Filters

Hulp bij scootmobiel aanvragen via gemeente (Wmo/pgb)

Auteur | Publicatiedatum

Heb je een scootmobiel nodig? Dan is het goed om te weten dat je deze misschien niet helemaal zelf hoeft te betalen. In sommige gevallen kun je een vergoeding voor je scootmobiel aanvragen bij de gemeente. De hoogte van de vergoeding kan het volledige aankoopbedrag zijn, of een deel daarvan. Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Ben je benieuwd hoe dit allemaal werkt? Op deze pagina leggen we alles rond de aanvraag uit.

Scootmobiel aanvragen bij je gemeente

Een scootmobiel aanvragen doe je bij de gemeente via Wmo/pgb. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit is een wet die hulp en ondersteuning biedt aan mensen die ervoor in aanmerking komen. De wet is bedoeld voor mensen die thuis hulp nodig hebben, of hulp om in de samenleving mee te blijven doen. Daarom heb je in sommige gevallen recht op een vergoeding als je een scootmobiel aanvraagt. Bekijk deze video voor meer informatie over de Wmo.

Als je de aanvraag voor een scootmobiel de gemeente indient, krijg je de keuze tussen hulp in natura of via een persoonsgebonden budget (pgb). Hierover verder op deze pagina meer. Kort gezegd komt het hier op neer:

  • Met het pgb krijg je zelf een bedrag om aan de aanschaf te besteden.
  • Als je kiest voor een vergoeding in natura, regelt de gemeente alles voor je.

Let op: bovenstaande geldt voor een aanvraag van een scootmobiel via de Wmo. Dat gebeurt via de gemeente. Het kan ook zijn dat je een indicatie hebt binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Als dat zo is krijg je via die indicatie een scootmobielvergoeding via de Wlz. Op regelhulp.nl/onderwerpen/wlz/hulpmiddelen staat meer info over hulpmiddelen via de Wlz.

De aanvraag van een scootmobiel via de Wmo

De aanvraag voor een scootmobiel via de Wmo doe je als mobiliteit een probleem is. Lukt het bijvoorbeeld niet (meer) om zelfstandig boodschappen te doen zonder hulpmiddelen? Als dit door een fysieke beperking of andere medische probleem komt, kom je misschien in aanmerking voor een vergoeding.

De gemeente stelt wel voorwaarden voor de vergoeding. Bijvoorbeeld dat je niet ver kunt lopen. En dat je geen gebruik kunt maken van ander vervoer, zoals bijvoorbeeld een driewielfiets. Aan de andere kant is het belangrijk dat de ontvanger van de ondersteuning wel zelfstandig kan deelnemen aan het verkeer.

Let op: je kunt via de Wmo alleen een scootmobiel of andere hulpmiddelen krijgen als je een chronische aandoening of handicap hebt. Met een blessure of andere tijdelijke aandoening heb je er geen recht op.

Wat heb je nodig voor een aanvraag?

Je hebt voor de aanvraag van een scootmobiel bij de gemeente altijd een aantal documenten nodig. Die gaan over de reden van de aanvraag en je fysieke conditie. Ben je moeilijk ter been vanwege een medische oorzaak? Dan heb je documenten van je arts nodig die dit bewijzen. Bij (het Wmo-loket van de) gemeente kun je de formulieren opvragen. Je moet dus naar de gemeente gaan. In veel gemeenten kan dit gelukkig via de website.

Een scootmobielfiets is, zoals de naam zegt, een scootmobiel en fiets in één. Het is een driewielfiets die je meer ondersteuning biedt dan een normale fiets. Je kunt deze bijzondere fiets op verschillende manieren gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor elektrische trapondersteuning of rijd volledig op de motor.

Moeite om zelf een aanvraag te doen?

Heb je moeite met het invullen van de benodigde formulieren? Of is het om een andere reden lastig voor je om de aanvraag zelf te doen? Dan kun je hulp aan je gemeente vragen. Zij zorgen dan dat je het niet alleen hoeft te doen.

Vergoeding scootmobiel aanvragen: in natura of via pgb

Wil je een scootmobiel aanvragen, dan vraag je niet letterlijk een scootmobiel aan. Het gaat om het aanvragen van een vergoeding. Je kunt twee soorten vergoedingen krijgen:

  • Vergoeding in natura
  • Persoongebonden budget(pgb)

Krijg je een vergoeding in natura, dan geeft de gemeente je een scootmobiel. Met het persoonsgebonden budget kun je zelf een scootmobiel kopen.

De vergoeding natura scheelt regelwerk, maar heeft ook nadelen. Je krijgt bij hulp in natura een scootmobiel van een leverancier, merk en model dat de gemeente kiest. Dat kan ook een tweedehands model zijn. Een 4-wiel scootmobiel of opvouwbaar model krijg je waarschijnlijk niet. Niet erg, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden.

Met het persoonsgebonden budget heb je alles zelf in de hand. Je kunt het type, merk en model zelf uitkiezen. Ook de keuze voor een leverancier is dan helemaal aan jou. Houd er wel rekening mee dat je met het geldbedrag dat je krijgt niet elke scootmobiel volledig kunt betalen. En dat er wat meer uitzoekwerk bij komt kijken.

"

Bij vergoeding in natura regelt de gemeente alles voor je. Je krijgt een merk en model dat de gemeente voor je kiest. Dat kan ook een tweedehands model zijn.

Wat als de aanvraag wordt afgewezen?

Het kan gebeuren dat de gemeente jouw aanvraag voor een vergoeding afwijst. Je krijgt in dat geval officieel bericht van je gemeente. Hierin legt de gemeente uit waarom je bent afgewezen. Gelukkig betekent dit niet dat je voor eens en altijd bent afgewezen. Je kunt op basis van de uitleg van de gemeente een nieuwe aanvraag indienen. Misschien heb je bijvoorbeeld niet genoeg bewijzen toegevoegd dat je echt een scootmobiel nodig hebt.

Wat kun je doen als je volgens de regels echt niet in aanmerking komt? Iedere gemeente heeft andere regels. Ook kan het gebeuren dat die regels weer veranderen. We raden je daarom aan om regelmatig te informeren naar de huidige stand van zaken. Wie weet zijn de regels veranderd.

De eigen bijdrage in de Wmo

Goed om te weten: als je een vergoeding uit het Wmo krijgt, betaal je ook een verplichte eigen bijdrage. Dit is zo voor een pgb en bij vergoeding in natura. De eigen bijdrage betaal je dertien keer per jaar (elke vier weken).

De hoogte van de eigen bijdrage is inkomensafhankelijk. Het maximale bedrag in 2022 is € 19. Voor mensen met een wat lager inkomen kunnen gemeentes een korting geven. Per gemeente kunnen het bedrag en de regels dus sterk verschillen. Denk er dus goed over na voordat je de aanvraag doet. In sommige gevallen is het voordeliger om zelf een scootmobiel aan te schaffen.

Wil je een scootmobiel kopen of huren?

Heb je interesse in een scootmobiel? We hebben in onze zorgwinkels en webwinkel verschillende types, merken en modellen. Grote kans dat je bij Vegro een scootmobiel vindt die aan je wensen voldoet. Bekijk hier alle scootmobielen in ons aanbod. De scootmobielen scootmobielen die we verkopen zijn:

€ 0,00
PRODUCTTILE
€ 36,99
PRODUCTTILE
€ 62,99
PRODUCTTILE
Gummy drempelhulp
Nr. A04239
€ 129,00
PRODUCTTILE
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden