We kunnen jou daar perfect bij helpen!
Heb je interesse in een sta-opstoel, omdat je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken bij het opstaan uit je stoel? Een sta-opstoel is dan ideaal. Het geeft je een comfortabele en gezonde zithouding. Maar het kopen van een sta-opstoel vraagt om de nodige voorbereiding. We helpen jou daar graag bij. In dit artikel lees je waarop je moet letten.
Waar moet je op letten bij het kopen van een sta-opstoel?
Een sta-opstoel zorgt voor een comfortabele en gezonde zitpositie. Maar alleen als:
1. De stoel de juiste zithoogte heeft
De juiste zithoogte is heel belangrijk. Als de sta-opstoel niet de juiste zithoogte heeft kan dit lichamelijke klachten veroorzaken.
- .Is de zithoogte te hoog, dan worden de benen afgekneld.
- .Is de zithoogte te laag, dan komt er te veel druk op het stuitje en de onderrug
2. De stoel de juiste zitdiepte heeft
Het is belangrijk dat je niet onderuit zakt in je stoel. De juiste zitdiepte voorkomt dit. Belangrijk hierbij is dat er tussen de knieholte en de zitting een platte hand past. Dat de billen de leuning van de stoel raken is geen probleem.
3. De stoel de juiste armleuninghoogte heeft
Ook een te hoge of lage armleuninghoogte kan klachten veroorzaken. Daarom speelt ook de hoogte van de armleuning een belangrijke rol.
- .Is de armleuninghoogte te hoog, dan worden de schouders te veel opgetrokken. Dat kan nekpijn veroorzaken.
- .Is de armleuninghoogte te laag, dan kan dat voor verzakking zorgen.
4. Je kiest voor meer comfort met een 2- of 3-motorige sta-opstoel
Een sta-opstoel met meerdere motoren geeft je meer mogelijkheden. Denk aan het apart verstellen van bijvoorbeeld de voet- en rugsteun. Een 3-motorige sta-opstoel met kantelfunctie van de zitting zorgt ervoor dat de romp minder drukt op het zitvlak. Het bloed in je lichaam kan zo beter stromen. Hierdoor worden afvalstoffen goed afgevoerd, en de voedingstoffen goed aangevoerd. Met als resultaat: een vitaler zitweefsel, met minder kans op decubitus. In het kort: hoe meer motoren, hoe meer jij de sta-opstoel naar wens kunt instellen en comfort ervaart.
Bekijk de video om alle bovengenoemde punten uitgebreid terug te zien.
Laat je altijd adviseren
We begrijpen maar al te goed dat het lastig is om zelf te bepalen wat het juiste antwoord is op bovenstaande aandachtspunten. Laat je daarom altijd adviseren door een expert, als jij op zoek bent naar een sta-opstoel. Maak hiervoor een gratis en vrijblijvende afspraak met een adviseur aan huis. Onze expert komt dan bij jou thuis, met een persoonlijk en passend advies. Ook kun je de sta-opstoel direct uitproberen in jouw eigen omgeving. Of kom proefzitten in één van onze zorgwinkels door heel het land.
Wordt een sta-opstoel vergoed?
Hier is geen kant en klaar antwoord op te geven. Ons beste advies is: neem contact op met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen jouw polis erbij pakken, en het antwoord geven. Weet dat er vaker geen vergoeding wordt gegeven, dan wel. Naast jouw zorgverzekeraar en de polisvoorwaarden, speelt ook jouw medische situatie een grote rol of je wel of niet in aanmerking komt voor een vergoeding. Kortom, neem contact op met je zorgverzekeraar.
Is een sta-opstoel aftrekbaar van de belasting?
Nee, een sta-opstoel is (vrijwel) nooit aftrekbaar van de belasting. Alleen in heel uitzonderlijke gevallen worden hulpmiddelen vergoed. De voorwaarden:
- .Het hulpmiddel is speciaal nodig voor zieken of gehandicapten, en heeft voor anderen geen tot weinig waarde.
- .Het hulpmiddel vervangt een onmisbare lichaamsfunctie (horen, zien, voelen, lopen, lezen en communiceren).
Vraag persoonlijk advies aan
