een mantelzorger. Sinds 2015 heet het de 'Mantelzorgwaardering'. Dit compliment voor mantelzorgers wordt gegeven door gemeenten. Elke gemeente krijgt hiervoor geld. Omdat zij dit geld zelf mogen uitgeven, kan de invulling per gemeente verschillen. Sommige gemeenten bieden mantelzorgers een geldbedrag aan, terwijl in andere gemeente een beloning in natura wordt geschonken. Denk bijvoorbeeld aan een bos bloemen of een speciaal voor de mantelzorger georganiseerde bijeenkomst.

Wil je een Mantelzorgwaardering voor iemand aanvragen? Doe dit dan bij de gemeente. Het Steunpunt Mantelzorg of een andere welzijnsorganisatie regelt meestal de aanmelding en de uitreiking van het compliment.

Welke andere vergoedingen en subsidies voor mantelzorgers zijn er?


Behalve de vergoedingen bij de verzekering zijn er, wat afhangt van jouw precieze situatie, ook andere vergoedingen waarop je recht kunt hebben.
  • Zorg je thuis voor je kind en heeft dat veel zorg nodig? Dan kun je misschien recht hebben op dubbele kinderbijslag. Deze onkostenvergoeding is alleen bedoeld in de (extra) kosten voor de opvoeding en verzorging van je kind. Je vraagt de extra kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank
  • Een zorgbehoevende kan, als je wilt met behulp van de mantelzorger, een aanvraag doen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Dit is een bedrag waarmee de zorgbehoevende zelf hulp (zorg) kan inkopen. 
  • Ben je mantelzorger en woon je samen met iemand die voor langere tijd is opgenomen in een (zorg)instelling? Dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de reiskosten af te trekken van de belasting. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Belastingdienst
  • Als mantelzorger kun je ook recht hebben op een gratis OV-begeleiderskaart van Argonaut
  • Er zijn gemeenten die een mantelzorger een parkeervergunning geven, wanneer de zorgvrager in een buurt woont waar dit verplicht is. Vraag je gemeente naar de mogelijkheden.

Kunnen we jou helpen?


Elke situatie waarin mantelzorg wordt gegeven is anders. Heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze Klantenservice via 0900 – 288 77 66. We helpen je graag. Wil je meer lezen? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen over mantelzorg. Bijvoorbeeld over de verschillende verlofregelingen waar mantelzorgers recht op hebben.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden