Decubitus: oorzaken en hulpmiddelen


Wat is decubitus?


Decubitus is een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel. Dit is het gevolg van druk en schuifkracht op de huid. Decubitus wordt ook wel doorligwond of doorliggen genoemd. Het komt vaak voor bij mensen die veel in bed liggen of in een (rol)stoel zitten, mensen met overwicht en te vroeg geboren kinderen.

Decubitus wordt onderverdeeld in vier stadia:
Categorie I: niet- wegdrukbare roodheid
Categorie II: blaarvorming of open blaar
Categorie III: oppervlakkige (wond) decubitus
Categorie IV: diepe (wond) decubitus

Onder andere de inzet van het juiste anti-decubitusmatras (AD-matras) of -zitkussen is erg belangrijk om decubitus te voorkomen of te verminderen. Vegro leent AD-matrassen en -zitkussens uit.

Om AD-materialen te bestellen is een medische indicatie nodig. De medische indicatie kan o.a. door een huisarts, (wijk)verpleegkundige, ergotherapeut of transferverpleegkundige gesteld worden. U kunt de materialen ook kopen of huren zonder indicatie.


Hoe kan ik decubitus voorkomen?


Er zijn meerdere risicofactoren die de ontwikkeling van decubitus kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere leeftijd, het aantal uur dat u in bed ligt of in een (rol)stoel zit, uw ziektebeeld, voeding en mate van incontinentie. Er zijn verschillende maatregelen die toegepast kunnen worden om decubitus zoveel mogelijk te voorkomen.

Druk- en schuifkrachten vormen een hoog risico, daarom is het belangrijk dit zoveel mogelijk te vermijden. Probeer regelmatig van houding te verwisselen. Doe dat zelfstandig of met hulp. Probeer het schuiven van uw lichaam hierbij zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn transferhulpmiddelen om het makkelijker te maken om van houding te verwisselen, bijvoorbeeld een papegaai boven het bed of een glijlaken voor mantelzorgers.

Het gebruik van een wisselhoudingsschema is een nuttig handvat. Aan mensen die veel op bed liggen wordt geadviseerd om iedere vier uur van houding wisselen. Voor een stoel is het advies iedere twee uur. Wanneer verwisselen van houding in het bed niet mogelijk is, kan er met behulp van de standen van een hoog-laagbed een andere drukverdeling worden gerealiseerd. Ook op een anti-decubitusmatras of -zitkussen blijft het veranderen van houding van groot belang.

Probeer in bed de hielen zoveel mogelijk vrij te leggen om decubitus te voorkomen. Dit kunt u doen door een hoofdkussen onder de kuiten te leggen. Ontstaat er roodheid door het schuiven van de voeten? Dan kan het aantrekken van katoenen sokken handig zijn. Ter verlichting van uw hielen kunt u ook een schapenvacht gebruiken.

Verzorg de droge huid zoveel mogelijk met een vetcrème of zalf. Wrijf hierbij niet te krachtig. Bescherm de huid tegen blootstelling aan vocht. Het regelmatig verwisselen van incontinentiemateriaal is hierbij noodzakelijk. Smeer daarnaast de huid in met een barrièrecrème. Zorg voor een zo goed mogelijke voeding. Het tot u nemen van eiwitrijke voeding wordt aangeraden.

Anti-decubitushulpmiddelen


Naast preventieve maatregelen kan er ter ondersteuning ook een anti-decubitusmatras en/of zitkussen worden ingezet. Hiervoor is, afhankelijk van uw zorgverzekeraar, een verwijsbrief van uw behandeld arts nodig. Er zijn verschillende matrassen en zitkussens die ingezet kunnen worden, afhankelijk van uw gezondheidssituatie en het stadium van decubitus.

Vegro heeft anti-decubitusverpleegkundigen in dienst die hulpmiddelen voor de zorgverzekeraar indiceren. Aan de hand van persoonlijke vragen over uw gezondheid zal er beoordeeld worden welk matras of zitkussen het beste past bij uw situatie. Er bestaan verschillende soorten Medium care foam matrassen, zitkussens, luchtmatrassen en luchtzitkussens. Zitkussens die in een aangepaste rolstoel gebruikt worden, kunnen voor langdurige termijn niet vergoed worden vanuit de zorgverzekeraar, alleen ter overbrugging. Anti-decubitus zitkussens voor in een rolstoel kunnen aangevraagd worden bij de gemeente via de Wmo.

AD-materialen zijn bij ons ook te koop en te huur; in dat geval heeft u geen verwijsbrief of indicatie nodig.

Bekijk hier de medische matrassen van Vegro
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten