Filters

Vijf veel voorkomende ouderdomsziektes en aandoeningen


Als we ouder worden nemen de risico’s op diverse ouderdomsziektes en aandoeningen toe. In dit artikel bespreken we vijf van de meest voorkomende ziektes en aandoeningen.


Hart- en vaatziekten


Naarmate we ouder worden neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Vanaf je 60ste levensjaar is de kans op hart- en vaatziekten een stuk hoger dan in je jongere jaren. Dat is logisch maar wel heel belangrijk om rekening mee te houden, zeker als je overgewicht of een te hoge bloeddruk hebt.
Rond je 60ste neemt de kans op een hartinfarct toe. Het risico bij vrouwen ligt voor de overgang lager; door de aanmaak van oestrogeen. Na de overgang is het risico op hartfalen ongeveer gelijk aan die van mannen. Om het risico te verkleinen is het belangrijk om voldoende te bewegen, om de bloedsomloop te stimuleren, alcoholgebruik te beperken en je cholesterolwaarden in de gaten te houden. Een bloedonderzoek via je huisarts geeft vaak al een goed beeld van je lichamelijke conditie, en als er risico’s zijn kun je samen met je arts een plan opstellen dit te verbeteren.

Dementie


De ziekte van Alzheimer heeft grote impact op het leven van de persoon, maar ook de naaste omgeving. Bij deze ziekte gaan de zenuwcellen van de hersenen en de verbindingen tussen die cellen kapot. Het eerste symptoom is vaak vergeetachtigheid, en breidt zich langzaamaan uit tot denk- en taalproblemen.

Naarmate de ziekte verandert wordt de patiënt steeds afhankelijker van anderen, omdat dagelijkse handelingen steeds lastiger worden. De snelheid van de ziekte verandert per persoon en dementie kan zelfs bij jongere mensen voorkomen. Op dit moment bestaan er nog geen geneesmiddelen voor Alzheimer. Vaak speelt erfelijkheid een rol, en daarnaast kan een ongezonde leefstijl het risico verhogen.

Overgewicht en het metabool syndroom


Ongeveer 75% van de volwassenen boven de 60 jaar heeft overgewicht. Hierdoor ontstaan vaak aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten maar ook borst- of darmkanker. Overgewicht gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde suikerspiegel. De combinatie van deze factoren wordt het metabool syndroom genoemd.

Het metabool syndroom is een sluipende ziekte van gewichtstoename en afnemende conditie. Dit syndroom zorgt ervoor dat de algemene conditie verslechtert, waardoor mensen zich slecht voelen en kan lijden tot depressiviteit. De kern van het metabool syndroom is overgewicht. Om dit te doorbreken is het belangrijk je voeding aan te passen, meer te bewegen en weg te blijven van suiker- en calorierijke voeding. Als je het moeilijk vindt om dit zelf te veranderen vraag dan hulp bij je huisarts.

Botontkalking


De botten in ons lichaam veranderen ons hele leven. Naarmate we ouder worden wordt er in het lichaam meer bot afgebroken dan er wordt aangemaakt. Als er buitengewoon veel bot wordt afgebroken spreken we over botontkalking. Dit zorgt ervoor dat botten brozer worden en sneller kunnen breken. Je ziet ook dat ouderen vaak iets breken als ze ten val komen.

Met name de heup wordt dan een zwakke plek. Om botontkalking te remmen wordt aangeraden om oefeningen te doen die meer spierkracht geven om zo de botten te ontlasten. Ook bestaan er diverse medicijnen die botten sterker maken. Een huisarts kan jou ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut om je houding te verbeteren.

Depressie


In nagenoeg alle levensfases kun je te maken te krijgen met een depressie. Op oudere leeftijd wordt de kans op depressiviteit wel een stuk groter. Meer dan 20 procent van de ouderen heeft lichte tot ernstige depressieklachten. Het is vaak lastig om één specifieke reden aan te wijzen voor een depressie. Enkele voorbeelden zijn: het minder mobiel zijn/worden, het verlies van de partner, gebruik of een combinatie van medicatie en minder sociale contacten. 
 
Een zware depressie moet professioneel behandeld worden. Er zijn diverse therapieën beschikbaar die kunnen helpen. Je kunt met je huisarts bespreken welke mogelijkheden er zijn. Een depressie is in de meeste gevallen tijdelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden