Creatieve activiteiten voor ouderen

Met sport en spel beweeg je én het is leuk!

Om je hersenen gezond te houden is het belangrijk om ze regelmatig aan het werk te zetten. De leukste manier om dit te doen is met spel en sport. Veel ouderen vinden het daarnaast leuk om creatief bezig te zijn. De onderstaande activiteiten zijn gemakkelijk uit te voeren met ouderen en kennen een sociaal aspect.

Knutselen met ouderen

Een knutselclubje met ouderen is een leuke, laagdrempelige manier om creatief bezig te zijn en je hersenen te prikkelen. Je hebt er niet heel veel voor nodig, de meeste artikelen heb je vaak al wel in huis. Verzamel wat handig gereedschap, lijm, plakband, een schaar en gekleurd papier. Zorg voor een fijne lichte ruimte waar in geknutseld kan worden en trek kleding aan die vies mag worden.

Voor creatieve activiteiten als houtbewerking of boetseren heb je misschien wat meer spullen nodig. Vraag eens in je lokale buurthuis of je het een en ander mag lenen of huren. Of schrijf je in voor een workshop!

Kaarten maken met ouderen

Inspiratie nodig voor leuke knutselonderwerpen? Denk eens aan het maken van ansichtkaarten, een populaire hobby onder 65-plussers. Ook is het maken van miniatuurhuizen erg leuk om te doen. Op YouTube vind je handige instructievideo's voor beide.

Tekenen met ouderen

Je bent nooit te oud om goed te leren tekenen! Tekenen hoeft helemaal niet duur te zijn. Speciaal tekenpapier en –potloden kun je aanschaffen bij de boekhandel of online bestellen. Daarna is het gewoon een kwestie van beginnen. Op YouTube kun je terecht voor instructievideo's, of je kunt een instructieboek lenen in de bibliotheek.

Als je alle materialen binnen hebt, kun je aan de slag. Op zoek naar tekeninspiratie? Die vind je gewoon op het internet. Google eens op ‘‘stap voor stap tekenen’’ en je krijgt heel veel voorbeelden. Zo leer je op een laagdrempelige en leuke wijze steeds beter tekenen!

Schilderen met ouderen

Hetzelfde geldt natuurlijk voor schilderen. Begin bijvoorbeeld eens met aquarelleren (ook wel waterverven genoemd) als je nog niet veel ervaring met schilderen hebt. Vooral de nat-op-nat-techniek, waarbij je het papier eerst nat maakt voordat je begint met schilderen, is heel leuk om te doen. De kleuren lopen dan heel gemakkelijk in elkaar over en dat zorgt altijd voor een prachtig resultaat.

"

Op zoek naar tekeninspiratie? Google eens op ‘‘stap voor stap tekenen’’

Buiten bewegen met anderen is leuk en gezellig!

Koken en bakken met ouderen

Het leuke van kook- en bakactiviteiten met ouderen is dat je actief bezig bent én dat je na afloop kunt genieten van een zelfgemaakt hapje. Kies bijvoorbeeld voor een thema-middag, zodat je voor-, hoofd- en nagerechten gemakkelijk op elkaar kunt afstemmen. Organiseer een (taarten)bakwedstrijd. Of kies een heel gemakkelijk recept uit, zoals zandtaartkoekjes, en ga los met het versieren hiervan.

Schrijven met ouderen

Het kan heel ontspannend werken om je gedachten op papier te zetten. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij of schrijf een kort verhaal of gedicht. De Japanse Haiku is een makkelijke vorm van dichten, die wat weg heeft van een puzzel. Een Haiku wordt namelijk geschreven in drie regels, waarvan de eerste regel vijf, de tweede regel zeven en de derde regel weer vijf lettergrepen telt.

Lezen en luisteren met ouderen

Lees je graag en vind je het leuk om over boeken te praten? Dan is het misschien een leuk idee om je aan te sluiten bij een boekenclub. Als het lezen niet meer zo goed lukt, overweeg dan eens een audioboek. Op het internet zijn verschillende (gratis!) luisterboeken te vinden.

Muziek luisteren met ouderen

Behalve het luisteren naar luisterboeken, vinden veel ouderen het prettig om naar muziek – vooral van vroeger - te luisteren. Het kan mooie herinneringen oproepen en aanleiding zijn voor een mooi gesprek. Het organiseren van een muziekavond is misschien ook een leuk idee. Print de teksten van de muzieknummers uit, zodat iedereen die meedoet kan meezingen.

Breien, haken en borduren

Breien, haken en borduren zijn misschien wel de meest populaire creatieve bezigheden - vooral onder ouderen. Het vergt wat oefening, maar levert al snel mooie resultaten op. Met bijzondere wol maak je van een simpel patroon al gauw de mooiste creaties. Bezoek eens een wolmarkt, of bestel mooie wolsoorten en -kleuren op internet.

Veelgestelde vragen

Vegro Verpleegartikelen B.V.
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01

E-mailadres: Contactformulier
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenservice ook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden